Skocz do zawartości

polędwiczki WP - peklowanie na sucho - ile dni minimum

Rekomendowane odpowiedzi

ile dni trzeba minimum peklować na sucho polędwiczki wieprzowe.

Polędwiczki ok 550-600g, peklowanie na sucho w torebkach próżniowych, 20g peklosoli na kg, temp w lodówce 5-6st C

później będą pieczone w piekarniku, bez wędzenia, do 60 st C w środku. 

zazwyczaj pekluje 6 dni ale spóźniłem się z zakupem, będę miał 3 dni

Edytowane przez Rybak
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22795-pol%C4%99dwiczki-wp-peklowanie-na-sucho-ile-dni-minimum/

czyli jedyna szansa to peklowanie na mokro, 3 dni, zgodnie z kalkulatorem ? 

1. nie wiem jak to faktycznie działa, czy nie będzie jakoś gorzej smakować ?

2. nie wiem jak ma wyglądać to słynne " masowanie " po nastrzyku ?

3. jeśli kalkulator mówi 3 x nastrzyk to znaczy że trzeba to codziennie nastrzykiwać ? co jeśli zabraknie w pojemniku zalewy ? dorabiać i liczyć się że może być za słone ?

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22795-pol%C4%99dwiczki-wp-peklowanie-na-sucho-ile-dni-minimum/#findComment-1007843

Czy jedyna szansa na mokro myślę że tak.

Będzie inaczej smakować. To jest kwestia własnego smaku.

Godzinę temu, Rybak napisał(a):

nie wiem jak ma wyglądać to słynne " masowanie " po nastrzyku ?

Nie masowałeś nigdy nikogo? No nie wierzę. 😃

Godzinę temu, Rybak napisał(a):

jeśli kalkulator mówi 3 x nastrzyk to znaczy że trzeba to codziennie nastrzykiwać ? co jeśli zabraknie w pojemniku zalewy ? dorabiać i liczyć się że może być za słone ?

To może na przykładzie.

-  1 kg kawał szynki

- 0,4 l zalewy peklującej, z tego bierzesz do nastrzyku (3 x nastrzyk po 15 ml = 45 ml zalewy peklującej).

Z 0,4 l odlewasz na nastrzyk 45.ml. Zostaje do zalania mięsa 355 ml zalewy.

Natrzyk 3 x 15 ml robisz w trzech różnych miejscach. Ilość poszczególnych ml na dane miejsce dostosowałabym do grubości mięsa. Nie w każde miejsce musi być dokładnie 15 ml. 45 ml masz zużyć do nastrzyku całego kg. (cienkiego "ogonka" w polędwiczki bym nie nastrzykiwała, zdąży się zapeklować w zalewie).

Nie dorabiasz zalewy. Odpowiedni w wielkości pojemnik do peklowania. Możesz jak coś do pojemnika włożyć butelkę z wodą, czy docisnąć talerzem.

Powodzenia.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22795-pol%C4%99dwiczki-wp-peklowanie-na-sucho-ile-dni-minimum/#findComment-1007861