Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie odnośnie peklowania na mokro. Którą metodę wybrać na nadchodzące gorące dni.

Czas peklowania 5-6 dni tak mi pasuje. Temperatura solanki w lodówce to 5-6 stopni.

Metoda Dziadka, 0.4 litra/na 1 kg mięsa.

Szczepana, 1.0 litr solanki na/ 1 kg mięsa.

Która metoda peklowania lepiej i szybciej zabezpieczy mięso w środku. Mięso kupne z masarni, trzeba dowieźć obrobić i zapeklować. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22760-peklowanie-mokre-kt%C3%B3r%C4%85-metod%C4%99-wybra%C4%87/
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Staszek7 napisał(a):

Którą metodę wybrać na nadchodzące gorące dni.

Jakie to ma znaczenie ( choć ja gorących dni w nadchodzącej pogodzie niestety nie widzę )  skoro sam piszesz jaka ma być temperatura peklowania .

Najlepiej zrób wstępny nastrzyk solanką - ja stosują ok 8% solankę, używając zwykle ok 0,5 litra solanki na 1 kg mięsa i pekluję około 10 dni - 5-6 to trochę za krótko .

  • Upvote 1

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22760-peklowanie-mokre-kt%C3%B3r%C4%85-metod%C4%99-wybra%C4%87/#findComment-1003864
Udostępnij na innych stronach

Do tej pory robiłem metodą Szczepana 

Peklowanie trzydniowe stężenie solanki 9% Plus nastrzyk 10%

Peklowanie sześciodniowe stężenie solanki 6%. Plus nastrzyk 10% 

Według tabeli Dziadka jeszcze nie robiłem dlatego chciałem znać opinie bardziej doświadczonych.

Dziękuję ślicznie za szybką odpowiedź. 

W takim razie spróbuję wydłużyć czas peklowania do 10 dni pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22760-peklowanie-mokre-kt%C3%B3r%C4%85-metod%C4%99-wybra%C4%87/#findComment-1003871
Udostępnij na innych stronach

Tabela Dziadka jest raczej dla słonolubnych. Nie wiem czemu chcesz zmieniać metodę jeśli Szczepana Ci się sprawdza. Przy metodzie Dziadka na ogół osoby używającej tej metody mają kłopot z ilością solanki tak żeby przykryła mięso. Trzeba dobierać odpowiednie naczynie do ilości peklowanego mięsa żeby 0,4-0,5 litrami zalać tak żeby przykrywało, ale jest to możliwe. Ja stosuje 9 i większość na tej stronie) takie stężenia.8% dla polędwic, polędwiczek, filet z indyka i pierś z kurczaka.10 % pozostałe elementy. Czas 8 - 10 dni w temp.4-6C.Nastrzy 5-7 % wagi mięsa na początku peklowania (boczki mogą być bez nastrzyku).Zalewa 0,4-0,5 l solanki na 1 kg mięsa. Jeden dzień ciekania na końcu wliczany w czas peklowania.

Edytowane przez arkadiusz
  • Like 1

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22760-peklowanie-mokre-kt%C3%B3r%C4%85-metod%C4%99-wybra%C4%87/#findComment-1003876
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.