teodozjusz Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Witam. Skorzystałem z wyszukiwarki i nie znalazłem więc pytam :grin: Czy peklosól ma jeszcze jakies działanie poza nadaniem koloru? Ja robie kiełbasę wędzoną domowym sposobem z dodatkiem jedynie zwykłej soli i nie widzę róznicy poza kolorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Oj, coś kiepsko szukałeś :-)Choćby jeden z artykułów ze strony głównej:http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1602 Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Salvado, w tym artykule nie ma słowa o tym co pyta kolega wyżej,- peklosól (czyli zawarte azotyny) pomagają zabezpieczyć nasze wyroby przed CLOSTRIDIUM BOTULINUM czyli "jadem kiełbasianym" Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Kwietnia 2009 abratek, ale nie jest też tak, że szukajka nie pomoże ... Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Oj, coś kiepsko szukałeś :-) Lub ten http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=959&page=3 A tam m.in. ten fragment : Dodatnie strony stosowania azotynu sformułowano następująco: -brak różnic smakowych między mięsem peklowanym z saletrą a mięsem peklowanym z azotynem (nitrytem), -szybsze utrwalenie barwy peklowanego mięsa, -bardzo silne działanie bakteriostatyczne i bakteriobójcze (już w stężeniu 0,05% azotyn ma dużą siłę bakteriobójczą - szczególnie jeżeli idzie o bakterie gnilne, podczas gdy saletra w stężeniu 10-krotnie większym nie jest jeszcze czynna). Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Salvado, szukajka owszem, ale podając koledze akurat ten link który podałeś, może sugerować jednak odpowiedź że nic poza kolorem więcej ten dodatek nie daje,to tyle tytułem wyjaśnienia Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 abratek, fakt, słusznie prawisz :blush: Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.