Rybak Opublikowano 15 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Kwietnia (edytowane) ile dni trzeba minimum peklować na sucho polędwiczki wieprzowe. Polędwiczki ok 550-600g, peklowanie na sucho w torebkach próżniowych, 20g peklosoli na kg, temp w lodówce 5-6st C później będą pieczone w piekarniku, bez wędzenia, do 60 st C w środku. zazwyczaj pekluje 6 dni ale spóźniłem się z zakupem, będę miał 3 dni Edytowane 15 Kwietnia przez Rybak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22795-pol%C4%99dwiczki-wp-peklowanie-na-sucho-ile-dni-minimum/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 15 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Kwietnia Godzinę temu, Rybak napisał(a): ile dni trzeba minimum peklować na sucho polędwiczki wieprzowe 7 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22795-pol%C4%99dwiczki-wp-peklowanie-na-sucho-ile-dni-minimum/#findComment-1007834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rybak Opublikowano 15 Kwietnia Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Kwietnia czyli jedyna szansa to peklowanie na mokro, 3 dni, zgodnie z kalkulatorem ? 1. nie wiem jak to faktycznie działa, czy nie będzie jakoś gorzej smakować ? 2. nie wiem jak ma wyglądać to słynne " masowanie " po nastrzyku ? 3. jeśli kalkulator mówi 3 x nastrzyk to znaczy że trzeba to codziennie nastrzykiwać ? co jeśli zabraknie w pojemniku zalewy ? dorabiać i liczyć się że może być za słone ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22795-pol%C4%99dwiczki-wp-peklowanie-na-sucho-ile-dni-minimum/#findComment-1007843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 15 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Kwietnia Czy jedyna szansa na mokro myślę że tak. Będzie inaczej smakować. To jest kwestia własnego smaku. Godzinę temu, Rybak napisał(a): nie wiem jak ma wyglądać to słynne " masowanie " po nastrzyku ? Nie masowałeś nigdy nikogo? No nie wierzę. 😃 Godzinę temu, Rybak napisał(a): jeśli kalkulator mówi 3 x nastrzyk to znaczy że trzeba to codziennie nastrzykiwać ? co jeśli zabraknie w pojemniku zalewy ? dorabiać i liczyć się że może być za słone ? To może na przykładzie. - 1 kg kawał szynki - 0,4 l zalewy peklującej, z tego bierzesz do nastrzyku (3 x nastrzyk po 15 ml = 45 ml zalewy peklującej). Z 0,4 l odlewasz na nastrzyk 45.ml. Zostaje do zalania mięsa 355 ml zalewy. Natrzyk 3 x 15 ml robisz w trzech różnych miejscach. Ilość poszczególnych ml na dane miejsce dostosowałabym do grubości mięsa. Nie w każde miejsce musi być dokładnie 15 ml. 45 ml masz zużyć do nastrzyku całego kg. (cienkiego "ogonka" w polędwiczki bym nie nastrzykiwała, zdąży się zapeklować w zalewie). Nie dorabiasz zalewy. Odpowiedni w wielkości pojemnik do peklowania. Możesz jak coś do pojemnika włożyć butelkę z wodą, czy docisnąć talerzem. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22795-pol%C4%99dwiczki-wp-peklowanie-na-sucho-ile-dni-minimum/#findComment-1007861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.