Misiol69 Opublikowano 24 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Czerwca 2006 CzujDym!! Możecie rozwiązać mój dylemat :???: ......Do tej pory parzyłem wędzonki bezpośrednio w wodzie w temp 80-85 st C i wierzchnia ich warstwa wychodziła lekko suchawa :sad: (a wewnątrz :lol: pychota),mój ojciec stwierdził ostatnio że moja babcia parzyła wędzonki w ten sposób ,że mniejszy garnek wstawiała do gara z gotującą sie wodą.Wędzonki owiniete były w płocienną szmatkę.Pomóżcie bo akurat pekluje 5 kg karkówki i musze dorównać babci :lol: :lol: a nie słuchać ,że babci były b. soczysteP.S.Długość i temp. wędzenia stosuje dla baleronu.....temp i długość parzenia też...uzywam tylko siatki do szynek(nie wiem gdzie kupić osłonke :???: ) więc cała wina leży chyba w sposobie parzenia :question: .Pomożecie :question: :question: :grin: :grin: :grin: [/i][/b] Cytuj misiolowaty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Czerwca 2006 Osłonki kupisz u naszego kolegi Miro jelita, osłonki,przyprawy,dodatki funkcjonalne, drobny sprzęt masarski kmiro69@poczta.onet.pl strona internetowa http://republika.pl/kmiro69 GG 5688387/ wieczorem/ Jeśli chodzi o suchą powierzchnię wędzonek parzonych to wydaje mi się, że może to być spowodowane: zbyt wysoką temp. wędzenia gdzie powiechnia miesa jest już upieczona(sparzona)w wędzarni i jeszcze później dochodzi parzenie w wodzie lub zbyt długim wstępnym gotowaniem a później parzeniem w zbyt wysokiej temp. Moja propozycja to bezpośrednio po uwędzeniu wkładasz baleron do gotujacej sie wody i trzymasz tak przez 2-3min, a następnie parzysz w temp. około 75-80C do osiągniecia wewnątrz batonu 68-70C Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert412 Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Czerwca 2006 Misiol69, jerzeli parzesz jakie kolwiek mięso po wędzeniu musisz zwrucic uwage na 2 rzeczy 1. 1 kg mięsa parzymy około 50-60 min. 2. postaraj sie obnirzyc tęperature wędzenia, opisu wynika że jest zbyt wysoka. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.