Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Popełniłem dzisiaj białą surową i mam następującą wątpliwość:

 

odkręcam batony dopiero po napełnieniu kilku metrów jelita. Manualnie nie mam z tym większego problemu, ale powiedzcie, proszę, co lub jak powinienem zrobić, aby farsz z batonów nie uciekał po rozcinaniu na mniejsze, kilkubatonowe porcje? Zostaje tylko przewiązywanie przędzą, czy może jest inny skuteczny sposób?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2464-odkr%C4%99canie/
Udostępnij na innych stronach

Obawiam się, że nie da się tego zrobić. Ja robię krótsze odcinki i odkręcam na 3-4 parki, a potem zamrażam w woreczkach. Każdy odcinek flokuję na końcu. Ponieważ najbardziej podchodzi mi surowa np. na grill'a więc rzadko parzę białą, a co za tym idzie farsz pozostaje miękki i może wypływać. Tak jak piszesz rozwiązaniem jest przewiązywanie przędzą, ale to za dużo roboty. :mad:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2464-odkr%C4%99canie/#findComment-63528
Udostępnij na innych stronach

Ja najpierw rozplątuję jelita, potem je przecinam na odpowiednią długość, namaczam i robię kiełbaski. Tak jak napisał pedro, robię po cztery parki i zamrażam. Po rozmrożeniu parzę. Rzeczywiście chyba nie ma innego sposobu?
Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2464-odkr%C4%99canie/#findComment-63532
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

A ja na przykład odkręcam nawet 5, 6razyjedną parkę. Zostawiam kiełbasę na godzinkę. W sobotę tak zrobiłem białą. Po godzince pociąłem ją na kawałki po jednej sztuce. Nic się nie rozpadło, nic nie wypływa.

Może to kwestia jelit?

Ja moczę długo, 5, 6 godzin często zmieniając wodę, aby cały czas była ciepła (25 - 30 stopni). Jak do tej pory mi się udaje.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2464-odkr%C4%99canie/#findComment-63535
Udostępnij na innych stronach

A ja na przykład odkręcam nawet 5, 6razyjedną parkę. Zostawiam kiełbasę na godzinkę. W sobotę tak zrobiłem białą. Po godzince pociąłem ją na kawałki po jednej sztuce. Nic się nie rozpadło, nic nie wypływa.

szkoda, że dopiero po robocie się zapytałem. Ech ... a mogło być łatwiej :devil:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2464-odkr%C4%99canie/#findComment-63538
Udostępnij na innych stronach

A może spróbuj w ten sposób. Kupujesz jelita, rozwiązujesz, przepłukujesz, wrzucasz do wody, kupujesz mięso, przygotowujesz farsz, peklujesz i przyprawiasz, następnie naciągasz jelita na rurkę, i nadziewasz. Robisz kiełbasy ile chcesz, resztę farszu zamrażasz albo robisz mielone czy inne spagetti, a pozostałe jelita przesalasz i masz na następną kiełbaskę. Przewiązywać jelita możesz nawet po jednej pałce jeśli chce ci się bawić. Puszczasz, tniesz, przewiązujesz i tak dalej. Tu z klipsownicą jak przy BATONACH nie pojedziesz, jelito na dwa paluszki i ściskasz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2464-odkr%C4%99canie/#findComment-63543
Udostępnij na innych stronach

Nie widzę tu problemu.Zaraz ponapełnieniu i odkręceniu nie przecinajcie,Odwieście na osadzanie i dopiero po tem po osadzeniu dzielcie,Wtedy masa mięsna nie powinna wydostawać się z jelita.

http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIFPiszę poprawnie po polsku.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2464-odkr%C4%99canie/#findComment-63722
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Odwieście na osadzanie i dopiero po tem po osadzeniu dzielcie,Wtedy masa mięsna nie powinna wydostawać się z jelita.

Jednak jak nie będzie zawiązane to przy grzaniu kiełbasy jest możliwość wycieku rozpuszczonego soczku . Ja przy napełnianiu jelita farszem zwracam jednak uwagę na jego długość i napełniam przeważnie 6-8 parek mam na myśli parki o długości około 18cm . To się dotyczyło kiełbasy białej , natomiast kiełbaski podwędzane które jelito mają praktycznie już zasuszone , kroję na parki i po kilka sztuk zamrażam .

 

Pozdrawiam

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2464-odkr%C4%99canie/#findComment-63724
Udostępnij na innych stronach

ANDRZEJ K napisał "jednak soczki wylecą. Andrzejku to kropla w morzu.Białko się natychmiast ścina po włożeniu do gorącej wody.Tak że nie ma o co kopii kruszyć.Ja już robię to dokładnie 50 lat bo od 19-tego roku życia ibardzo mi się to podoba.A pozatem wiesz dobrze że cienkie wieprzowe są bardzo kurczliwe.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2464-odkr%C4%99canie/#findComment-63798
Udostępnij na innych stronach

I ja nie widzę problemu w przypadku białej - po kilku godzinach w chłodzie rozcinam, jak napisał technik takie batony już nie puszczają "soków"
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2464-odkr%C4%99canie/#findComment-63799
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Dziękuję za po parcie bo już myślałem że 50-cio letnia praktyka poszła z dymem

Takiego zamysłu nawet nie miałem żeby Twoją pięćdziesięcioletnią praktykę burzyć . To było tylko moje przemyślenie bo tak to robię . Przy najbliższej okazji sparzę białą tak jak podpowiedziałeś . Pewnie będzie łatwiej pojedynczo z garnka wyciągać . :smile:

 

 

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2464-odkr%C4%99canie/#findComment-63802
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Nie widzę tu problemu.Zaraz ponapełnieniu i odkręceniu nie przecinajcie,Odwieście na osadzanie i dopiero po tem po osadzeniu dzielcie,Wtedy masa mięsna nie powinna wydostawać się z jelita.

No przecież to samo napisałem 4 posty wcześniej :lol:

A ja na przykład odkręcam nawet 5, 6razyjedną parkę. Zostawiam kiełbasę na godzinkę. W sobotę tak zrobiłem białą. Po godzince pociąłem ją na kawałki po jednej sztuce. Nic się nie rozpadło, nic nie wypływa.

:lol: :lol: :lol:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2464-odkr%C4%99canie/#findComment-63804
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Strasznie się cieszę, bo jako początkujący pewnie całkiem przez przypadek robiłem dobrze i nie miałem z tym problemu. Ciąłem na parki po osadzaniu i nic złego się nie działo.

Ale teraz już będę to robił świadomie.

Pozdrawiam

SlawekCh

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2464-odkr%C4%99canie/#findComment-65492
Udostępnij na innych stronach

A ja dzielę jelita na odcinki jakie mi odpowiadają ,zawązuję koniec ,napełniam i zawiązuję.Może dłużej ,ale bezpieczniej.Przestałem odkręcać jak przy tej operacji jelita zaczeły pękać.Może za mocno nabiłem a może taką trafiłem partię jelit.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2464-odkr%C4%99canie/#findComment-65493
Udostępnij na innych stronach

Chyba masz raję z tymi jelitami. Ja, co prawda zrobiłem dopiero kilkadziesiąt kilo kiełbasy, ale ostatnim razem jelito pękło mi przy okręcaniu chyba 3 lub 4 razy a poprzednio nigdy mi się to nie zdarzyło. Chyba zależy, na jakie jelita się trafi.

Pozdrawiam

SlawekCh

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2464-odkr%C4%99canie/#findComment-65495
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.