4321pp Opublikowano 14 Marca Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Marca Dzień dobry, bardzo serdecznie proszę o pomoc. Na urodziny syna (jutro) chciałem upiec dzika w całości. Wyczytałem, że należy do zalac zalewą peklosoli 8%. dzik ma około 15 może 20 kg. Jako że przygotowane 10 litrów zalewy nie pokrywało go w całości waniece, zalałem go wczoraj wieczorem 30 litrami 8% solanki, plus nastrzyk. Dzis rano pomyślałem że jednak to błąd i dzik może przyjec tyle azotanów że potruję gości. Wyjąłem go opłukałem i zalałem solanka z sama solą 15 l, jest zalany do połowy. Teraz myślę, że lepiej go wyrzucić bo mógł przyjąć za dużo azotu. Co sądzicie? Jestem zdesperowany... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22706-prosz%C4%99-o-pomoc/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 14 Marca Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Marca Chlopie, przed pieczeniem to się mięso soli. Zwlaszcza 24/h. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22706-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-999997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 14 Marca Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Marca Chlopie, przed pieczeniem to się mięso soli. Zwłaszcza nie pelkuje 24/h.. Ok dałeś peklosoli. Tego nie wymienimy. Jeżeli jest jeszcze szansa to zasyp mięso warzywami korzeniowymi pllus cebula i por. Dodaj octu 2 procent . Jutro jak będziesz piekł to pod konieec dodaj warzywa z marynatą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22706-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-1000001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 14 Marca Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Marca 56 minut temu, 4321pp napisał(a): jest zalany do połowy Zalej całego , solanką. nic byś gości nie otruł . Nic nie wyrzucaj Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22706-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-1000003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 14 Marca Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Marca Mięsa nie podlewaj piwem. Czerwone wytrawne wystarczy. 3 sterne Koch.🤣🤣🤣 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22706-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-1000005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.