Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

peklosól, a sprawa polska...


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 teodozjusz

teodozjusz

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 14 kwi 2009 - 16:51

Witam.

Skorzystałem z wyszukiwarki i nie znalazłem więc pytam :grin:

Czy peklosól ma jeszcze jakies działanie poza nadaniem koloru? Ja robie kiełbasę wędzoną domowym sposobem z dodatkiem jedynie zwykłej soli i nie widzę róznicy poza kolorem.

#2 salvado

salvado

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 535 postów
  • MiejscowośćLegionowo

Napisano 14 kwi 2009 - 17:22

Oj, coś kiepsko szukałeś :-)
Choćby jeden z artykułów ze strony głównej:
http://www.wedlinydo...les.php?id=1602

#3 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 14 kwi 2009 - 17:29

Salvado, w tym artykule nie ma słowa o tym co pyta kolega wyżej,
- peklosól (czyli zawarte azotyny) pomagają zabezpieczyć nasze wyroby przed CLOSTRIDIUM BOTULINUM czyli "jadem kiełbasianym"

#4 salvado

salvado

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 535 postów
  • MiejscowośćLegionowo

Napisano 14 kwi 2009 - 17:32

abratek, ale nie jest też tak, że szukajka nie pomoże ...

#5 roj61

roj61

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 648 postów
  • MiejscowośćWołomin

Napisano 14 kwi 2009 - 17:38

Oj, coś kiepsko szukałeś :-)

Lub ten http://wedlinydomowe...p?id=959&page=3

A tam m.in. ten fragment :

Dodatnie strony stosowania azotynu sformułowano następująco:
-brak różnic smakowych między mięsem peklowanym z saletrą a mięsem peklowanym z azotynem (nitrytem),

-szybsze utrwalenie barwy peklowanego mięsa,

-bardzo silne działanie bakteriostatyczne i bakteriobójcze (już w stężeniu 0,05% azotyn ma dużą siłę bakteriobójczą - szczególnie jeżeli idzie o bakterie gnilne, podczas gdy saletra w stężeniu 10-krotnie większym nie jest jeszcze czynna).

#6 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 14 kwi 2009 - 18:25

Salvado, szukajka owszem, ale podając koledze akurat ten link który podałeś, może sugerować jednak odpowiedź że nic poza kolorem więcej ten dodatek nie daje,
to tyle tytułem wyjaśnienia :cool:

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#7 salvado

salvado

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 535 postów
  • MiejscowośćLegionowo

Napisano 15 kwi 2009 - 19:12

abratek, fakt, słusznie prawisz :blush:




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych