euro2008 Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Marca 2009 Mam prośbę ,czy ktoś ma jakiś fajny przepis na baleron w sznurku.Jeśli można to proszę o doradztwo jaką zastosować solankę czy 0,85 peklosoli na 1 kg.mięsa będzie ok na peklowanie 14 dniowe.Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2448-baleron/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 27 Marca 2009 Na 1kg mięsa to 0,4l wody i ok. 34g peklosoli.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2448-baleron/#findComment-62928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 27 Marca 2009 Na 1kg mięsa to 0,4l wody i ok. 34g peklosoli. Pzdr.Możesz mnie oświecić, dlaczego 34gramy? W tabeli Dziadka zawartość peklosoli zawiera się od 40 do 80 gram. Nic z tego nie rozumiem :mellow: Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2448-baleron/#findComment-62930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 27 Marca 2009 Wyjściowa (dla mnie ) ilość to 0.85 kg peklosoli lub soli i saletry na 10 litrów wody. Więc na inną ilość wody łatwo sobie przeliczyć. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2448-baleron/#findComment-62935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 27 Marca 2009 No a u Dziadka jest od 1 do 2 kg.I kto ma rację? Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2448-baleron/#findComment-62937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 27 Marca 2009 Kolego, poczytaj bardzo uważnie o obu procesach. Zwróć uwagę na okres peklowania. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2448-baleron/#findComment-62938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 27 Marca 2009 Kolego, poczytaj bardzo uważnie o obu procesach. Zwróć uwagę na okres peklowania.No tak, przeoczyłem to peklowanie 14 dniowe. Czyli w zasadzie by się zgadzało. Eureka :grin: Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2448-baleron/#findComment-62939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 27 Marca 2009 Tabela zawiera nieco większe ilości soli - niech kolega zrobi 0,85kg/10l (tylko koniecznie 4 - 6°c)po peklowaniu tylko opłukać - no chyba że lubi bardziej słone to tabela ( DZIADEK zwraca uwagę na krótkie moczenie!) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2448-baleron/#findComment-62940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
euro2008 Opublikowano 27 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 27 Marca 2009 Dziękuje za pomoc można na was liczyć Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2448-baleron/#findComment-62945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 27 Marca 2009 Zawsze na posterunku - z dobra radą Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2448-baleron/#findComment-62946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 27 Marca 2009 Czy może być gotowany baleron? :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2448-baleron/#findComment-62972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Ja trzymam się tabeli Dziadka i wychodzi super.Tobie też polecam.Pozdrawiam Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2448-baleron/#findComment-63695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.