salvado Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Marca 2009 Popełniłem dzisiaj białą surową i mam następującą wątpliwość: odkręcam batony dopiero po napełnieniu kilku metrów jelita. Manualnie nie mam z tym większego problemu, ale powiedzcie, proszę, co lub jak powinienem zrobić, aby farsz z batonów nie uciekał po rozcinaniu na mniejsze, kilkubatonowe porcje? Zostaje tylko przewiązywanie przędzą, czy może jest inny skuteczny sposób? Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2464-odkr%C4%99canie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Marca 2009 Obawiam się, że nie da się tego zrobić. Ja robię krótsze odcinki i odkręcam na 3-4 parki, a potem zamrażam w woreczkach. Każdy odcinek flokuję na końcu. Ponieważ najbardziej podchodzi mi surowa np. na grill'a więc rzadko parzę białą, a co za tym idzie farsz pozostaje miękki i może wypływać. Tak jak piszesz rozwiązaniem jest przewiązywanie przędzą, ale to za dużo roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2464-odkr%C4%99canie/#findComment-63528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Marca 2009 Ja najpierw rozplątuję jelita, potem je przecinam na odpowiednią długość, namaczam i robię kiełbaski. Tak jak napisał pedro, robię po cztery parki i zamrażam. Po rozmrożeniu parzę. Rzeczywiście chyba nie ma innego sposobu? Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2464-odkr%C4%99canie/#findComment-63532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Marca 2009 A ja na przykład odkręcam nawet 5, 6razyjedną parkę. Zostawiam kiełbasę na godzinkę. W sobotę tak zrobiłem białą. Po godzince pociąłem ją na kawałki po jednej sztuce. Nic się nie rozpadło, nic nie wypływa. Może to kwestia jelit? Ja moczę długo, 5, 6 godzin często zmieniając wodę, aby cały czas była ciepła (25 - 30 stopni). Jak do tej pory mi się udaje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2464-odkr%C4%99canie/#findComment-63535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 30 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Marca 2009 A ja na przykład odkręcam nawet 5, 6razyjedną parkę. Zostawiam kiełbasę na godzinkę. W sobotę tak zrobiłem białą. Po godzince pociąłem ją na kawałki po jednej sztuce. Nic się nie rozpadło, nic nie wypływa.szkoda, że dopiero po robocie się zapytałem. Ech ... a mogło być łatwiej :devil: Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2464-odkr%C4%99canie/#findComment-63538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makrasz Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 31 Marca 2009 A nie możecie po prostu przy napychaniu ciąć i od razu zawiązywać jelita? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2464-odkr%C4%99canie/#findComment-63542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makrasz Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 31 Marca 2009 A może spróbuj w ten sposób. Kupujesz jelita, rozwiązujesz, przepłukujesz, wrzucasz do wody, kupujesz mięso, przygotowujesz farsz, peklujesz i przyprawiasz, następnie naciągasz jelita na rurkę, i nadziewasz. Robisz kiełbasy ile chcesz, resztę farszu zamrażasz albo robisz mielone czy inne spagetti, a pozostałe jelita przesalasz i masz na następną kiełbaskę. Przewiązywać jelita możesz nawet po jednej pałce jeśli chce ci się bawić. Puszczasz, tniesz, przewiązujesz i tak dalej. Tu z klipsownicą jak przy BATONACH nie pojedziesz, jelito na dwa paluszki i ściskasz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2464-odkr%C4%99canie/#findComment-63543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość technik Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Nie widzę tu problemu.Zaraz ponapełnieniu i odkręceniu nie przecinajcie,Odwieście na osadzanie i dopiero po tem po osadzeniu dzielcie,Wtedy masa mięsna nie powinna wydostawać się z jelita. http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIFPiszę poprawnie po polsku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2464-odkr%C4%99canie/#findComment-63722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Witam Odwieście na osadzanie i dopiero po tem po osadzeniu dzielcie,Wtedy masa mięsna nie powinna