TtTomek Opublikowano 5 godzin temu Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 godzin temu Witam wszystkich. W niedzielę pierwszy raz będę wędził mięso. Niby już wszystko wyczytałem ale mam problem z temp. mięsa w trakcie wędzenia. Jeśli dobrze rozumiem wędzić się powinno w temp 50-65C , ale w tabelkach widzę ,że aby wędlina była bezpieczna wewnątrz kawałka mięsa temp. musi przekroczyć 70C. Czy robi się to podczas wędzenia, czy dopiero przy parzeniu. (Opiekac póki co nie chce bo nie mam wprawy). Znalazłem też porady aby wędzić na kolor jaki mi pasuje, a potem do parzenia. I się pogubiłem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23264-temperatura-w%C4%99dzenia-i-mi%C4%99sa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 4 godziny temu Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 godziny temu Godzinę temu, TtTomek napisał(a): Znalazłem też porady aby wędzić na kolor jaki mi pasuje, a potem do parzenia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23264-temperatura-w%C4%99dzenia-i-mi%C4%99sa/#findComment-1040633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 4 godziny temu Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 godziny temu Dokładnie wędzimy do koloru jaki Ci będzie odpowiadał nie na czas, jak piszesz nie chcesz podpiekać pozostaje Ci obróbka termiczna przez parzenie szynka temp. wody 75 st.C do osiągnięcia wewnątrz mięsa 68 st.C polędwica (schab) temp. wody 70 st.C do osiągnięcia wewnątrz mięsa 62 st.C baleron temp. wody 80 st.C do osiągnięcia wewnątrz mięsa 72 st.C boczek temp. wody 80 st.C do osiągnięcia wewnątrz mięsa 74 st.C drób temp. wody 75 st.C do osiągniecia wewnątrz mięsa 72 st.C 2 Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23264-temperatura-w%C4%99dzenia-i-mi%C4%99sa/#findComment-1040635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 3 godziny temu Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 godziny temu No to chyba pomogliśmy dla Ciebie.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23264-temperatura-w%C4%99dzenia-i-mi%C4%99sa/#findComment-1040639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TtTomek Opublikowano 1 godzinę temu Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) Dziękuję. Dla mnie te odpowiedzi podobajo sie. Edytowane 1 godzinę temu przez TtTomek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23264-temperatura-w%C4%99dzenia-i-mi%C4%99sa/#findComment-1040661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.