Staszek7 Opublikowano 30 Marca Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Marca Mam pytanie odnośnie peklowania na mokro. Którą metodę wybrać na nadchodzące gorące dni. Czas peklowania 5-6 dni tak mi pasuje. Temperatura solanki w lodówce to 5-6 stopni. Metoda Dziadka, 0.4 litra/na 1 kg mięsa. Szczepana, 1.0 litr solanki na/ 1 kg mięsa. Która metoda peklowania lepiej i szybciej zabezpieczy mięso w środku. Mięso kupne z masarni, trzeba dowieźć obrobić i zapeklować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22760-peklowanie-mokre-kt%C3%B3r%C4%85-metod%C4%99-wybra%C4%87/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 30 Marca Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Marca Godzinę temu, Staszek7 napisał(a): Którą metodę wybrać na nadchodzące gorące dni. Jakie to ma znaczenie ( choć ja gorących dni w nadchodzącej pogodzie niestety nie widzę ) skoro sam piszesz jaka ma być temperatura peklowania . Najlepiej zrób wstępny nastrzyk solanką - ja stosują ok 8% solankę, używając zwykle ok 0,5 litra solanki na 1 kg mięsa i pekluję około 10 dni - 5-6 to trochę za krótko . 1 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22760-peklowanie-mokre-kt%C3%B3r%C4%85-metod%C4%99-wybra%C4%87/#findComment-1003864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek7 Opublikowano 30 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Marca Do tej pory robiłem metodą Szczepana Peklowanie trzydniowe stężenie solanki 9% Plus nastrzyk 10% Peklowanie sześciodniowe stężenie solanki 6%. Plus nastrzyk 10% Według tabeli Dziadka jeszcze nie robiłem dlatego chciałem znać opinie bardziej doświadczonych. Dziękuję ślicznie za szybką odpowiedź. W takim razie spróbuję wydłużyć czas peklowania do 10 dni pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22760-peklowanie-mokre-kt%C3%B3r%C4%85-metod%C4%99-wybra%C4%87/#findComment-1003871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Marca Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Marca (edytowane) Tabela Dziadka jest raczej dla słonolubnych. Nie wiem czemu chcesz zmieniać metodę jeśli Szczepana Ci się sprawdza. Przy metodzie Dziadka na ogół osoby używającej tej metody mają kłopot z ilością solanki tak żeby przykryła mięso. Trzeba dobierać odpowiednie naczynie do ilości peklowanego mięsa żeby 0,4-0,5 litrami zalać tak żeby przykrywało, ale jest to możliwe. Ja stosuje 9 i większość na tej stronie) takie stężenia.8% dla polędwic, polędwiczek, filet z indyka i pierś z kurczaka.10 % pozostałe elementy. Czas 8 - 10 dni w temp.4-6C.Nastrzy 5-7 % wagi mięsa na początku peklowania (boczki mogą być bez nastrzyku).Zalewa 0,4-0,5 l solanki na 1 kg mięsa. Jeden dzień ciekania na końcu wliczany w czas peklowania. Edytowane 30 Marca przez arkadiusz 1 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22760-peklowanie-mokre-kt%C3%B3r%C4%85-metod%C4%99-wybra%C4%87/#findComment-1003876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek7 Opublikowano 31 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 31 Marca Dzięki Arkadiusz to są cenne informacje Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22760-peklowanie-mokre-kt%C3%B3r%C4%85-metod%C4%99-wybra%C4%87/#findComment-1003961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.