smoky91 Opublikowano 15 godzin temu Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 godzin temu Mam możliwość kupienia w dobrej cenie bloku szynki hiszpańskiej Jamon Serrano. Wędlina jest zawakowana. Jak po otwarciu i poporcjowaniu najlepiej przechować tą wędlinę? Termin ma do 31.08.2025 r. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23111-przechowywanie-szynki-jamon-serrano/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 15 godzin temu Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 godzin temu Zamrażarka. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23111-przechowywanie-szynki-jamon-serrano/#findComment-1025170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 14 godzin temu Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 godzin temu 22 minuty temu, BazylWidzew napisał(a): Zamrażarka Żadnego mrożenie. 53 minuty temu, smoky91 napisał(a): bloku szynki hiszpańskiej W takim całym bloku zawakowaną ją przechowuj w lodówce. Jak potrzeba otwierasz ucinasz tyle plastrów co potrzebujesz i znowu do waku i do lodówki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23111-przechowywanie-szynki-jamon-serrano/#findComment-1025176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smoky91 Opublikowano 14 godzin temu Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 godzin temu 33 minuty temu, Grzewlod napisał(a): W takim całym bloku zawakowaną ją przechowuj w lodówce. Jak potrzeba otwierasz ucinasz tyle plastrów co potrzebujesz i znowu do waku i do lodówki. A czy mogę po otwarciu pokroić na mniejsze kawałki powiedzmy po 400g i w vacuum? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23111-przechowywanie-szynki-jamon-serrano/#findComment-1025188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 godzin temu Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 godzin temu 1 godzinę temu, smoky91 napisał(a): Jak po otwarciu i poporcjowaniu najlepiej przechować tą wędlinę? Termin ma do 31.08.2025 r. Możesz pokroić na plasterki i vacum, ale każdy plasterek musisz przełożyć pergaminem bo się skleją i ciężko będzie je rozłączyć. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23111-przechowywanie-szynki-jamon-serrano/#findComment-1025190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 13 godzin temu Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 godzin temu 14 minut temu, smoky91 napisał(a): A czy mogę po otwarciu pokroić na mniejsze kawałki powiedzmy po 400g i w vacuum? Możesz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23111-przechowywanie-szynki-jamon-serrano/#findComment-1025193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smoky91 Opublikowano 13 godzin temu Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 godzin temu No i wtedy jedyne wyjście to na czas konsumpcji ścinać sobie tyle ile potrzeba i z powrotem do vacuum? A ile może tak poleżeć zawakowane w lodówce? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23111-przechowywanie-szynki-jamon-serrano/#findComment-1025196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 13 godzin temu Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 godzin temu (edytowane) 14 minut temu, smoky91 napisał(a): A ile może tak poleżeć zawakowane w lodówce? Zadałeś trudne pytanie na którą poprawna odpowiedź znajdziesz na forum zgodnie z przyjętymi normami dla wędlin trwałych. Ja swoje wędliny przechowuję w warunkach chłodniczych długo do 24 miesięcy czym się nie należy zupełnie sugerować. Natomiast w Twoim przypadku nie znasz procesu ani środków użytych do produkcji szynki jakich użył producent. Sugeruje przechwywanie nie dłużej jak do 6 miesięcy prowadząc co jakiś czas obserwacje. Pamiętaj, że czym niższa temp. tym dłuższy czas przechowywania. Edytowane 13 godzin temu przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23111-przechowywanie-szynki-jamon-serrano/#findComment-1025198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smoky91 Opublikowano 12 godzin temu Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 godzin temu Dzięki za wszystkie odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23111-przechowywanie-szynki-jamon-serrano/#findComment-1025206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 9 godzin temu Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 9 godzin temu (edytowane) https://www.ibericoclub.com/the-guide-to-storing-and-preserving-jamon-iberico/ Cytat Cała szynka Jamón Ibérico zachowa świeżość do 9 miesięcy od momentu dotarcia do Twoich drzwi, nieotwarta. Po otwarciu opakowania próżniowego, będzie dobra przez 6-8 tygodni, pod warunkiem prawidłowego przechowywania. [...] Czy szynkę Jamón Ibérico należy przechowywać w lodówce? Tylko pokrojoną szynkę Jamón Ibérico należy przechowywać w lodówce. Wyjmij ją z lodówki około godziny przed podaniem, aby osiągnęła odpowiednią temperaturę. Jeśli nie ma temperatury pokojowej, będzie ciągnąca, a jej smak stonowany. Jedzenie zimnej szynki Jamón Ibérico jest jak picie ciepłego szampana. Cytat Co jeśli odkroję za dużo szynki Jamón Ibérico i będę chciał ją zachować na później? Jeśli trochę zaszalałeś z nowymi umiejętnościami krojenia szynki i zostaną Ci resztki, połóż plasterki na talerzu i szczelnie owiń folią spożywczą, aby zapobiec przepływowi powietrza, a następnie włóż do lodówki – będzie dobra przez 2-3 dni. Możesz też samodzielnie zapakować próżniowo pokrojoną szynkę. Prawidłowo zamknięta, będzie dobra przez 2-3 miesiące w lodówce. Edytowane 9 godzin temu przez mikami Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23111-przechowywanie-szynki-jamon-serrano/#findComment-1025246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.