paweljack Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 18 Listopada 2013 Werflajsz - rzeźnik podczas świniobicia kroił po kawałku każdej części świni, parzył w kiszczonce i częstował wszystkich uczestników, z solą i pieprzem. Ciekawe czy jeszcze gdzieś ta tradycja jest? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2482-nazewnictwo-regionalne/page/3/#findComment-314174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 18 Listopada 2013 na Śląsku też coś podobnego się dzieje , mięso gotowane z przeznaczeniem na salceson i inne wyroby -wyciąga się część z kotła i spożywa z solą pieprzem i musztardą - nazywa się to również werflajsz,z tym że głównym poczęstunkiem jest mózg z wątróbką na cebulce i tuzin jajek na to. Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2482-nazewnictwo-regionalne/page/3/#findComment-314217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 19 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 19 Listopada 2013 na Śląsku też coś podobnego się dzieje , mięso gotowane z przeznaczeniem na salceson i inne wyroby - wyciąga się część z kotła i spożywa z solą pieprzem i musztardą Jak mam ''połóweczkę'' do rozebrania, to dokładam jeszcze nerki, serducho,ozorki i zasze robię całą miednicę tych pyszności oprócz soli i pieprzu dodaje pokrojoną w pół krążki cebulę i skrapiam octem Ps. Jak coś zostanie ( a to sporadycznie ) , to na następny dzień... kapuśniak albo jak kto woli kwaśnica Pozdrawiam! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2482-nazewnictwo-regionalne/page/3/#findComment-314378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.