wydostawać się z jelita. Jednak jak nie będzie zawiązane to przy grzaniu kiełbasy jest możliwość wycieku rozpuszczonego soczku . Ja przy napełnianiu jelita farszem zwracam jednak uwagę na jego długość i napełniam przeważnie 6-8 parek mam na myśli parki o długości około 18cm . To się dotyczyło kiełbasy białej , natomiast kiełbaski podwędzane które jelito mają praktycznie już zasuszone , kroję na parki i po kilka sztuk zamrażam . Pozdrawiam Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2464-odkr%C4%99canie/#findComment-63724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość technik Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 ANDRZEJ K napisał "jednak soczki wylecą. Andrzejku to kropla w morzu.Białko się natychmiast ścina po włożeniu do gorącej wody.Tak że nie ma o co kopii kruszyć.Ja już robię to dokładnie 50 lat bo od 19-tego roku życia ibardzo mi się to podoba.A pozatem wiesz dobrze że cienkie wieprzowe są bardzo kurczliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2464-odkr%C4%99canie/#findComment-63798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 I ja nie widzę problemu w przypadku białej - po kilku godzinach w chłodzie rozcinam, jak napisał technik takie batony już nie puszczają "soków" Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2464-odkr%C4%99canie/#findComment-63799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość technik Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 WITAJ ABRATEK! Dziękuję za poparcie bo już myślałem że 50-cio letnia praktyka poszła z dymem.Ale wiesz jak jest. POZDRAWIAM z szacunkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2464-odkr%C4%99canie/#findComment-63800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Witam Dziękuję za po parcie bo już myślałem że 50-cio letnia praktyka poszła z dymem Takiego zamysłu nawet nie miałem żeby Twoją pięćdziesięcioletnią praktykę burzyć . To było tylko moje przemyślenie bo tak to robię . Przy najbliższej okazji sparzę białą tak jak podpowiedziałeś . Pewnie będzie łatwiej pojedynczo z garnka wyciągać . :smile: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2464-odkr%C4%99canie/#findComment-63802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Nie widzę tu problemu.Zaraz ponapełnieniu i odkręceniu nie przecinajcie,Odwieście na osadzanie i dopiero po tem po osadzeniu dzielcie,Wtedy masa mięsna nie powinna wydostawać się z jelita. No przecież to samo napisałem 4 posty wcześniej :lol: A ja na przykład odkręcam nawet 5, 6razyjedną parkę. Zostawiam kiełbasę na godzinkę. W sobotę tak zrobiłem białą. Po godzince pociąłem ją na kawałki po jednej sztuce. Nic się nie rozpadło, nic nie wypływa. :lol: :lol: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2464-odkr%C4%99canie/#findComment-63804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekCh Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Strasznie się cieszę, bo jako początkujący pewnie całkiem przez przypadek robiłem dobrze i nie miałem z tym problemu. Ciąłem na parki po osadzaniu i nic złego się nie działo.Ale teraz już będę to robił świadomie. Cytuj PozdrawiamSlawekCh Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2464-odkr%C4%99canie/#findComment-65492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 19 Kwietnia 2009 A ja dzielę jelita na odcinki jakie mi odpowiadają ,zawązuję koniec ,napełniam i zawiązuję.Może dłużej ,ale bezpieczniej.Przestałem odkręcać jak przy tej operacji jelita zaczeły pękać.Może za mocno nabiłem a może taką trafiłem partię jelit. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2464-odkr%C4%99canie/#findComment-65493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekCh Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Chyba masz raję z tymi jelitami. Ja, co prawda zrobiłem dopiero kilkadziesiąt kilo kiełbasy, ale ostatnim razem jelito pękło mi przy okręcaniu chyba 3 lub 4 razy a poprzednio nigdy mi się to nie zdarzyło. Chyba zależy, na jakie jelita się trafi. Cytuj PozdrawiamSlawekCh Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2464-odkr%C4%99canie/#findComment-65495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.