TtTomek Opublikowano Piątek o 10:46 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano Piątek o 10:46 Witam wszystkich. W niedzielę pierwszy raz będę wędził mięso. Niby już wszystko wyczytałem ale mam problem z temp. mięsa w trakcie wędzenia. Jeśli dobrze rozumiem wędzić się powinno w temp 50-65C , ale w tabelkach widzę ,że aby wędlina była bezpieczna wewnątrz kawałka mięsa temp. musi przekroczyć 70C. Czy robi się to podczas wędzenia, czy dopiero przy parzeniu. (Opiekac póki co nie chce bo nie mam wprawy). Znalazłem też porady aby wędzić na kolor jaki mi pasuje, a potem do parzenia. I się pogubiłem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23264-temperatura-w%C4%99dzenia-i-mi%C4%99sa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano Piątek o 12:13 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano Piątek o 12:13 Godzinę temu, TtTomek napisał(a): Znalazłem też porady aby wędzić na kolor jaki mi pasuje, a potem do parzenia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23264-temperatura-w%C4%99dzenia-i-mi%C4%99sa/#findComment-1040633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano Piątek o 12:14 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano Piątek o 12:14 Dokładnie wędzimy do koloru jaki Ci będzie odpowiadał nie na czas, jak piszesz nie chcesz podpiekać pozostaje Ci obróbka termiczna przez parzenie szynka temp. wody 75 st.C do osiągnięcia wewnątrz mięsa 68 st.C polędwica (schab) temp. wody 70 st.C do osiągnięcia wewnątrz mięsa 62 st.C baleron temp. wody 80 st.C do osiągnięcia wewnątrz mięsa 72 st.C boczek temp. wody 80 st.C do osiągnięcia wewnątrz mięsa 74 st.C drób temp. wody 75 st.C do osiągniecia wewnątrz mięsa 72 st.C 2 Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23264-temperatura-w%C4%99dzenia-i-mi%C4%99sa/#findComment-1040635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano Piątek o 12:23 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano Piątek o 12:23 No to chyba pomogliśmy dla Ciebie.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23264-temperatura-w%C4%99dzenia-i-mi%C4%99sa/#findComment-1040639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TtTomek Opublikowano Piątek o 14:28 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano Piątek o 14:28 (edytowane) Dziękuję. Dla mnie te odpowiedzi podobajo sie. Edytowane Piątek o 14:29 przez TtTomek 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23264-temperatura-w%C4%99dzenia-i-mi%C4%99sa/#findComment-1040661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TtTomek Opublikowano 3 godziny temu Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 godziny temu (edytowane) No to pierwszy raz za mną. Wędlinki uwędzone w dymie między 50 a 60C potem odparzane. Wyszły soczyste, bez okopceń. No i mi smakują jak na pierwszy raz chyba nieźle Edytowane 3 godziny temu przez TtTomek 3 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23264-temperatura-w%C4%99dzenia-i-mi%C4%99sa/#findComment-1041176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 3 godziny temu Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 godziny temu 35 minut temu, TtTomek napisał(a): No to pierwszy raz za mną. Wędlinki uwędzone w dymie między 50 a 60C potem odparzane. Wyszły soczyste, bez okopceń. No i mi smakują jak na pierwszy raz chyba nieźle Gratulacje!!💪 To dopiero początek drogi, ale właśnie ten pierwszy krok świadczy o odwadze i chęci tworzenia czegoś własnymi rękami. Nie wszystko musi wyjść idealnie — ważne, że masz pasję, cierpliwość i serce do pracy. Z każdym kolejnym wędzeniem przyjdzie pewność, doświadczenie i prawdziwa satysfakcja. Pamiętaj — dym hartuje nie tylko kiełbasy, ale i człowieka! 1 Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23264-temperatura-w%C4%99dzenia-i-mi%C4%99sa/#findComment-1041188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 3 godziny temu Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 godziny temu Zastosowałeś prawidłową kolejność,najpierw zapytałeś a później uwędziłeś👍Efekt wędzenia widać na zdjęciu,tak trzymaj Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23264-temperatura-w%C4%99dzenia-i-mi%C4%99sa/#findComment-1041189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 2 godziny temu Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 godziny temu 47 minut temu, SZCZEPAN napisał(a): jak na pierwszy raz chyba nieźle Wyszły bardzo ładnie a jeśli jeszcze smacznie to nic dodać nic ująć. To teraz trza się brać za kiełbasę. Dla mnie te wędlinki podobają się Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23264-temperatura-w%C4%99dzenia-i-mi%C4%99sa/#findComment-1041201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.