Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 74
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Kochany andy , czy to prawda że zaszczycisz nas swoją obecnością w zrębicach?? :cool:

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2271-ciastka-p%C4%85czki/page/2/#findComment-56890
Udostępnij na innych stronach

Kochany andy

ROMANS NA FORUM!!!

Cytat:

Przyzwoitek się znalazł

 

eee tam!!! po prostu zazdrośnik

 

czy to prawda że zaszczycisz nas swoją obecnością

Odpowiem za Andyego "Tak będę się bardzo starał w nawale pracy zawodowej znaleść choć chwilkę czasu by poznać tak Zacnych Ludzi "

:wink: :grin: :grin: :grin:

Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2271-ciastka-p%C4%85czki/page/2/#findComment-56895
Udostępnij na innych stronach

Odpowiem za Andyego "Tak będę się bardzo starał w nawale pracy zawodowej znaleść choć chwilkę czasu by poznać tak Zacnych Ludzi "

 

pewnie wpadną z Aniąandy`ego jak przeciąg, tak na pierwszym turnusie było. :grin:

Pozdrawiam Tomek

 

Jeśli uważasz, że rozmawiasz z idiotą, to się zastanów czy on nie myśli tak samo?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2271-ciastka-p%C4%85czki/page/2/#findComment-56943
Udostępnij na innych stronach

pewnie wpadną z Aniąandy`ego jak przeciąg, tak na pierwszym turnusie było.

A kto wiązał krakowską, a kto gary zmywał, a kto ............. :grin:

Przeciąg :rolleyes:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2271-ciastka-p%C4%85czki/page/2/#findComment-56946
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj cały dzięń w tą śnieżyce rozwoziłem opakowania na pączki dla cukierni :devil:

wiec po pracy zrobiłem faworki i tak sobie ponapieprzałem wałkiem w to ciasto, że mi nerwy przeszły :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2271-ciastka-p%C4%85czki/page/2/#findComment-57038
Udostępnij na innych stronach

Oto pączki wg.Abratka.

Zaczęłam robić o 15.30 a skończyłam (łącznie z lukrowaniem)o godz.19.00

 

Pączki smażyłam bez nadzienia ,bo pierwszy pączuś ,gdy próbowałam nadziać go ręcznie powędrował do kosza jako papka marmoladowo-ciastowa :???:

 

 

...i...".trzeba sobie w życiu radzić"- jak mawiał góral zawiązując but dżdżownicą......

wymyśliłam sposób.

Mając 2 strzykawki -jedna duża od Mira ze sklepu,druga mała z igłą do nastrzykiwań

wkładałam nadzienie do wielkiej,potem z wielkiej do małej a potem ....w pączuś.

 

 

Nie powiem..robota mozolna i trochę zabawy było.

Ale oto efekty:

 

 

i nawet paseczek mi wyszedł :lol:

 

 

Mam nadzieję ,że jutro będą wszystkim smakowały.

Dzięki Abratku za przepis!!! Polecam..naprawdę warto!

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2271-ciastka-p%C4%85czki/page/2/#findComment-57042
Udostępnij na innych stronach

Mając 2 strzykawki -jedna duża od Mira ze sklepu,druga mała z igłą do nastrzykiwań

wkładałam nadzienie do wielkiej,potem z wielkiej do małej a potem ....w pączuś.

 

Malgos mogłaś od razu duza strzykawka wstrzykiwać nadzienie do paczka-mniej czasu by Ci to zajęło :smile: .
Pozdrawiam gorąco.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2271-ciastka-p%C4%85czki/page/2/#findComment-57056
Udostępnij na innych stronach

Mając 2 strzykawki -jedna duża od Mira ze sklepu,druga mała z igłą do nastrzykiwań

wkładałam nadzienie do wielkiej,potem z wielkiej do małej a potem ....w pączuś.

 

Malgos mogłaś od razu duza strzykawka wstrzykiwać nadzienie do paczka-mnie czasu by Ci to zajęło :smile: .

Nie mogłam..dziura by była wielka :grin:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2271-ciastka-p%C4%85czki/page/2/#findComment-57059
Udostępnij na innych stronach

Podam przepis na małe pączusie ryżowe , może ktoś skorzysta bo szybko się je robi i są bardzo smaczne . Ja zazwyczaj robię podwójną porcję.

Pączki ryżowe

15 dag mąki

2 jajka

10-12 dag ryżu ( jeden woreczek)

pół szklanki gęstej śmietany 18%

2 łyżeczki proszku do pieczenia

cukier waniliowy, sól

tłuszcz do głębokiego smażenia

cukier puder do posypania

 

Ryż ugotować w posolonej wodzie i przestudzić.

Pozostałe składniki masy ubić w misce , na koniec dodać ryż i odstawić na 10 min.

Kłaść małą na głęboki gorący tłuszcz.

Odsączyć na ręczniku papierowy i posypać cukrem pudrem.

Smacznego!!! :smile:

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2271-ciastka-p%C4%85czki/page/2/#findComment-57061
Udostępnij na innych stronach

Nie mogłam..dziura by była wielka :grin:

Ja robię taką szprycą i zdaje egzamin.

http://allegro.pl/item527251975_maszynka_dekorator_do_wyrobu_ciast_tortow.html#gallery

Pozdrawiam gorąco.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2271-ciastka-p%C4%85czki/page/2/#findComment-57067
Udostępnij na innych stronach

Zaraz wywalam dzieciaki do szkoły i zabieram się za pieczenie pączków i faworków.

