Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ile szkół tylu nauczycieli i dlatego zdania naukowców są podzielone.

Ile/ilu by ich nie było zawsze coś smacznego można się dowiedzieć :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2326-rola-cukru-podczas-peklowania/page/2/#findComment-89967
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie.

No to chyba mam problem...

Jestem w połowie peklowania mięsa,zacząłem w czwartek (26.11) - wędzenie zaplanowałem na 03.12. a do solanki zapomniałem dodać cukru (fatalne przeoczenie).

Czy mogę jeszcze naprawić ten błąd i uzupełnić zalewę cukrem?

Czy lepiej będzie zrobić nową solanke już z zawartością cukru?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

Quot Capita, Tot Sensus
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2326-rola-cukru-podczas-peklowania/page/2/#findComment-89993
Udostępnij na innych stronach

Jeśli użyłeś peklosól a nie mieszaninę soli i saletry to obejdzie się bez cukru.Poczytaj o denitryfikacji np .na stronie głównej.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2326-rola-cukru-podczas-peklowania/page/2/#findComment-89995
Udostępnij na innych stronach

zapomniałem dodać cukru (fatalne przeoczenie).

Nie takie fatalne ;)

Będzie dobrze!

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2326-rola-cukru-podczas-peklowania/page/2/#findComment-89996
Udostępnij na innych stronach

Użyłem peklosoli (robię metodą wg SZCZEPANA), wszystkie Wasze cenne wskazówki wziąłem pod uwagę... jedynie ten cukier. :blush:

 

Dzięki za pomoc.

Wracam uzupełniać podstawową wiedze...

Quot Capita, Tot Sensus
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2326-rola-cukru-podczas-peklowania/page/2/#findComment-89998
Udostępnij na innych stronach

Dopiero zaczynam przygodę z wyrobami domowymi i zadymianiem ,dlatego lekko spanikowałem;

 

Na razie zacząłem skromnie: razem 5 kg mięska- karkówka,szynka(myszka) i polędwica wp.

- chciałem obniżyć koszty ewentualnej porażki :wink:

 

Jeszcze raz dzięki za wsparcie.

Quot Capita, Tot Sensus
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2326-rola-cukru-podczas-peklowania/page/2/#findComment-90000
Udostępnij na innych stronach

Aron2, Brak cukru to nie problem! W pewnych okolicznościach brak jest zbawienny na wyroby.

O jakie okoliczności się rozchodzi :question: :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2326-rola-cukru-podczas-peklowania/page/2/#findComment-90084
Udostępnij na innych stronach

O jakie okoliczności się rozchodzi

Cukier przecież może być również doskonałą pożywką dla bakterii niepożądanych dla naszych celów.

Z tego co pamiętam DZIADEK już dawno pisał, że w okresie letnim ze względu na temperatury nie używa w ogóle cukru podczas peklowania.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2326-rola-cukru-podczas-peklowania/page/2/#findComment-90085
Udostępnij na innych stronach

Cukier przecież może być również doskonałą pożywką dla bakterii niepożądanych dla naszych celów.

Z tego co pamiętam DZIADEK już dawno pisał, że w okresie letnim ze względu na temperatury nie używa w ogóle cukru podczas peklowania.

A gdybym w lecie w lodówce chciał zapeklować kilka kg (takie małe wędzenie) to śmiało można cukier dodać.Tak :question: :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2326-rola-cukru-podczas-peklowania/page/2/#findComment-90088
Udostępnij na innych stronach

Wszystkich zainteresowanych rolą cukru podczas peklowania zapraszam do pierwszych wpisów w tym wątku. (temat został scalony z dyskusją, która już na ten temat była)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2326-rola-cukru-podczas-peklowania/page/2/#findComment-90089
Udostępnij na innych stronach

Latem także można używać cukru, ale dawka powinna być o 1/3 obcięta.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2326-rola-cukru-podczas-peklowania/page/2/#findComment-90093
Udostępnij na innych stronach

Cukier przecież

Latem także można

Dzięki serdeczne :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2326-rola-cukru-podczas-peklowania/page/2/#findComment-90102
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...
Czy jak w przepisie jest podane cukier 2g to jak zamiast cukru dam glukozę to też 2g czy w innej proporcji? Chodzi dokładniej o chorizo.

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2326-rola-cukru-podczas-peklowania/page/2/#findComment-281357
Udostępnij na innych stronach

Będzie dobrze.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2326-rola-cukru-podczas-peklowania/page/2/#findComment-281359
Udostępnij na innych stronach

Czy jak w przepisie jest podane cukier 2g to jak zamiast cukru dam glukozę to też 2g

tak też dwa gramy

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2326-rola-cukru-podczas-peklowania/page/2/#findComment-281384
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.