Gregtom Opublikowano 4 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 4 Maja 2017 Pawelku tego jest sporo i praktycznie co miasto to inna receptura czyli podobnie jak z polskim bigosem.. Wklep na YT, Michael Grabowsky.Jest on masarzem i fajnie pokazuje wyroby niemieckie wykonane we wlasnej kuchni, podajac przy tym skladniki. Tutaj jeden z jego filmow o bratwurscie: https://youtu.be/XFVaHRckElg Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/5/#findComment-550233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robimhuk Opublikowano 4 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 4 Maja 2017 W niemczech, krolestwie bialych kielbas (Bratwurst), istnieja dziesiatki recept na te kielbaski lecz w Polsce o wiele mniej. No to trzeba poszperać trochę, Wy którzy tam mieszkacie i podrzucić parę ciekawych oryginałów. Te, które znalazłem na forum są niestety mało oryginalne i nie do końca zgodne z technologią. To czekam. Link do muzeum bialej kielbasy turyngckiej i oryginalnych przepisow na jej wykonanie.http://www.bratwurstmuseum.de/rezepte.html Cytuj Apes debemus imitari Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/5/#findComment-550234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 4 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 4 Maja 2017 Robin huku, swietny Material.. ???????????? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/5/#findComment-550235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 4 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 4 Maja 2017 Dzięki Panowie, to już coś. Niemcy nie znają kleistego i dlatego białka, czy dla puszystości farszu? Może uda się coś znaleźć poklasyfikowanego?[Dodano: 04 maj 2017 - 11:46]Z forum mam przepis na norymberską https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12934-norymberska-kie%C5%82basa-grillowa-produkcji-paw%C5%82a/ ale oglądałem program jakiś i tam tradycyjna norymberska nie była drobno mielona, pytanie też z czego jest na prawdę? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/5/#findComment-550240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 4 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 4 Maja 2017 Niemiaszki znaja kleiste i Cholera wie dlaczego zastepuja kleistosc wlasnie bialkiem. Poprostu to bardzo stare oryginalne receptury.W niektorych przepisach do uzyskania kleistosci dodaja jeszcze wody mineralnej gazowanej zamiast bialka.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/5/#findComment-550242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 4 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 4 Maja 2017 A czy oprócz bratwurstu są jeszcze jakieś inne popularne kiełbaski? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/5/#findComment-550244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 4 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 4 Maja 2017 (edytowane) Jesli chodzi o grilla to najpopularniejszymi sa:Nr1. Bratwurst (drobnoroz. parzone)Nr.2 Krakauer (drobnoroz. wedzone,parzone)Nr 3. Mettwurst (srednioroz. wedzone) Tak ta klasygikacja wyglada w moich oczach. ☺☺☺ Teraz ciekawostka. Malo kto sie martwi ze Nr.2 i Nr.3 sa peklowane.Na ruszt leci wszystko bez tacek alu.. Edytowane 4 Maja 2017 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/5/#findComment-550246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 4 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 4 Maja 2017 (edytowane) Tu jest dość drobno mielona http://www.nuernberger-bratwuerste.de/erfahren/zutaten-herstellungw stosunku do forumowej jest mniejsza: 20-25g 7-9cm długości Edytowane 4 Maja 2017 przez mikami Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/5/#findComment-550247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 4 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 4 Maja 2017 Tu jest dość drobno mielona http://www.nuernberger-bratwuerste.de/erfahren/zutaten-herstellungw stosunku do forumowej jest mniejsza: 20-25g 7-9cm długościDrobno mielone dla mnie to parówki i serdelki, czyli ta nie jest i o to chodzi właśnie. [Dodano: 04 maj 2017 - 12:58]No i nic o wołowinie nie piszą. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/5/#findComment-550248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 4 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 4 Maja 2017 A czy oprócz bratwurstu są jeszcze jakieś inne popularne kiełbaski? Samych bratwurstów jest podobno ze dwadzieścia rodzajów. Krótki przegląd daje https://de.wikipedia.org/wiki/Bratwurst- rozdrobnienia tam wymienione, to od kutrowanych poprzez 2, 3 do 5 mm (na jakiejś stronie widziałem też 7 mm) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/5/#findComment-550250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 4 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 4 Maja 2017 Co to Narzisblüte ? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/5/#findComment-550251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 4 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 4 Maja 2017 To jest byk..Chdzi o kwiat/platki muskatu..[Dodano: 04 maj 2017 - 13:53]Macisblüte albo mazisblüte..☺ Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/5/#findComment-550255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 4 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 4 Maja 2017 Chdzi o kwiat/platki muskatu.. Dzięki Grześ, myślałem o kwiecie gałki. A coś o wołowinie? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/5/#findComment-550256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 4 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 4 Maja 2017 Wolowinke tez niemiaszki maja.. Hihihi..???????????? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/5/#findComment-550258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 4 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 4 Maja 2017 Wolowinke tez niemiaszki maja.. Hihihi..Domyślam się, tylko czy do norymberskiej dodają? Na desce leży obok boczku a w opisie nie ma? