Skocz do zawartości

Zaczynamy grillowanie


Rekomendowane odpowiedzi

Pawelku tego jest sporo i praktycznie co miasto to inna receptura czyli podobnie jak z polskim bigosem..

 

Wklep na YT, Michael Grabowsky.

Jest on masarzem i fajnie pokazuje wyroby niemieckie wykonane we wlasnej kuchni, podajac przy tym skladniki.

 

Tutaj jeden z jego filmow o bratwurscie: https://youtu.be/XFVaHRckElg

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/5/#findComment-550233
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 126
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

 

W niemczech, krolestwie bialych kielbas (Bratwurst), istnieja dziesiatki recept na te kielbaski lecz w Polsce o wiele mniej.

 

No to trzeba poszperać trochę, Wy którzy tam mieszkacie :)  i podrzucić parę ciekawych oryginałów. Te, które znalazłem na forum są niestety mało oryginalne i nie do końca zgodne z technologią. To czekam.  :)

 

Link do muzeum bialej kielbasy turyngckiej i oryginalnych przepisow na jej wykonanie.

http://www.bratwurstmuseum.de/rezepte.html

Apes debemus imitari
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/5/#findComment-550234
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Panowie, to już coś. Niemcy nie znają kleistego i dlatego białka, czy dla puszystości farszu?  ;)  Może uda się coś znaleźć poklasyfikowanego?


[Dodano: 04 maj 2017 - 11:46]

Z forum mam przepis na norymberską https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12934-norymberska-kie%C5%82basa-grillowa-produkcji-paw%C5%82a/

 

ale oglądałem program jakiś i tam tradycyjna norymberska nie była drobno mielona, pytanie też z czego jest na prawdę?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/5/#findComment-550240
Udostępnij na innych stronach

Niemiaszki znaja kleiste i Cholera wie dlaczego zastepuja kleistosc wlasnie bialkiem. Poprostu to bardzo stare oryginalne receptury.

W niektorych przepisach do uzyskania kleistosci dodaja jeszcze wody mineralnej gazowanej zamiast bialka..

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/5/#findComment-550242
Udostępnij na innych stronach

A czy oprócz bratwurstu są jeszcze jakieś inne popularne kiełbaski?   :rolleyes:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/5/#findComment-550244
Udostępnij na innych stronach

Jesli chodzi o grilla to najpopularniejszymi sa:

Nr1. Bratwurst (drobnoroz. parzone)

Nr.2 Krakauer (drobnoroz. wedzone,parzone)

Nr 3. Mettwurst (srednioroz. wedzone)

 

Tak ta klasygikacja wyglada w moich oczach. ☺☺☺

 

Teraz ciekawostka. Malo kto sie martwi ze Nr.2 i Nr.3 sa peklowane.

Na ruszt leci wszystko bez tacek alu..

Edytowane przez Gregtom
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/5/#findComment-550246
Udostępnij na innych stronach

Tu jest dość drobno mielona http://www.nuernberger-bratwuerste.de/erfahren/zutaten-herstellung

w stosunku do forumowej jest mniejsza: 20-25g 7-9cm długości

Edytowane przez mikami
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/5/#findComment-550247
Udostępnij na innych stronach

Tu jest dość drobno mielona http://www.nuernberger-bratwuerste.de/erfahren/zutaten-herstellung

w stosunku do forumowej jest mniejsza: 20-25g 7-9cm długości

Drobno mielone dla mnie to parówki i serdelki, czyli ta nie jest i o to chodzi właśnie. 

[Dodano: 04 maj 2017 - 12:58]

No i nic o wołowinie nie piszą. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/5/#findComment-550248
Udostępnij na innych stronach

A czy oprócz bratwurstu są jeszcze jakieś inne popularne kiełbaski?   :rolleyes:

Samych bratwurstów jest podobno ze dwadzieścia rodzajów.

Krótki przegląd daje https://de.wikipedia.org/wiki/Bratwurst- rozdrobnienia tam wymienione, to od kutrowanych poprzez 2, 3 do 5 mm (na jakiejś stronie widziałem też 7 mm)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/5/#findComment-550250
Udostępnij na innych stronach

Co to Narzisblüte ?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/5/#findComment-550251
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chdzi o kwiat/platki muskatu..

Dzięki Grześ, myślałem o kwiecie gałki. A coś o wołowinie? 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/5/#findComment-550256
Udostępnij na innych stronach

Wolowinke tez niemiaszki maja.. Hihihi..

Domyślam się,  :D  tylko czy do norymberskiej dodają? Na desce leży obok boczku a w opisie nie ma?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/5/#findComment-550259
Udostępnij na innych stronach

Nie, na filmiku i w racepturze nic nie ma o dodatku wolowiny..

Ale mam akurat w lodowce orginalna paczke tych kielbasek i zaraz sprawdze.. ☺

[Dodano: 04 maj 2017 - 14:45]

Sorry, mialem. Synek juz je przytulil..

