Robert1972 Opublikowano 10 godzin temu Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 godzin temu Panowie i Panie. Od dawna miałem się zapytać o ten problem w temacie. Gdy zamrażam wędzonki, szynki polędwice czy kiełbasę, po odmrożeniu, wyroby zawierają dużo wody w sobie, Najczęściej wyroby parzę, później zimna woda i chłodzenie powietrzem i lodówka. po ok 3 dniach pakuję do worków moletowanych zgrzewam i do zamrażarki. Przed zamrożeniem wszystko jest ok, jednak po odmrożeniu ilość wody w wyrobach trochę mnie drażni. Odmrażam powoli w lodówce. Przy krojeniu cała deska mokra i smak wędliny też nie jest już ten sam, chociaż żona twierdzi że się czepiam i jest ok. Tak ma być czy popełniam jakiś błąd, Da się tego jakoś uniknąć lub zmniejszyć ilość wody? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23288-du%C5%BCo-wody-w-odmra%C5%BCanych-w%C4%99dzonkach/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 godzin temu Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 godzin temu Następnym razem pakuj do worków zarz po dokładnym wystudzeniu i osuszeniu. (nie studź w wodzie, tylko powietrzem - np. wentylator). Teraz ważna sprawa. Aby zachować wszystkie parametry smakowo-zapachowo-estetyczne koniecznie, większe elementy, zamrażaj od razu w zamrażarce w temperaturze co najmniej - 18 st.C, lub niższej. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23288-du%C5%BCo-wody-w-odmra%C5%BCanych-w%C4%99dzonkach/#findComment-1041935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert1972 Opublikowano 8 godzin temu Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 godzin temu wyroby zaraz po parzeniu daję do zimnej wody na ok 20-30 min, a następnie wiszą na powietrzu ok 3 godz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23288-du%C5%BCo-wody-w-odmra%C5%BCanych-w%C4%99dzonkach/#findComment-1041975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 7 godzin temu Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 godzin temu 2 godziny temu, Robert1972 napisał(a): zmniejszyć ilość wody? W wyrobach 🤔 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23288-du%C5%BCo-wody-w-odmra%C5%BCanych-w%C4%99dzonkach/#findComment-1041978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert1972 Opublikowano 7 godzin temu Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 godzin temu tak. ilość wody po rozmrozeniu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23288-du%C5%BCo-wody-w-odmra%C5%BCanych-w%C4%99dzonkach/#findComment-1041979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 7 godzin temu Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 godzin temu Woda zawsze będzie. Nie wiem jak szprycujesz wędzonki, ile wody dodajesz do kiełbasy. To co dodasz, nie stosując chemii jak w zakładach mięsnych , raczej wyleci. Pytanie jeszcze czy wędzonki mrozisz w całości czy kawałkach? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23288-du%C5%BCo-wody-w-odmra%C5%BCanych-w%C4%99dzonkach/#findComment-1041995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert1972 Opublikowano 5 godzin temu Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 godzin temu nastrzyk 10% zalewy w stosunku do wagi surowca. woda w zależności od przepisu ok 50ml na 1kg. ostatnio nawet zmniejszylem do 30. raczej mrożę w kawalkach Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23288-du%C5%BCo-wody-w-odmra%C5%BCanych-w%C4%99dzonkach/#findComment-1042021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 3 godziny temu Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 godziny temu (edytowane) Lubię takie rozmowy 👍. Poczytajcie sobie o wycieku rozmrażalniczym zanim zaczniecie rozmieniać przyczynę na drobne. Wyciek jest nie unikniony nie da się naprawić tego co zniszczyły kryształki lodu wiążącz wodę która znajduje się w produkcie. Proces jest nieodwracalny. Wyciek można nieznacznie ograniczyć ale nie w warunkach domowych. Edytowane 3 godziny temu przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23288-du%C5%BCo-wody-w-odmra%C5%BCanych-w%C4%99dzonkach/#findComment-1042047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 godziny temu Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 godziny temu 46 minut temu, Grzewlod napisał(a): Wyciek można nieznacznie ograniczyć ale nie w warunkach domowych. Można w domowych, jeśli dysponuje się odpowiednią zamrażarką. Wycieki minimalizuje zamrażanie szokowe w niskiej temperaturze. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23288-du%C5%BCo-wody-w-odmra%C5%BCanych-w%C4%99dzonkach/#findComment-1042058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 2 godziny temu Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) 31 minut temu, Maxell napisał(a): zamrażanie szokowe w niskiej temperaturze. Takie użądzenia szokowego i głebokiego mrożenia są dedykowane przemysłowi i gastronomi gdzie wyciek powoduje duże straty finansowe lub przepisy składowania surowców tego wymagają wtedy ma to sens. Jak żyję jeszcze nie spotkałem się żeby ktoś miał takie użadzenie w domu ponieważ są: bardzo drogie w zakupie, niepraktyczne ponieważ są głośne oraz drogie w eksploatacji. Koszty przewyższają korzyści. Edytowane 2 godziny temu przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23288-du%C5%BCo-wody-w-odmra%C5%BCanych-w%C4%99dzonkach/#findComment-1042074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 godziny temu Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 2 godziny temu Używam w domu zamrażarki BEKO z systemem szybkiego zamrażania. Następnie trzymam wędliny w temperaturze - 18 st.C. Zero wycieków, nawet po roku. Warto poczytać na temat tego typu zamrażania. W zamrażalniku lodówki, na skutek bardzo powolnego zamrażania większych brył mięsa, powstają grubokrystaliczne grudki zestalonej wody, które raz - niszczą strukturę mięsa, a dwa - po rozmrożeniu tworzą właśnie takie wycieki. Wiem co piszę, gdyż od lat stosuję tę metodę. Jedynym wyciekiem jest skroplona para na folii powstała na skutek zmiany temperatury. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23288-du%C5%BCo-wody-w-odmra%C5%BCanych-w%C4%99dzonkach/#findComment-1042077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) 28 minut temu, Maxell napisał(a): Używam w domu zamrażarki BEKO z systemem szybkiego zamrażania. Następnie trzymam wędliny w temperaturze - 18 st.C Ja również używam podobnej która posiada różne funkcje ustawień szokowego mrożenia lecz innej firmy. 28 minut temu, Maxell napisał(a): Warto poczytać na temat tego typu zamrażania. Dobrze wiem o czym piszę i jakie są właściwości takiego domowego sprzętu. W poprzedniej firmie w której pracowałem mieliśmy kilkanaście różnych profesjonalnych chłodni/mroźni głębokiego i szokowego mrożenia. Dobrze wiem jakie są możliwości i różnice pomiędzy tymi maszynami. 28 minut temu, Maxell napisał(a): Jedynym wyciekiem jest skroplona para na folii powstała na skutek zmiany temperatury. To musi być jakiś wyjątkowy sprzęt jeśli jest przeznaczony do warunków domowych. Edytowane 1 godzinę temu przez Grzewlod 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23288-du%C5%BCo-wody-w-odmra%C5%BCanych-w%C4%99dzonkach/#findComment-1042083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 1 godzinę temu Tak robię od lat, jak wspomniałem, i takie właśnie są efekty końcowe. Ważna jest temperatura wsadu, jego wielkość i przede wszystkim wilgotność. Kilka lat temu, będąc po ryby na zlot, rozmawiałem na ten temat z szefem chłodni w Zakładach Przetwórstwa Rybnego w Łebczu. Powodem rozmowy był wynik rozmrażania paczek płatów śledziowych i tuszek makreli o wadze 20 kg każda. Po 24 godzinach rozmrażania, z każdej paczki wypłynęło ok. 1/2 szklanki wody. Okazało się, że ryby mrożone są bezpośrednio na kutrach ciekłym azotem lub dwutlenkiem węgla, a następnie przetrzymywane w mroźniach (ok. -24 st.C). Jak wspomniałem, to był powód rozpoczęcia rozmowy z tym specjalistą. Podpytałem go o domowe sposoby zamrażania mięsa i wędlin, by uniknąć wycieków po rozmrożeniu. Doradził mi ten sposób, który od lat z powodzeniem stosuję. To tyle z mojej strony na temat wycieków. Odpowiedziałem Koledze Robertowi jak można zapobiec jego kłopotom, a to Czy komuś się podoba, czy nie, to już sprawa indywidualna. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23288-du%C5%BCo-wody-w-odmra%C5%BCanych-w%C4%99dzonkach/#findComment-1042085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) 30 minut temu, Maxell napisał(a): Kilka lat temu, będąc po ryby na zlot, rozmawiałem na ten temat z szefem chłodni w Zakładach Przetwórstwa Rybnego w Łebczu. Ja pracowałem w firmie która miała bardzo szeroki wachlarz usług między innymi zajmowała się produkcją, chodowlą, połowami i przetwórstwem rybnym. 30 minut temu, Maxell napisał(a): Okazało się, że ryby mrożone są bezpośrednio na kutrach ciekłym azotem lub dwutlenkiem węgla, a następnie przetrzymywane w mroźniach (ok. -24 st.C). W planach poprzedniej firmy w której pracowałem była budowa nowej nowoczesnej przerwórni na jednym z już zmodernizowanych ośrodków chodowli ryb w której miała powstać mroźnia kriogeniczna itd. 30 minut temu, Maxell napisał(a): Podpytałem go o domowe sposoby zamrażania mięsa i wędlin, by uniknąć wycieków po rozmrożeniu. Doradził mi ten sposób, który od lat z powodzeniem stosuję. Narazie lepszego nie wymyślono 👍. Edytowane 1 godzinę temu przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23288-du%C5%BCo-wody-w-odmra%C5%BCanych-w%C4%99dzonkach/#findComment-1042088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.