cochaper Opublikowano 7 godzin temu Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 godzin temu Witam Nie wiem czy ktos juz to robil, ale jak sobie wobrazam, mogloby by byc to cos ciekawego. Nie wiem tylko jak przygotowac taki ozor do wedzenia? Problem z oczyszczeniem ze skor. Wedzisz po ugotowaniu i sciagnieciu skory? Peklowac w skorze, uwedzic i parzyc i dopiero wtedy skore oczyscic? Ma ktos jakas rade? Jesli zrobie to podziele sie opinia 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23316-ozor-wolowy-wedzony/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamjj Opublikowano 6 godzin temu Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 godzin temu Podpinam się pod temat, sam jestem ciekawy jak to zrobić i co z tego wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23316-ozor-wolowy-wedzony/#findComment-1046054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 godzin temu Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 godzin temu (edytowane) 2 godziny temu, cochaper napisał(a): Nie wiem czy ktos juz to robil, ale jak sobie wobrazam, mogloby by byc to cos ciekawego. Nie wiem tylko jak przygotowac taki ozor do wedzenia? Problem z oczyszczeniem ze skor. Wedzisz po ugotowaniu i sciagnieciu skory? Peklowac w skorze, uwedzic i parzyc i dopiero wtedy skore oczyscic? Ma ktos jakas rade? Ale ja wiem.Najpierw musisz zapeklować z nastrzykiem.Później uwędzić i na końcu sparzyć ok. 4 h w temp.90C do miękkości i zdjąć skórę (łatwo schodzi z wołowych i cielęcych gorzej z wp).Możesz go peklować jak wędzonki 8-10 dni albo zgodnie z tabelą peklowania podrobów z 16 - stki.Ten ze zdjęcia akurat nie jest wędzony, ale to rzecz gustu. Proces jest taki sam oprócz wędzenia. Edytowane 5 godzin temu przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23316-ozor-wolowy-wedzony/#findComment-1046074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamjj Opublikowano 2 godziny temu Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 godziny temu Smakowo jest podobny do wieprzowego?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23316-ozor-wolowy-wedzony/#findComment-1046107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 minuty temu Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 minuty temu (edytowane) 2 godziny temu, Adamjj napisał(a): Smakowo jest podobny do wieprzowego?? Ja lubię każde , ale najbardziej lubię cielęce. Ozory to ozory.Smak mają podobny tylko inną konsystencję. Wołowe są bardziej zbite .Ja gotuję tak długo bo lubię je również w galarecie a do galarety muszą być bardzo miękkie. Do jedzenia a ciepło wystarczy 3,5 h w podanej temperaturze. Możesz też gotować w szybkowarze ok.50-55 min. Edytowane 21 minut temu przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23316-ozor-wolowy-wedzony/#findComment-1046133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.