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/5/#findComment-550263
Udostępnij na innych stronach

Nürnberger Rostbratwurst Rezept

Im Jahr 2013 feierte die Nürnberger Rostbratwurst offiziell ihren 700. Geburtstag. Das Original darf nur in der Stadt Nürnberg nach festgeschriebener Rezeptur hergestellt werden und trägt das offizielle Zeichen. Für die Rezeptur der etwas 7 und 9 cm langen Wurst, die zwischen 20 und 25 g wiegt, wird grob entfettetes Schweinefleisch verwendet. Die Gewürzmischung ist allerdings ein Staatsgeheimnis der Stadt Nürnberg. Ein Gewürz ist jedenfalls herauszuschmecken, der Majoran, der der Wurst die besondere Note gibt. Die Nürnberger Rostbratwurst ist eine typisch leckere Variante, die nicht nur auf dem Rost sondern auch in der Pfanne knusprig braun, gebraten werden kann. Sie ist beliebt auf Jahrmärkten, Volksfesten und Ständen und wird mit einer Semmel und einem Klacks Senf angeboten. Hobbyköche können sich an die Rezeptur anlehnen und eigene Kreationen entwerfen.

Die Zutatenliste:

  • 30 % Kammspeck vom Schwein
  • 70 % mageres Schweinefleisch aus der Schulter
  • Gewürze je kg Wurstmasse
  • 0,5 bis 1 g Majoran
  • 0,5 bis 1 g Macis
  • 3 g weißer Pfeffer gemahlen
  • 20 g Kochsalz
  • 20 g Zwiebeln
  • Schafsdarm (Saitling)

Bei der Eigenherstellung kommt das gut gekühlte Fleisch durch den Fleischwolf und wird mit den restlichen Zutaten gut vermengt. Die Masse sollte gut bindend sein. Pro Wurst sollten ca. 60 g einberechnet werden und diese in dünne Schafsdarm füllen. Wer möchte kann die Würste noch brühen bei ca. 80 Grad, um eine längere Haltbarkeit zu erzielen. Danach im kalten Wasser abkühlen lassen.

Die Nürnberger Bratwurst kann in vielen Variationen gegessen werden zum Sauerkraut, Kartoffelsalat oder Kartoffelbrei oder der saure oder blaue Zipfel. Hier werden Zwiebeln zu feinen Ringen gehobelt und Karotten in kleine Würfelchen geschnitten. In einem Sud aus Wein, Wasser und Essig aufkochen lassen und Salz und Zucker zufügen. Wacholderbeeren, Pfefferkörner, Nelken und Lorbeerblätter in einem Gewürz-Säckchen hinzugeben. und 30 Minuten leicht köcheln lassen. Zum Schluss die Bratwürste im Sud 15 Minuten ziehen lassen.
Die Nürnberger Rostbratwurst hat einen unverkennbaren Geschmack der sie auch über die Grenzen bekannt und beliebt gemacht hat.

 

źródło:http://www.nuernbergerbratwurst.com/

To chyba najwierniejszy przepis na ten wyrób ... jak dla mnie rozdrobnienie jest za mocne (przeważnie 3-a) i zastosowałbym siatkę min 4.

Ale spotkałem przepisy gdzie występował dodatek wołowiny na poziomie 10-12%

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/5/#findComment-550266
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak dla mnie rozdrobnienie jest za mocne
Kiedyś koledzy  niemieccy chwalili się, że w Niemczech właśnie jest najwięcej receptur na kiełbasy i rodzajów kiełbas (tam nie ma ala ,  jest nowy przepis) - ale większość jest właśnie drobno rozdrobniona. Kupowałem do domku takie duże salami w kształcie czosnku Knoblauchsalami - było znakomite.
[Dodano: 04 maj 2017 - 16:07]

 

 

Co to Narzisblüte ?
 

 

Chdzi o kwiat/platki muskatu..
no proszę a bym przetłumaczył jako kwiat żonkila :facepalm: ​dzieki

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/5/#findComment-550269
Udostępnij na innych stronach

No taka prawda. Niemiaszki maja zarejestrowanych ok. 1500 rodzai kilebas, moze naewt wiecej, ale jest maly haczyk.. ????????????
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/5/#findComment-550280
Udostępnij na innych stronach

Witam

Ile mogę trzymać w lodówce zabajcowaną karkówkę-oliwa,przyprawy,musztarda...?

bo zostało mi kilka sztuk z majówki- dzisiaj zalałem to jeszcze piwem-chyba jutro lub w niedzielę będzie jeszcze do zgrillowania?...;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/5/#findComment-550421
Udostępnij na innych stronach

Spotkałem się też z lekkim zalewaniem czerwonym winem. (jadłem karkówkę z grilla peklowaną (tydzień w peklosoli , kolorowym pieprzu, czerwonej papryce ,czosnku i musztardzie czeskiej  Horcicy i na 2 dni przed grilem  podlanej czerwonym winem) dla mnie bomba

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/5/#findComment-550429
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.