DZIADEK Opublikowano 8 godzin temu Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 8 godzin temu Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23296-post%C4%99p-i-ewolucja-na-przestrzeni-wieku-w-bran%C5%BCy-mi%C4%99snej-w-polsce/page/2/#findComment-1044950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 1 godzinę temu Wyszukane w internecie "Przepisy Wewnętrzne Nr 16" (PW Nr 16), znane również jako "Zbiór dokumentacji technologicznych na wędliny", to legendarny w branży mięsnej dokument, który powstał w okresie Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej (PRL) w celu standaryzacji produkcji wędliniarskiej w całym kraju. Geneza powstania: Dokument ten powstał z inicjatywy władz państwowych w latach 50. XX wieku (część źródeł wskazuje konkretnie na rok 1957), w odpowiedzi na potrzebę ujednolicenia i kontrolowania jakości oraz składu wędlin produkowanych przez zakłady mięsne w całej Polsce. Celem było wprowadzenie jednolitych, ściśle określonych proporcji mięsa, tłuszczu i przypraw dla każdego rodzaju wyrobu (kiełbasy, szynki, pasztety), co miało zapewnić powtarzalność smaku i składu niezależnie od miejsca produkcji. Kto zebrał i opracował: Dokument nie był dziełem jednej osoby, lecz wynikiem pracy zespołu specjalistów i technologów z ówczesnego przemysłu mięsnego, działających pod auspicjami Ministerstwa Przemysłu Spożywczego i Skupu (lub pokrewnej centralnej instytucji zarządzającej przemysłem mięsnym w tamtym czasie). Była to scentralizowana inicjatywa państwowa, a nie prywatny projekt. Przepisy te opierały się często na przedwojennych recepturach, które zostały zebrane, zweryfikowane i ustandaryzowane na potrzeby nowego systemu gospodarczego. W rezultacie powstał zbiór instrukcji technologicznych, który stał się podstawą produkcji wędlin w Polsce przez dziesięciolecia i do dziś jest ceniony przez masarzy za swoją precyzję i jakość, często wykorzystywany jako punkt odniesienia dla tradycyjnych wyrobów. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23296-post%C4%99p-i-ewolucja-na-przestrzeni-wieku-w-bran%C5%BCy-mi%C4%99snej-w-polsce/page/2/#findComment-1045033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi