Gość Anonymous Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Czerwca 2006 WitamZrobiłem coś „strasznego” 2 tygodnie temu, a dzisiaj odkroiłem pierwszy plaster bo już nie mogłem się doczekać efektu – SUPER!!!Zrobiłem 1 kawałek karkówki koło 2 kg w trochę inny sposób.Wycisnąłem sok z 1 małej cytryny i dodałem dwa razy więcej objętościowo soku z jabłka (prawdziwego z sokowirówki). Odważyłem peklosoli wg wagi mięsa i wsypałem do wymieszanych soków. Zamieszałem i zapodałem w strzykawkę. Wcisnąłem ją w środek i wpompowałem powoli wszystko w jedno miejsce. To co wyciekło zlałem do pudełka które wymiarami pasowało do kawałka mięsa. Tam wsypałem po ½ płaskiej łyżeczce papryki ostrej, słodkiej, kolendry, ziela, liścia laurowego i pieprzu – dodałem też tam peklosól która nie zdołała się rozpuścić w sokach. Otrzymaną mieszanką natarłem mięso (uwaga strasznie piecze w ręce) i wsadziłem do pudełka i do lodówki. Obracałem mięso dwa razy dziennie przez 5 dni. Wyciągnąłem i wsadziłem w 4 kolanówki damskie i potem zawiesiłem do wędzarni. Do dnia dzisiejszego wędziłem dymem do 25 st. C codziennie po około 8 – 10 godzin. Na noc nie wyciągałem bo noce były zimne, cały czas wisiało w wędzarni.Dzisiaj szlak mnie trafił i postanowiłem rozpakować eksperyment.Mięsko piękne czerwono – bordo, mięciutkie i w miarę soczyste, zapach ciągnął się niesamowity, a smak hmmm nie da się opisać. Tak na moje mini doświadczenie można by potrzymać w wędzarni jeszcze, ale ja musiałem sprawdzić już dzisiaj. Następne przytrzymam 10 dni a może nawet 2 tygodnie, ale teraz wiem że warto. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/245-w%C4%99dzonki-inne-eksperymenty-na%C5%9Bladowanie-na-w%C5%82asne-ryzyko/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Czerwca 2006 Czy możesz poddać obróbce termicznej mały kawałek twojego wspaniałego mięska, gdyż ciekawi mnie jaki będzie miało kolor.Muszę ci sie przyznać ,że trochę ci zazdroszczę, ponieważ nie mam czasu pilnować codziennie wędzarni przez 10 godz. ...a może zrobiłeś jakiś automat do wędzenia? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/245-w%C4%99dzonki-inne-eksperymenty-na%C5%9Bladowanie-na-w%C5%82asne-ryzyko/#findComment-1742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Czerwca 2006 Serdeczne dzięki :lol: Chodziło mi o to , że jeśli dodaje sie peklosól do kwaśnych roztworów( u ciebie kwas cytrynowy i kwas jabłowy) to następuje reakcja rozkładu azotynu sodu-nitryt z wydzieleniem się tlenku azotu. Czy w trakcie mieszania peklosoli w twoim roztworze nie powstawał odpowiedni zapach- trudny do sprecyzowania?Jeśli rozłoży się azotyn sodu, to jest go mniej do reakcji z barwnikami mięsa, stąd moje pytanie o kolor. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/245-w%C4%99dzonki-inne-eksperymenty-na%C5%9Bladowanie-na-w%C5%82asne-ryzyko/#findComment-1745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oli Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Czerwca 2006 Bardzo jestem ciekaw smaku tej karkówki, masz może jakieś zdjęcie przekrojowe?? Cytuj Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/245-w%C4%99dzonki-inne-eksperymenty-na%C5%9Bladowanie-na-w%C5%82asne-ryzyko/#findComment-1748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Czerwca 2006 Smaku już Ci nie wyśle :grin: :grin: :grin: :tongue: PS Zapachu też :grin: :grin: :grin: :tongue:... ale jakbyś poplasterkował, spakował próżniowo i wystawił po dychu za plaster- to przynajmniej na eksperymenty by Ci się uzbierało :grin: :grin: :lol: ...a co, ciekawość kosztuje :tongue: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/245-w%C4%99dzonki-inne-eksperymenty-na%C5%9Bladowanie-na-w%C5%82asne-ryzyko/#findComment-1751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold551 Opublikowano 13 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Lipca 2006 cześć! jestem nowy na tym forumale te opisy które czytam sprawiają że mam więcej zapału do prubowania wyrobu wędlin własnymi siłami :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/245-w%C4%99dzonki-inne-eksperymenty-na%C5%9Bladowanie-na-w%C5%82asne-ryzyko/#findComment-1909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 13 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Lipca 2006 Witamy cie bardzo serdecznie na naszym forum. Aby móc spróbować własnych wyrobów należy najpierw je wykonać własnymi rękami, czyli przejdź kolego do czynów.Powodzenia. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/245-w%C4%99dzonki-inne-eksperymenty-na%C5%9Bladowanie-na-w%C5%82asne-ryzyko/#findComment-1910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Lipca 2006 No :grin: Bagno dobrze mówi a że czasami ręce bolą od mieszania to trudno warto się poświęcić Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/245-w%C4%99dzonki-inne-eksperymenty-na%C5%9Bladowanie-na-w%C5%82asne-ryzyko/#findComment-1917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoczny Smok Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 16 Grudnia 2006 Tu zadam to samo pytanie: czy ten post topikowy tez wygasnie jutro po polnocy? -- Smoczny Smok Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/245-w%C4%99dzonki-inne-eksperymenty-na%C5%9Bladowanie-na-w%C5%82asne-ryzyko/#findComment-6079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 10 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 10 Stycznia 2007 jeżeli tak ustawisz opcje posta to wygaśnie jeśli nic nie będziesz ustawiał to nie wygaśnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/245-w%C4%99dzonki-inne-eksperymenty-na%C5%9Bladowanie-na-w%C5%82asne-ryzyko/#findComment-6834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 10 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 10 Stycznia 2007 Jarku - zapewne jeszcze nie wiesz ale już nie można ustawiać czasu wygaśnięcia postówwszystko to "zawdzięczamy" pewnemu zajściu (wyjaśnienie tutaj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=739 ) I właśnie pytanie Smoka dotyczyło takiej sytuacji z pierwszym postem dymka PS czasem warto zerknąć na datę ostatniego posta w danym temacie :wink: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/245-w%C4%99dzonki-inne-eksperymenty-na%C5%9Bladowanie-na-w%C5%82asne-ryzyko/#findComment-6839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoczny Smok Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Stycznia 2007 Jarek zalapal sie gdzies na promocje "czasu na forum" i teraz hulaj dusza, piekla nie ma -- Smoczny Smok Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/245-w%C4%99dzonki-inne-eksperymenty-na%C5%9Bladowanie-na-w%C5%82asne-ryzyko/#findComment-6918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.