Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W temperaturze bliskiej zeru i niższej, proces peklowania zostaje zatrzymany. Musisz zapewnić swemu mięsku temp. co najmniej 4 st.C. (do 8 st.C.).

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2385-cz%C4%99%C5%9B%C4%87-ii-peklowanie/page/2/#findComment-255282
Udostępnij na innych stronach

W temperaturze bliskiej zeru i niższej, proces peklowania zostaje zatrzymany. Musisz zapewnić swemu mięsku temp. co najmniej 4 st.C. (do 8 st.C.).

POMOCY!! Nastawiłam peklowanie szynek 2 grudnia takich o wielkości ok.1-1,4 kg wg tabeli peklowania mokrego 11-13 dni. Na początku mieso było w temperaturze poniżej 4 stopni, bo na dworze, ostatni tydzień to były mrozy do minus kilku stopni..Wczoraj przeniosłam to do pomieszczenia gdzie jest z 10 stopni .gdyż się zorientowałam że jest lekko zmarzniete. Na sobotę lub ewentualnie niedzielę mam zaplanowane wedzenie.Co zrobić ,czy mieso będzie zapeklowane w ogóle.Myslałam, ze nic nie zamarza bo zalewa pływała,a nie dotykałam miesa, gdybym wiedziała ze troche przymarzło zrobiłabym coś wczesniej.Prosze doradź mi,nie mogę zmarnować tego mięsa bo to już na Święta.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2385-cz%C4%99%C5%9B%C4%87-ii-peklowanie/page/2/#findComment-256255
Udostępnij na innych stronach

kasia_k, pozostaw w tych 19 stopniach do dnia wędzenia wszystko powinno być ok
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2385-cz%C4%99%C5%9B%C4%87-ii-peklowanie/page/2/#findComment-256278
Udostępnij na innych stronach

kasia_k, pozostaw w tych 19 stopniach do dnia wędzenia wszystko powinno być ok

Pisałam o 10 stopniach,ale przypadkiem trafiłes w te 19, bo od dziś rana jest w pomieszczeniu gdzie jest cieplej. Pomyslałam że ewentualnie jak jest niedopeklowane to w cieple szybciej dojdzie.Zaraz będę pakować w siatki. W związku z dłuzszym trzymaniem w zalewie ociekanie będzie trwać tylko 12 godzin.. Trudno,mam nadzieje ze dzieki temu mięso będzie na pewno upeklowane w środku
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2385-cz%C4%99%C5%9B%C4%87-ii-peklowanie/page/2/#findComment-256393
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Bez cukru??

Przeciez cukier najdaje super kruchosc miesu. no i bez przesady szczepan stosuje cukier i wg niego jest to prawidlowo, jesli spelnia sie wszystkiue kryteria.

ja nie wyobrazam sobie juz peklowiny bez cukru.

ale ile osob tyle wersji.

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2385-cz%C4%99%C5%9B%C4%87-ii-peklowanie/page/2/#findComment-259572
Udostępnij na innych stronach

Cukier można dodawać do zalewy, ale nie jest to obligatoryjne.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2385-cz%C4%99%C5%9B%C4%87-ii-peklowanie/page/2/#findComment-259573
Udostępnij na innych stronach

Misiekk85, wiedz kolego że SZCZEPAN to nie wyrocznia a cukier moze spowodować więcej złego niż dobrego..... on jest bowiem doskonałą pożywką dla bakterii wszelkiego typu

jeśli powołujesz się na SZCZEPANA to jeszcze zaznacz wyraźnie że zawsze mówi onm o wysokich wymaganiach chłodniczych podczas peklowania.....

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2385-cz%C4%99%C5%9B%C4%87-ii-peklowanie/page/2/#findComment-259578
Udostępnij na innych stronach

  • 12 lat później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.