Zbój Madej Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 29 Listopada 2009 Witam, ile szkół tylu nauczycieli i dlatego zdania naukowców są podzielone.Ile/ilu by ich nie było zawsze coś smacznego można się dowiedzieć :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2326-rola-cukru-podczas-peklowania/page/2/#findComment-89967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aron2 Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 29 Listopada 2009 Witam serdecznie.No to chyba mam problem... Jestem w połowie peklowania mięsa,zacząłem w czwartek (26.11) - wędzenie zaplanowałem na 03.12. a do solanki zapomniałem dodać cukru (fatalne przeoczenie). Czy mogę jeszcze naprawić ten błąd i uzupełnić zalewę cukrem?Czy lepiej będzie zrobić nową solanke już z zawartością cukru?Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Quot Capita, Tot Sensus Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2326-rola-cukru-podczas-peklowania/page/2/#findComment-89993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 29 Listopada 2009 Jeśli użyłeś peklosól a nie mieszaninę soli i saletry to obejdzie się bez cukru.Poczytaj o denitryfikacji np .na stronie głównej. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2326-rola-cukru-podczas-peklowania/page/2/#findComment-89995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 29 Listopada 2009 zapomniałem dodać cukru (fatalne przeoczenie).Nie takie fatalne Będzie dobrze! Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2326-rola-cukru-podczas-peklowania/page/2/#findComment-89996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aron2 Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 29 Listopada 2009 Użyłem peklosoli (robię metodą wg SZCZEPANA), wszystkie Wasze cenne wskazówki wziąłem pod uwagę... jedynie ten cukier. :blush: Dzięki za pomoc. Wracam uzupełniać podstawową wiedze... Cytuj Quot Capita, Tot Sensus Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2326-rola-cukru-podczas-peklowania/page/2/#findComment-89998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 29 Listopada 2009 Aron2, Brak cukru to nie problem! W pewnych okolicznościach brak jest zbawienny na wyroby. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2326-rola-cukru-podczas-peklowania/page/2/#findComment-89999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aron2 Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 29 Listopada 2009 Dopiero zaczynam przygodę z wyrobami domowymi i zadymianiem ,dlatego lekko spanikowałem; Na razie zacząłem skromnie: razem 5 kg mięska- karkówka,szynka(myszka) i polędwica wp.- chciałem obniżyć koszty ewentualnej porażki :wink: Jeszcze raz dzięki za wsparcie. Cytuj Quot Capita, Tot Sensus Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2326-rola-cukru-podczas-peklowania/page/2/#findComment-90000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 30 Listopada 2009 Aron2, Brak cukru to nie problem! W pewnych okolicznościach brak jest zbawienny na wyroby.O jakie okoliczności się rozchodzi :question: :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2326-rola-cukru-podczas-peklowania/page/2/#findComment-90084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 30 Listopada 2009 O jakie okoliczności się rozchodziCukier przecież może być również doskonałą pożywką dla bakterii niepożądanych dla naszych celów. Z tego co pamiętam DZIADEK już dawno pisał, że w okresie letnim ze względu na temperatury nie używa w ogóle cukru podczas peklowania. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2326-rola-cukru-podczas-peklowania/page/2/#findComment-90085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 30 Listopada 2009 Cukier przecież może być również doskonałą pożywką dla bakterii niepożądanych dla naszych celów. Z tego co pamiętam DZIADEK już dawno pisał, że w okresie letnim ze względu na temperatury nie używa w ogóle cukru podczas peklowania.A gdybym w lecie w lodówce chciał zapeklować kilka kg (takie małe wędzenie) to śmiało można cukier dodać.Tak :question: :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2326-rola-cukru-podczas-peklowania/page/2/#findComment-90088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 30 Listopada 2009 Wszystkich zainteresowanych rolą cukru podczas peklowania zapraszam do pierwszych wpisów w tym wątku. (temat został scalony z dyskusją, która już na ten temat była) Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2326-rola-cukru-podczas-peklowania/page/2/#findComment-90089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 30 Listopada 2009 Latem także można używać cukru, ale dawka powinna być o 1/3 obcięta. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2326-rola-cukru-podczas-peklowania/page/2/#findComment-90093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 30 Listopada 2009 Cukier przecieżLatem także możnaDzięki serdeczne :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2326-rola-cukru-podczas-peklowania/page/2/#findComment-90102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Czy jak w przepisie jest podane cukier 2g to jak zamiast cukru dam glukozę to też 2g czy w innej proporcji? Chodzi dokładniej o chorizo. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2326-rola-cukru-podczas-peklowania/page/2/#findComment-281357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Będzie dobrze. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2326-rola-cukru-podczas-peklowania/page/2/#findComment-281359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzeznik Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Czy jak w przepisie jest podane cukier 2g to jak zamiast cukru dam glukozę to też 2g tak też dwa gramy Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2326-rola-cukru-podczas-peklowania/page/2/#findComment-281384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.