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/5/#findComment-550259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 4 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 4 Maja 2017 Pawel na ktory przepis teraz patrzysz.? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/5/#findComment-550260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 4 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 4 Maja 2017 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/?p=550247 Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/5/#findComment-550262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 4 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 4 Maja 2017 Nie, na filmiku i w racepturze nic nie ma o dodatku wolowiny..Ale mam akurat w lodowce orginalna paczke tych kielbasek i zaraz sprawdze.. ☺[Dodano: 04 maj 2017 - 14:45]Sorry, mialem. Synek juz je przytulil.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/5/#findComment-550263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 4 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 4 Maja 2017 (edytowane) Nürnberger Rostbratwurst RezeptIm Jahr 2013 feierte die Nürnberger Rostbratwurst offiziell ihren 700. Geburtstag. Das Original darf nur in der Stadt Nürnberg nach festgeschriebener Rezeptur hergestellt werden und trägt das offizielle Zeichen. Für die Rezeptur der etwas 7 und 9 cm langen Wurst, die zwischen 20 und 25 g wiegt, wird grob entfettetes Schweinefleisch verwendet. Die Gewürzmischung ist allerdings ein Staatsgeheimnis der Stadt Nürnberg. Ein Gewürz ist jedenfalls herauszuschmecken, der Majoran, der der Wurst die besondere Note gibt. Die Nürnberger Rostbratwurst ist eine typisch leckere Variante, die nicht nur auf dem Rost sondern auch in der Pfanne knusprig braun, gebraten werden kann. Sie ist beliebt auf Jahrmärkten, Volksfesten und Ständen und wird mit einer Semmel und einem Klacks Senf angeboten. Hobbyköche können sich an die Rezeptur anlehnen und eigene Kreationen entwerfen.Die Zutatenliste:30 % Kammspeck vom Schwein70 % mageres Schweinefleisch aus der SchulterGewürze je kg Wurstmasse0,5 bis 1 g Majoran0,5 bis 1 g Macis3 g weißer Pfeffer gemahlen20 g Kochsalz20 g ZwiebelnSchafsdarm (Saitling)Bei der Eigenherstellung kommt das gut gekühlte Fleisch durch den Fleischwolf und wird mit den restlichen Zutaten gut vermengt. Die Masse sollte gut bindend sein. Pro Wurst sollten ca. 60 g einberechnet werden und diese in dünne Schafsdarm füllen. Wer möchte kann die Würste noch brühen bei ca. 80 Grad, um eine längere Haltbarkeit zu erzielen. Danach im kalten Wasser abkühlen lassen.Die Nürnberger Bratwurst kann in vielen Variationen gegessen werden zum Sauerkraut, Kartoffelsalat oder Kartoffelbrei oder der saure oder blaue Zipfel. Hier werden Zwiebeln zu feinen Ringen gehobelt und Karotten in kleine Würfelchen geschnitten. In einem Sud aus Wein, Wasser und Essig aufkochen lassen und Salz und Zucker zufügen. Wacholderbeeren, Pfefferkörner, Nelken und Lorbeerblätter in einem Gewürz-Säckchen hinzugeben. und 30 Minuten leicht köcheln lassen. Zum Schluss die Bratwürste im Sud 15 Minuten ziehen lassen.Die Nürnberger Rostbratwurst hat einen unverkennbaren Geschmack der sie auch über die Grenzen bekannt und beliebt gemacht hat. źródło:http://www.nuernbergerbratwurst.com/To chyba najwierniejszy przepis na ten wyrób ... jak dla mnie rozdrobnienie jest za mocne (przeważnie 3-a) i zastosowałbym siatkę min 4.Ale spotkałem przepisy gdzie występował dodatek wołowiny na poziomie 10-12% Edytowane 4 Maja 2017 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/5/#findComment-550266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 4 Maja 2017 jak dla mnie rozdrobnienie jest za mocne Kiedyś koledzy niemieccy chwalili się, że w Niemczech właśnie jest najwięcej receptur na kiełbasy i rodzajów kiełbas (tam nie ma ala , jest nowy przepis) - ale większość jest właśnie drobno rozdrobniona. Kupowałem do domku takie duże salami w kształcie czosnku Knoblauchsalami - było znakomite.[Dodano: 04 maj 2017 - 16:07] Co to Narzisblüte ? Chdzi o kwiat/platki muskatu.. no proszę a bym przetłumaczył jako kwiat żonkila dzieki Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/5/#findComment-550269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 4 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 4 Maja 2017 No taka prawda. Niemiaszki maja zarejestrowanych ok. 1500 rodzai kilebas, moze naewt wiecej, ale jest maly haczyk.. ???????????? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/5/#findComment-550280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowa50 Opublikowano 5 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 5 Maja 2017 WitamIle mogę trzymać w lodówce zabajcowaną karkówkę-oliwa,przyprawy,musztarda...?bo zostało mi kilka sztuk z majówki- dzisiaj zalałem to jeszcze piwem-chyba jutro lub w niedzielę będzie jeszcze do zgrillowania?... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/5/#findComment-550421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 5 Maja 2017 Będzie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/5/#findComment-550425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowa50 Opublikowano 5 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 5 Maja 2017 Będzie.dzięki za zwięzłą i konkretną odpowiedź...a zalanie piwem to -rozumiem -jeszcze pomoże i podbije smakowo?... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/5/#findComment-550426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 5 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 5 Maja 2017 Spotkałem się też z lekkim zalewaniem czerwonym winem. (jadłem karkówkę z grilla peklowaną (tydzień w peklosoli , kolorowym pieprzu, czerwonej papryce ,czosnku i musztardzie czeskiej Horcicy i na 2 dni przed grilem podlanej czerwonym winem) dla mnie bomba Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/5/#findComment-550429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.