kizia2910 Opublikowano 17 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Kwietnia (edytowane) Witam otóż pierwszy raz wedzilam mięso zrobione w solance na mokro na 5 l wody dałam 350 g peklosoli dodatkowo lisc laurowy,majeranek ,rozmaryn Mieso peklowne od poniedziałku do dziś do rana. Nakluwane codziennie i przemieszane. Były tam 2 schaby ,2 szynki małe 1 boczek i polędwiczki wieprzowe 3 sztuki. Mięso wyglądało ladnie,poledwiczks super ale po przekrojeniu schabu takie, coś i dziwny slodkawy posmak ktos eie dlaczego tak zie zrobiło i czy mozna to jeść??? Poledwiczki jak widać piękne ale schab.... Edytowane 17 Kwietnia przez kizia2910 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22799-w%C4%99dzenie-mi%C4%99sa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 17 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Kwietnia Chodzenie na skróty daje takie efekty. Wszystko od początku zrobione źle. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22799-w%C4%99dzenie-mi%C4%99sa/#findComment-1008306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 18 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Kwietnia 9 godzin temu, kizia2910 napisał(a): dlaczego tak zie zrobiło Brak podstawowej wiedzy. Błąd, błędem pogania. Niestety. Elementarz wiedzy - Akademia Dziadka. Na początek czytaj, potem pytaj, a na końcu rób. Nie na odwrót. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22799-w%C4%99dzenie-mi%C4%99sa/#findComment-1008349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 18 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Kwietnia Się czepiacie, chociaż koleżanka popełniła błąd zadając to pytanie. Ja bym zjadł i nikogo o nic bym się nie pytał Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22799-w%C4%99dzenie-mi%C4%99sa/#findComment-1008406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek7 Opublikowano 18 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Kwietnia (edytowane) Jeśli było to peklowane trzy dni mogłoby to się udać, ale nie na takim stężeniu i braku nastrzyku mięsa solanką. Zakładam że proporcje solanki do mięsa były zastosowane 1 / 1 . Przy krótkim peklowaniu grubszych kawałków mięsa odpowiednia ilość procentowa nastrzyku to podstawa. Matematyka też😉 Edytowane 18 Kwietnia przez Staszek7 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22799-w%C4%99dzenie-mi%C4%99sa/#findComment-1008416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek7 Opublikowano 18 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Kwietnia 16 godzin temu, kizia2910 napisał(a): Mieso peklowne od poniedziałku do dziś do rana. Nakluwane codziennie i przemieszane. Były tam 2 schaby ,2 szynki małe 1 boczek i polędwiczki wieprzowe 3 sztuki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22799-w%C4%99dzenie-mi%C4%99sa/#findComment-1008419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henry82 Opublikowano 18 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Kwietnia (edytowane) 16 godzin temu, kizia2910 napisał(a): w solance na mokro na 5 l wody dałam 350 g peklosoli Jeśli dane równe 5L zimnej wody 8 C. co odpowiada 4999,25 g i 350 g peklosoli to zasolenie wyszło procentowe 6,54% co uważa się za niedostateczne bo bezpieczne minimalne to 7% a przy peklowaniu 3-4 dni to nawet minimalne na poziomie 8% Następnym razem trzeba zmniejszyć ilość wody o wagę peklosoli albo brać pod uwagę ze do równego litra trzeba dodać więcej niż 70 g peklosoli (77 g ) by wyszedł 7% Edytowane 18 Kwietnia przez Henry82 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22799-w%C4%99dzenie-mi%C4%99sa/#findComment-1008421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek7 Opublikowano 18 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Kwietnia Całkowicie się z tobą zgadzam. 12 minut temu, Henry82 napisał(a): Jeśli dane równe 5L zimnej wody 8 C. co odpowiada 4999,25 g i 350 g peklosoli to zasolenie wyszło procentowe 6,54% co uważa się za niedostateczne bo bezpieczne minimalne to 7% a przy peklowaniu 3-4 dni to nawet minimalne na poziomie 8% Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22799-w%C4%99dzenie-mi%C4%99sa/#findComment-1008425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek7 Opublikowano 18 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Kwietnia (edytowane) Całkowicie się z tobą zgadzam. 23 minuty temu, Henry82 napisał(a): Edytowane 18 Kwietnia przez Staszek7 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22799-w%C4%99dzenie-mi%C4%99sa/#findComment-1008428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 18 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Kwietnia 20 godzin temu, kizia2910 napisał(a): Nakluwane codziennie i przemieszane. Ciekawa jestem skąd wzięty jest taki sposób postępowania z mięsem przeznaczonym na wędzonki. 5 godzin temu, BazylWidzew napisał(a): Ja bym zjadł i nikogo o nic bym się nie pytał I w WC spędzone święta. Ten schab wg. mnie ma dziurki nie tylko od nakłuwania, niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22799-w%C4%99dzenie-mi%C4%99sa/#findComment-1008490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 18 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 18 Kwietnia Godzinę temu, mamuśka napisał(a): I w WC spędzone święta. Mnie ani Wc ani święta niegroźne Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22799-w%C4%99dzenie-mi%C4%99sa/#findComment-1008504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 18 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 18 Kwietnia 33 minuty temu, BazylWidzew napisał(a): Mnie ani Wc ani święta niegroźne W Bazyla żołądku i podkowa zgnije... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22799-w%C4%99dzenie-mi%C4%99sa/#findComment-1008526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 18 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 18 Kwietnia 47 minut temu, szrekPL napisał(a): W Bazyla żołądku i podkowa zgnije... Łoj, to raczej prawda. 😚 Wyroby które robimy muszą być (na pierwszym miejscu) bezpieczne. Tym bardziej, jeśli innym dajemy je do jedzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22799-w%C4%99dzenie-mi%C4%99sa/#findComment-1008550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.