Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

mam pytanie jak wędzić żeby wędliny były miękkie i nie były suche.Wędziłam 2 razy na sucho na 1kg mięsa dałam 1 pektosól.Przed wędzeniem trzymałam 40 godz. w soli pektos.wędliny były twardawe ale nie suche,za drugim razem 62 godz.wędliny niestety były twarde dodatkowo bardzo suche.Może ktoś mi powie jaki robię błąd
sad.ewa
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2427-w%C4%99dzenie/
Udostępnij na innych stronach

@ axel1 napisz swój post jeszcze raz bo nic a nic nie rozumiem.

Pzdr.

Ja też, ale mimo wszystko spróbuję :wink:

 

mam pytanie jak wędzić żeby wędliny były miękkie i nie były suche

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=122

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=149

 

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=880

Wędziłam 2 razy na sucho

:question: :question: :question:

 

na 1kg mięsa dałam 1 pektosól.Przed wędzeniem trzymałam 40 godz. w soli pektos.wędliny były twardawe ale nie suche,za drugim razem 62 godz.wędliny niestety były twarde dodatkowo bardzo suche.Może ktoś mi powie jaki robię błąd

http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/dziadek/tabelamieszanekpeklujacych.htm

http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2427-w%C4%99dzenie/#findComment-61776
Udostępnij na innych stronach

axel1 napisz, jakie wędliny robiłaś ( kiełbasy, szynki ?) i jeszcze z jakiego miesa dokładniej. Napisz też czy po peklowaniu je wedziłaś czy od razu podjełaś konsumpcję.

Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale z Twojego opisu wynika, iż wędliny peklowałaś na sucho, a nie wędziłaś czyli po zapeklowaniu nie zostały poddane obróbce cieplnej (wędzenie, parzenie )itp. Czy tak?

No i trzeba jeszcze uściślić ile gram peklosoli dawałaś na 1 kg mięska. Poza tym jak na proces peklowania "wędlin" miesa to 40 lub 62 godziny wydaje mi sie trochę za mało. Swoją wiedzę staram się poszerzać na tym forum więc praktyki mam jakiś trzeci miesiąc, ale aby ktoś mógł Ci doradzić musisz opisać o swojej produkcji coś więcej.

Pozdrawiam

Kto nie ryzykuje, nie pije szampana!

Koniec języka za przewodnika!

Mówisz i masz!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2427-w%C4%99dzenie/#findComment-61780
Udostępnij na innych stronach

mam pytanie jak wędzić żeby wędliny były miękkie i nie były suche.Wędziłam 2 razy na sucho na 1kg mięsa dałam 1 pektosól.Przed wędzeniem trzymałam 40 godz. w soli pektos.wędliny były twardawe ale nie suche,za drugim razem 62 godz.wędliny niestety były twarde dodatkowo bardzo suche.Może ktoś mi powie jaki robię błąd

Axel odpowiem tak jak każdemu: proszę trzymać się receptury.

Podane są tam czasy peklowania, osuszania, wędzenia i co tylko chcesz.

 

A tak na dobrą sprawę to nie wiem czy użyłaś 1kg peklosoli na 1 kg mięsa czy ...?

Nie napisałaś jak i czy wogóle parzyłaś ?

Sprecyzuj pytanie a my pomożemy.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2427-w%C4%99dzenie/#findComment-61782
Udostępnij na innych stronach

axel1 napisz, jakie wędliny robiłaś ( kiełbasy, szynki ?) i jeszcze z jakiego miesa dokładniej. Napisz też czy po peklowaniu je wedziłaś czy od razu podjełaś konsumpcję.

Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale z Twojego opisu wynika, iż wędliny peklowałaś na sucho, a nie wędziłaś czyli po zapeklowaniu nie zostały poddane obróbce cieplnej (wędzenie, parzenie )itp. Czy tak?

No i trzeba jeszcze uściślić ile gram peklosoli dawałaś na 1 kg mięska. Poza tym jak na proces peklowania "wędlin" miesa to 40 lub 62 godziny wydaje mi sie trochę za mało. Swoją wiedzę staram się poszerzać na tym forum więc praktyki mam jakiś trzeci miesiąc, ale aby ktoś mógł Ci doradzić musisz opisać o swojej produkcji coś więcej.

