SlawekCh Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Witam wszystkich bardzo serdecznie. :grin: Już od jakiegoś czasu jestem fanem wędlin domowych. Pierwszy raz na stronę trafiłem na początku 2007 roku leżąc niestety przez 6 miesięcy w łóżku, miałem tak dużo czasu że stronę przeczytałem w całości, ale nie byłem w stanie nic samemu zrobić bo leżąc w łóżku raczej ciężko. No ale zdrowie zaczęło wracać w na jesieni 2008 roku w ogrodzie stanęła wykonana już własnymi siłami wędzarnia. Na początku nie chciałem budować nic na stałe bo nie wiedziałem jak mi będą wychodziły wyroby więc powstała prowizoryczna, która jak się okazało całkowicie spełnia swoje zadanie. No ale do rzeczy. Wędliny wędziłem już kilka razy i w końcu przyszedł czas na kiełbasę. Jest to już drugi wyrób kiełbasy bo pierwszego tego przed świętami nie zdążyłem sfotografować. Wczoraj zrobiłem parę kilo kiełbasy według przepisu z akademii Dziadka. Pokusiłem się też o krakowską również według przepisu Dziadka. Również na jednym zdjęciu boczek rolowany i baleron, to końcówki jeszcze ze świątecznego wędzenia. Pozdrawiam SlawekCh Cytuj PozdrawiamSlawekCh Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2529-przywitanie-na-forum-i-pierwsza-ods%C5%82ona-moich-wyrob%C3%B3w/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bastisz Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Witam w gronie puszczających dymy, no i nie zły wygląd tych Twoich dzieł jak smak dorównuje smakowi to gratuluje :wink: . Cytuj POZDRAWIAM JASIU52 ........................................ważne to dobrze zadymić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2529-przywitanie-na-forum-i-pierwsza-ods%C5%82ona-moich-wyrob%C3%B3w/#findComment-65390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Bardzo smakowite wyroby SlawekCh :grin: Witaj wśród zadymiaczy :grin: P.S.Bastisz, dla jednego słowa nie warto pisać nowego postu - jest funkcja "Edytuj" :wink: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2529-przywitanie-na-forum-i-pierwsza-ods%C5%82ona-moich-wyrob%C3%B3w/#findComment-65391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Kwietnia 2009 No brawo.Tożesz chłopie już przepadł :grin: Witaj . Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2529-przywitanie-na-forum-i-pierwsza-ods%C5%82ona-moich-wyrob%C3%B3w/#findComment-65392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Kwietnia 2009 No i pięknie, SlawekCh, tak trzymaj !!! Witam wśród ludzi dymem owianych. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2529-przywitanie-na-forum-i-pierwsza-ods%C5%82ona-moich-wyrob%C3%B3w/#findComment-65394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Kwietnia 2009 SławekCh tak trzymaj Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2529-przywitanie-na-forum-i-pierwsza-ods%C5%82ona-moich-wyrob%C3%B3w/#findComment-65403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Kwietnia 2009 SlawekCh, Witaj. Zagęszcza się mapa wokół Warszawy. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2529-przywitanie-na-forum-i-pierwsza-ods%C5%82ona-moich-wyrob%C3%B3w/#findComment-65414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Witaj SławekCh i tak trzymaj Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2529-przywitanie-na-forum-i-pierwsza-ods%C5%82ona-moich-wyrob%C3%B3w/#findComment-65420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Witam SławkaCh na zadymionym pokładzie :wink: ..tak trzymaj Bracie :grin: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2529-przywitanie-na-forum-i-pierwsza-ods%C5%82ona-moich-wyrob%C3%B3w/#findComment-65423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oli Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Kwietnia 2009 No kiełbaski pierwsza klasa teraz to już będziesz cały czas pachniał