Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam otóż pierwszy raz wedzilam mięso zrobione w solance na mokro na 5 l wody dałam 350 g peklosoli dodatkowo lisc laurowy,majeranek ,rozmaryn

Mieso peklowne od poniedziałku do dziś do rana. Nakluwane codziennie i przemieszane. Były tam 2 schaby ,2 szynki małe 1 boczek i polędwiczki wieprzowe 3 sztuki.

Mięso wyglądało ladnie,poledwiczks super ale po przekrojeniu schabu takie, coś i dziwny slodkawy posmak ktos eie dlaczego tak zie zrobiło i czy mozna to jeść???

 

 

Poledwiczki jak widać piękne ale schab....

IMG20250417184013.jpg

IMG20250417184008.jpg

Edytowane przez kizia2910
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22799-w%C4%99dzenie-mi%C4%99sa/
Udostępnij na innych stronach

9 godzin temu, kizia2910 napisał(a):

dlaczego tak zie zrobiło

Brak podstawowej wiedzy. Błąd, błędem pogania. Niestety.

Elementarz wiedzy - Akademia Dziadka.

Na początek czytaj, potem pytaj, a na końcu rób. Nie na odwrót.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22799-w%C4%99dzenie-mi%C4%99sa/#findComment-1008349
Udostępnij na innych stronach

Jeśli było to peklowane trzy dni mogłoby to się udać, ale nie na takim stężeniu i braku nastrzyku mięsa solanką. Zakładam że proporcje solanki do mięsa były zastosowane 1 / 1 . Przy krótkim peklowaniu grubszych kawałków mięsa odpowiednia ilość procentowa nastrzyku to podstawa.

Matematyka też😉

 

 

Edytowane przez Staszek7
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22799-w%C4%99dzenie-mi%C4%99sa/#findComment-1008416
Udostępnij na innych stronach

16 godzin temu, kizia2910 napisał(a):

Mieso peklowne od poniedziałku do dziś do rana. Nakluwane codziennie i przemieszane. Były tam 2 schaby ,2 szynki małe 1 boczek i polędwiczki wieprzowe 3 sztuki.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22799-w%C4%99dzenie-mi%C4%99sa/#findComment-1008419
Udostępnij na innych stronach

16 godzin temu, kizia2910 napisał(a):

w solance na mokro na 5 l wody dałam 350 g peklosoli

Jeśli dane równe 5L zimnej wody 8 C.  co odpowiada 4999,25 g i 350 g peklosoli to zasolenie wyszło procentowe 6,54% co uważa się za niedostateczne bo bezpieczne minimalne to 7% a przy peklowaniu 3-4 dni to nawet minimalne na poziomie 8% 

Następnym razem trzeba zmniejszyć ilość wody o wagę peklosoli  albo brać pod uwagę ze do równego litra trzeba dodać więcej niż 70 g peklosoli  (77 g ) by wyszedł 7% 

Edytowane przez Henry82
  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22799-w%C4%99dzenie-mi%C4%99sa/#findComment-1008421
Udostępnij na innych stronach

Całkowicie się z tobą zgadzam.

12 minut temu, Henry82 napisał(a):

Jeśli dane równe 5L zimnej wody 8 C.  co odpowiada 4999,25 g i 350 g peklosoli to zasolenie wyszło procentowe 6,54% co uważa się za niedostateczne bo bezpieczne minimalne to 7% a przy peklowaniu 3-4 dni to nawet minimalne na poziomie 8%

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22799-w%C4%99dzenie-mi%C4%99sa/#findComment-1008425
Udostępnij na innych stronach

20 godzin temu, kizia2910 napisał(a):

Nakluwane codziennie i przemieszane.

Ciekawa jestem skąd wzięty jest taki sposób postępowania z mięsem przeznaczonym na wędzonki.

 

5 godzin temu, BazylWidzew napisał(a):

Ja bym zjadł  i nikogo o nic bym się nie pytał

I w WC spędzone święta.

 

Ten schab wg. mnie ma dziurki nie tylko od nakłuwania, niestety.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22799-w%C4%99dzenie-mi%C4%99sa/#findComment-1008490
Udostępnij na innych stronach

47 minut temu, szrekPL napisał(a):

W Bazyla żołądku i podkowa zgnije...:D

Łoj, to raczej prawda. 😚

 

Wyroby które robimy muszą być (na pierwszym miejscu) bezpieczne. Tym bardziej, jeśli innym dajemy je do jedzenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22799-w%C4%99dzenie-mi%C4%99sa/#findComment-1008550
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.