Pozdrawiam

Tak najpierw peklowałam mięso solą peklową .Według przepisu 1kg mięsa na 20 g soli peklowej.Peklować przez 24 godz. a ja trzymałam 60 godz.
sad.ewa
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2427-w%C4%99dzenie/#findComment-61785
Udostępnij na innych stronach

Peklować przez 24 godz. a ja trzymałam 60 godz.

czas nie ma tu nic do rzeczy, podstawą jest jakość mięsa i dalsza właściwa obróbka cieplna,

dodatkowo peklowanie suche nie jest najlepsze do wędzonek,

dużo lepsze efekty uzyskuje się stosując peklowanie mokre z nastrzykiem

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2427-w%C4%99dzenie/#findComment-61789
Udostępnij na innych stronach

Poczytaj działy forum bo w odpowiedzi jest naprawdę zbyt mało informacji aby coś ci doradzić.

Dla przykładu podam Ci iż ja wczoraj włożyłem do zalewy peklujacej szynki, które poleżą w niej ze dwa tygodnie (z tym że ja pekluję je na mokro 80 g peklosoli na 1 litr wody), a następnie wędzenie i krótkie leżakowanie w chłodnej piwniczce. I konsumpcja akurat na święta.

Poszukaj na forum tabelę peklowania suchego (jeśli tak chcesz przygotować swoją wędlinę) i zastosyj sie do podanych ilości. 20 g soli peklowej na 1kg mięsa to akurat dobrze podałaś, ale mięsko peklowało się za krótko.

Kto nie ryzykuje, nie pije szampana!

Koniec języka za przewodnika!

Mówisz i masz!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2427-w%C4%99dzenie/#findComment-61791
Udostępnij na innych stronach

w odpowiedzi jest naprawdę zbyt mało informacji aby coś ci doradzić.

Axel1,

zadalaś bardzo nieprecyzyjne, ogólnikowe pytanie. Wiele osób z tego forum chce ci pomóc, ale musisz dokładnie napisać co robiłaś, aby postawić jakąkolwiek, sensowną diagnozę.

Napisz zatem jaki wyrób robiłaś (kiełbasę, wędzonkę), z jakiego kawałka mięsa gatunkowo i "rozmiarowo" :smile: , opisz dokładnie cały proces krok po kroku.

Przy produkcji wędlin diabeł tkwi w szczegółach.

Pewna niezarejestrowana użytkowniczka tego forum zapytała kiedyś szczerze w prywatnej rozmowie: "jak wy to robicie, że uzyskujecie różne gatunkowo wyroby, skoro przepisy prawie się nie różnią; w każdym jest mięso i peklosól" :lol: :lol: :lol:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2427-w%C4%99dzenie/#findComment-62196
Udostępnij na innych stronach

Według przepisu 1kg mięsa na 20 g soli peklowej

To jest peklowanie suche, jeśli robisz wędzonki=szynki itp. trzeba peklować na mokro czyli w zalewie. Dodatkowo po parzeniu ja zostawiam wędzonki w wodzie w której się parzyły,na kilka godzin (do ostygnięcia).

Inną sprawą jest to, że wędzonki domowe nigdy nie są tak "soczyste" jak te ze sklepu z których wypływa woda z dodatkami :devil:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2427-w%C4%99dzenie/#findComment-62203
Udostępnij na innych stronach

..."w każdym jest mięso i peklosól"...

 

No! Problem byłby gdyby tego mięsa nie było!!!

Hehehe :grin: :grin: :grin:

Kto nie ryzykuje, nie pije szampana!

Koniec języka za przewodnika!

Mówisz i masz!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2427-w%C4%99dzenie/#findComment-62233
Udostępnij na innych stronach

... wędzonki domowe nigdy nie są tak "soczyste"...

a ja napiszę: moje są zawsze soczyste a dlatego, że ich nie parzę i dla mnie to główna zaleta. Dla tego smaku jestem w stanie poświęcić cały dzień na działce (nie raz samemu), nie wspominając o czasie poświęconym na zakupy, przygotowanie mięsa, sznurowanie (bo nie uznaję siatki), peklowanie, suszenie, wędzenie i studzenie :grin:

Pozdrawiam Brać Wędzarniczą

----------------------------------------------

Ex: Braniewo, Jaromin, Krynica, Poznań, Gołdap, Kraków, Wola Batorska, Wrocław, ....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2427-w%C4%99dzenie/#findComment-62243
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.