Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Moim zdaniem wystarczy wziąć rajstopy raczej grube powiedzmy "40", uciskające. Mięso włożyć w dwie nogawki, będzie cały czas uciskane, rajstopy wcale się nie rozciągną (raczej obkurczą - mięso przecież wysycha) , ani mięso jej nie rozepchnie, bez obawy sprawdzone na szynce o wadze prawie 2,5kg. Ale sznurowanie z całą pewnością nie zaszkodzi, choć uważam to za zabieg zbyteczny. Zdaje się, że podpadłem Sz. P. Moderator

Rajstopa rajstopie nie równa, jak równiez cel, który chcemy osiągnąć. 

Absolutnie nie kwestionuję Twojego zdania szczególnie, że znasz się na numeracji dzianiny rajstopowej :D 

Co do celu, bywają różne, co pokazuje poniższa odpowiedź:

 

 

 

Skarus, dnia 03 Maj 2014 - 20:10, napisał: Poledwica nie sznurowana nabiera kształt jak w tytule.  Bardzo fajny   Czyli jaki?
 

 

Szynki

 

:D  :D  :D 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/5/#findComment-349990
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 104
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Chciałem się pochwalić

No, jest się czym chwalić !

Polędwica jak cycuś :D 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/5/#findComment-351999
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

Znalazłem w necie w miarę prosty przepis na "szynkę z rajstopy". Lekko go zmodyfikowałem. Składniki i wykonanie, tak w skrócie:

- szynka ok. 2,5kg,

- 250g cukru,

- 225g soli + 25g soli peklowej

- przyprawy: 2 główki czosnku, 2 łyżki majeranku, 2 łyżki czosnku niedźwiedziego, 2 łyżki grubotłuczonego pieprzu czarnego.

 

Do wykonania użyłem dużego naczynia żaroodpornego i po kolei:

- 2 dni leżakowanie w cukrze, następnie mycie i osuszanie,

- 2 dni leżakowanie w mieszance soli, następnie mycie i osuszanie,

- 2 dni leżakowanie w mieszance przypraw

następnie

- kilka dni (u mnie było to 10) szynka powisiała sobie w rajstopach przy uchylonym oknie w piwnicy.

Oto efekt zaraz po otworzeniu i ukrojeniu kilku plasterków:

 

Witam Szanowne Forum  i jednocześnie przepraszam za "mondrowanie się", które nastąpi w dalszej części postu.

Jozef, stosuję podobny do Twojego przepis a właściwie stosowałem. Zużyłem pewnie ponad 20 par rajstop i ... przestałem je używać.

Robię dziurę w tuszce i przewlekam sznurek wędliniarski.

Bardzo także przepraszam za wykorzystanie twojego postu jako punktu zwrotnego w mojej obecnej wędliniarskiej działalności.

Po kolei jednak.

Pierwszy przepis wykonany przeze mnie pochodził z youtube 

Chciałem "ulepszyć" dodając peklosól ale wynik nie był najlepszy, mięso jakieś zważone/ugotowane, zrezygnowałem.

Następnie zrezygnowałem z.... pończochy ale jednocześnie z płukanie po pobycie mięsa w soli.

Efekt - fajne zasolenie/mumifikacja + wzrost odporności wyrobu na szkodliwe drobnoustroje.

Pobyt po solance w przyprawach, ziołach, czosnku - jak najbardziej.

Po 3-4 dniach suszenie w piwnicy (16-18 stopni)

No właśnie. Schab już można jeść. Ale jeżeli jest to szynka, lepiej nałożyć na nią warstwę smalcu. Jakieś 3/4 paczki na kilogram wychodzi.

Dalej trzeba czekać jakieś .... 6 miesięcy i wyrób nadaje się do spożycia. To znaczy nadaje się w każdym wcześniejszym momencie, ale nawet po 5 miesiącach "to nie to" jest. Dopiero w okolicach sześciu miesięcy mamy ten charakterystyczny smak dojrzałej wędliny.

To tyle na razie. Będą jeszcze dodatkowe informacje, także o ty, jak dojrzewa szynka z kością.

 

Pozdrawiam serdecznie

Edytowane przez jamon
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/5/#findComment-357658
Udostępnij na innych stronach

Po pierwszej i nie udanej poledwicy , uparlam sie i postanowilam zrobic jeszcze jedna probe ,

przed nastapieniem upalow, przepis znalazlam w necie i jestem bardzo zadowolona z ryzultatu,

poledwica wyszla bardzo dobra, ladnie wyglada i w smaku jest pyszna, choc jak dla mnie to moze byc mniej przypraw,

tak wyglada moja poledwicapost-60407-0-11036400-1402746126_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/5/#findComment-357720
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.