A najbardziej sie ciesze bo mam dzień wolny i trzeba do pracy jechać :grin:

Pączki oczywiście z przepisu arbatka :grin:

W ostatnie dni zapustne, zwane diabelskimi lub ostatkami, zabawom i jedzeniu nie było umiaru. Raczono się tłustymi słodkościami - racuchami, blinami i pampuchami oraz ciastem nadziewanym słoniną i smażonym na smalcu. Stąd pochodzi tradycja "tłustego czwartku", który rozpoczynał "tłusty tydzień", wieńczący karnawał. Dziś z bogactwa dawnych obyczajów pozostał tylko "tłusty czwartek", w którym królują na naszych stołach pączki i faworki, czyli chrust.

Historia pączka sięga czasów rzymskich. Ostatnie dni karnawału w starożytnym Rzymie były czasem zabawy, obfitego jedzenia i picia. Wszyscy z lubością spożywali wówczas tłuste potrawy, w szczególności pączki. W Polsce zwyczaj smażenia tego specjału pojawił się w XIX wieku. Także obecnie najwięcej pączków zjada się na koniec karnawału. Mówi się, że jeśli ktoś w tłusty czwartek w ogóle nie zje pączka, nie będzie się mu wiodło.

Podczas ostatnich trzech dni zapustów, zarówno kobiety, jak i mężczyźni przebierali się w stroje różnych postaci, zwierząt lub maszkar, a napotkanym osobom wręczali zielone bukiety z gałązek drzew leśnych.

We wtorek zapustny, dzień przed Popielcem, młodzież z całej wsi zbierała się w gospodzie, by wesoło zakończyć mięsopust. W litewskiej tradycji ludowej w trakcie zabawy przybywały dwie postacie: Konopiasty i Słoninowy. Symbolizowały okres postu i czas jedzenia mięsa. Dwaj przeciwnicy staczali ze sobą walkę, którą z założenia wygrywał Konopiasty, a to oznaczało zakaz spożywania posiłków mięsnych. Punktualnie o północy rozsypywano po podłodze popiół - i tak rozpoczyna się Wielki Post.

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2271-ciastka-p%C4%85czki/page/2/#findComment-57126
Udostępnij na innych stronach

No i stało się... pierwsze od lat pączki robione w domu - oczywiście wg przepisu abratka :grin: :grin:

 

Podrośnięte ciasto dzielę na kawałki o wadze ok.60g :

 

teraz marmoladka różana...:

 

zawinięte i przyciśnięte pączusie powędrują zaraz do... piekarnika - tam sobie będą rosły (lekkie ciepełko 40°C i brak przeciągów!)

 

już prawie...

 

no i smażenie w smalcu

 

i efekt:

 

PS

do nadziewania Adwokatem po smażeniu używaliśmy tego:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2271-ciastka-p%C4%85czki/page/2/#findComment-57176
Udostępnij na innych stronach

No i stało się... pierwsze od lat pączki robione w domu - oczywiście wg przepisu abratka

zawinięte i przyciśnięte pączusie powędrują zaraz do... piekarnika - tam sobie będą rosły (lekkie ciepełko 40°C i brak przeciągów!)

Tego nie ma w oryginalny przepisie Abratka ;-) Pączki są tylko imitacją tych prawdziwych :-P

 

PS. Tak na serio, to kolego zdradziłbyś jeszcze sztuczek parę ze swojego podwórka, np. przepis na biszkopt, wszystkie jakie spotykam to istne wariacje.

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2271-ciastka-p%C4%85czki/page/2/#findComment-57179
Udostępnij na innych stronach

Chciałbym jeszcze przypomnieć że sam przepis to nie wszystko - podczas pracy musimy pamiętać o odpowiednich warunkach, czyli ciepełko na każdym etapie, ciepłe składniki etc.

Do mieszania zatrudniłem maszynkę do chleba Biffinet - ok 40 minut

 

Tego nie ma w oryginalny przepisie Abratka ;-) Pączki są tylko imitacją tych prawdziwych :-P

no nie do końca :lol: - w pracy mieliśmy taką dużą skrzynię w której od spodu zapodłączałem promiennik i było ciepełko :tongue:

... zdradziłbyś jeszcze sztuczek parę ze swojego podwórka, np. przepis na biszkopt, wszystkie jakie spotykam to istne wariacje.

zawsze powtarzam że przekombinowanie prowadzi do porażek :wink: - na jaki (do czego) chcesz biszkopt?
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2271-ciastka-p%C4%85czki/page/2/#findComment-57180
Udostępnij na innych stronach

1. do sernika na zimno z owocami i galaretką

2. do masy budyniowej z kawałkami ananasa

3. do seromakowca

4. do sernika z gotowanego sera

 

Chyba lepiej będzie jak podasz przepisy i do czego się nadają, wtedy każdy dobierze sobie od potrzeb.

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2271-ciastka-p%C4%85czki/page/2/#findComment-57181
Udostępnij na innych stronach

Abratek niech Ci Rektor Papla odpali parę godzin w Szkole w Zrębicach.

Jak znam życie to osobny kurs 3-dniowy by było mało :lol:

Pozdrawiam Tomek

 

Jeśli uważasz, że rozmawiasz z idiotą, to się zastanów czy on nie myśli tak samo?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2271-ciastka-p%C4%85czki/page/2/#findComment-57202
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.