Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Parzenie baleronu wędzonego


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 Misiol69

Misiol69

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • MiejscowośćZabrze

Napisano 24 cze 2006 - 11:31

CzujDym!!

Możecie rozwiązać mój dylemat :???: ......
Do tej pory parzyłem wędzonki bezpośrednio w wodzie w temp 80-85 st C i wierzchnia ich warstwa wychodziła lekko suchawa :sad: (a wewnątrz :lol: pychota),mój ojciec stwierdził ostatnio że moja babcia parzyła wędzonki w ten sposób ,że mniejszy garnek wstawiała do gara z gotującą sie wodą.Wędzonki owiniete były w płocienną szmatkę.
Pomóżcie bo akurat pekluje 5 kg karkówki i musze dorównać babci :lol:
:lol: a nie słuchać ,że babci były b. soczyste
P.S.Długość i temp. wędzenia stosuje dla baleronu.....temp i długość parzenia też...uzywam tylko siatki do szynek(nie wiem gdzie kupić osłonke :???: ) więc cała wina leży chyba w sposobie parzenia :question: .
Pomożecie :question: :question: :grin: :grin: :grin: [/i][/b]

#2 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4139 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 25 cze 2006 - 06:26

Osłonki kupisz u naszego kolegi Miro jelita, osłonki,przyprawy,dodatki funkcjonalne, drobny sprzęt masarski kmiro69@poczta.onet.pl strona internetowa http://republika.pl/kmiro69
GG 5688387/ wieczorem/
Jeśli chodzi o suchą powierzchnię wędzonek parzonych to wydaje mi się, że może to być spowodowane: zbyt wysoką temp. wędzenia gdzie powiechnia miesa jest już upieczona(sparzona)w wędzarni i jeszcze później dochodzi parzenie w wodzie lub zbyt długim wstępnym gotowaniem a później parzeniem w zbyt wysokiej temp.
Moja propozycja to bezpośrednio po uwędzeniu wkładasz baleron do gotujacej sie wody i trzymasz tak przez 2-3min, a następnie parzysz w temp. około 75-80C do osiągniecia wewnątrz batonu 68-70C

#3 robert412

robert412

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów

Napisano 25 cze 2006 - 15:38

Misiol69, jerzeli parzesz jakie kolwiek mięso po wędzeniu musisz zwrucic uwage na 2 rzeczy
1. 1 kg mięsa parzymy około 50-60 min.
2. postaraj sie obnirzyc tęperature wędzenia, opisu wynika że jest zbyt wysoka.
3




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych