Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Werflajsz - rzeźnik podczas świniobicia kroił po kawałku każdej części świni, parzył w kiszczonce i częstował wszystkich uczestników, z solą i pieprzem. Ciekawe czy jeszcze gdzieś ta tradycja jest?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2482-nazewnictwo-regionalne/page/3/#findComment-314174
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

na Śląsku też coś podobnego się dzieje , mięso gotowane z przeznaczeniem na salceson i inne wyroby -

wyciąga się część z kotła i spożywa z solą pieprzem i musztardą - nazywa się to również werflajsz,

z tym że głównym poczęstunkiem jest mózg z wątróbką na cebulce i tuzin jajek na to.

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2482-nazewnictwo-regionalne/page/3/#findComment-314217
Udostępnij na innych stronach

 

 

na Śląsku też coś podobnego się dzieje , mięso gotowane z przeznaczeniem na salceson i inne wyroby - wyciąga się część z kotła i spożywa z solą pieprzem i musztardą
  Jak mam ''połóweczkę'' do rozebrania, to dokładam jeszcze nerki, serducho,ozorki i zasze robię całą miednicę tych pyszności :tongue::)  oprócz soli i pieprzu dodaje pokrojoną w pół krążki cebulę i skrapiam octem :thumbsup: Ps. Jak coś zostanie ( a to sporadycznie ) , to na następny dzień... kapuśniak albo jak kto woli kwaśnica :tongue::cool::) Pozdrawiam!
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2482-nazewnictwo-regionalne/page/3/#findComment-314378
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.