dymem. Cytuj Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2529-przywitanie-na-forum-i-pierwsza-ods%C5%82ona-moich-wyrob%C3%B3w/#findComment-65441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekCh Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Dzięki za ciepłe przywitanie.Chyba faktycznie już wpadłem w zadymianie po uszy, bo tego sklepowego badziewia to nawet oglądać nie chcę. Cytuj PozdrawiamSlawekCh Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2529-przywitanie-na-forum-i-pierwsza-ods%C5%82ona-moich-wyrob%C3%B3w/#findComment-65497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Chyba faktycznie już wpadłem w zadymianie po uszyI nie masz czego żałować :wink: Witam cieplutko Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2529-przywitanie-na-forum-i-pierwsza-ods%C5%82ona-moich-wyrob%C3%B3w/#findComment-65525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 19 Kwietnia 2009 SlawekCh, a ja się czasami zastanawiam, z jakiego to powodu od strony Jabłonny zawieją smaczne zapaszki? Teraz to już jasne :-) GRATULACJE! Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2529-przywitanie-na-forum-i-pierwsza-ods%C5%82ona-moich-wyrob%C3%B3w/#findComment-65535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekCh Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 19 Kwietnia 2009 A witam zadymiacza z Legionowa.Ponieważ ja dopiero zaczynam to może podpowiesz jakieś sprawdzone miejsca na zakup w miarę taniego mięska gdzieś koło nas. Ja na razie kupuje w różnych miejscach.Może masz też sprawdzone miejsce na jelita itp. Cytuj PozdrawiamSlawekCh Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2529-przywitanie-na-forum-i-pierwsza-ods%C5%82ona-moich-wyrob%C3%B3w/#findComment-65539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 19 Kwietnia 2009 SlawekCh, jelita z reguły kupuję u nas na targu. W czwartki i w soboty jest gość, który handluje wędzarniczą różnością. Tutaj go opisałem: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=868&start=60 Co do mięska, to bywa róznie. Staram się raczej "podebrać" od rodziny spod Suwałk, ale ostatnio i u nich coś krucho, więc tak różnie kombinuję. Na razie nie sparzyłem się jeszcze na szynkach z Selgrosu. Rzeźnicy tamtejsi, jak im się chce, potrafią ładną sztukę wybrać. Biorę zawsze 2 szyneczki z/s, z/k/ b/g. I do tego karczek na baleron, ze dwa schaby na polędwicę, czasem trochę żeberek "trójkątów" na grochóweczkę. I jakoś idzie :-) Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2529-przywitanie-na-forum-i-pierwsza-ods%C5%82ona-moich-wyrob%C3%B3w/#findComment-65544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekCh Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 19 Kwietnia 2009 salvado, ja też brałem jelita od tego gościa z targu, ale nie wiem czy mi ostatnio jakiejś lewizny nie wcisnął bo jak robiłem kiełbasę to 5 lub 6 razy mi pękały. Poprzednio ani przy kaszance ani przy kiełbasie nie pękły mi ani razu i nie wiem czy ja coś źle zrobiłem czy miał akurat taka felerna partię. Co do mięsa to ja też ostatnio w Selgrosie kupowałem i było całkiem przyzwoite. Cytuj PozdrawiamSlawekCh Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2529-przywitanie-na-forum-i-pierwsza-ods%C5%82ona-moich-wyrob%C3%B3w/#findComment-65551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 19 Kwietnia 2009 SlawekCh, wiesz, z tym mięsem, to ja - między Bogiem a prawdą - nie do końca się rozeznaję. To, że piszę, że się nie oszukałem na nim, nie oznacza, że było/jest to mięso bez wad, w rozumieniu teminologii masarskiej. Faktem jest jednak, że to, co od rodziny przywożę, jest inne. Czy lepsze - nie wiem, ale wędliny jakieś takie kruchsze wychodzą, a i polędwica bardziej w mięsny smak idzie. A co do jelit: ja od początku jego istnienia, czyli mniej więcej od 3-4 lat biorę u niego i jak na razie, zero problemów. Przedtem kupowałem w Makro - porażka. Brudne, krótkie odcinki, pomieszany kaliber. Brałem też kiedyś w Tesco - też nigdy więcej. Miały być 26-28, a okazały się 36-40. Cała rodzina się śmiała z "cienkiej" białej. Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2529-przywitanie-na-forum-i-pierwsza-ods%C5%82ona-moich-wyrob%C3%B3w/#findComment-65552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekCh Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Ponieważ na pierwszych zdjęciach była również Krakowska Sucha według przepisu Dziadka to dorzucę jeszcze fotkę w przekroju. Okazało się, że po podsuszeniu Krakowska Okazała się Hitem. Juz przygotowuję się do kolejnej produkcji. Cytuj PozdrawiamSlawekCh Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2529-przywitanie-na-forum-i-pierwsza-ods%C5%82ona-moich-wyrob%C3%B3w/#findComment-66285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 27 Kwietnia 2009 No no .... Pogratulować sąsiadowi :-) Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2529-przywitanie-na-forum-i-pierwsza-ods%C5%82ona-moich-wyrob%C3%B3w/#findComment-66286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrulex Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Piotr z tej strony. Torun sie klania. Juz prawie roczek mieszkamy w nowym domu. Zostala nam po budowie metalowa beczka ktora swietnie spisuje sie jako prowizoryczna wedzarenka. jeden wsad to z 20 pieknych pstragow na 3 kijkach. Nie ma pieknych haczykow, murowanej wedzarni, klatki do suszenia itd. wychodza z tej beczuszki naprawde pyszne pstragi dzieki przepisom z tej strony. Zakupile rowniez termometr taki ze szpikulcem i pieknie sie spisuje jak wbije go w kocyk na beczce pstragi kupuje zywe z hodowli pod Toruniem wedze na olszynie Moze w tym/przyszlym roku jak uprzatniemy teren powstanie piekna grillo/wedzarnia Jedno jest pewne. 1-go maja beczka juz drugi raz w tym roku bedzie zadymiac. Rozpoczecie sezonu bylo 7-go lutego :grin: jak na razie robimy jedynie pstragi ale repertuar z czasem bedzie poszerzony sorki za brak Polskich liter Cytuj Pozdrowienia z okolic Torunia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2529-przywitanie-na-forum-i-pierwsza-ods%C5%82ona-moich-wyrob%C3%B3w/#findComment-66445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 29 Kwietnia 2009 piotrulex Niektórzy ze starych zadymiarzy zaczynali z beczką i tak już im zostało :grin: mówią że taka jest najlepsza :wink: . Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2529-przywitanie-na-forum-i-pierwsza-ods%C5%82ona-moich-wyrob%C3%B3w/#findComment-66447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 29 Kwietnia 2009 piotrulex, i tak trzmaj :-) Można teoretyzować, ale tak naprawdę to ważne jest to, że Ci smakuje. Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2529-przywitanie-na-forum-i-pierwsza-ods%C5%82ona-moich-wyrob%C3%B3w/#findComment-66451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Nie ważny wygląd wędzarni tylko efekt wędzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2529-przywitanie-na-forum-i-pierwsza-ods%C5%82ona-moich-wyrob%C3%B3w/#findComment-66461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wiesław Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Niektórzy ze starych zadymiarzy zaczynali z beczką i tak już im zostało mówią że taka jest najlepsza tak to się zgadza, nowi zadymiacze budują piękne wędzarnie sądząc, że już same będzie wędzić, ,a starzy wykorzystują możliwości blaszanej beczki i wykopanego w ziemi rowka oraz prostego paleniska otrzymując w efekcie udane wyroby, gdybym jeszcze raz zaczynał wędzić, wykorzystał bym właśnie beczkę :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2529-przywitanie-na-forum-i-pierwsza-ods%C5%82ona-moich-wyrob%C3%B3w/#findComment-66473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bastisz Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Jeszcze lepsza jest beczka np: dębowa Cytuj POZDRAWIAM JASIU52 ........................................ważne to dobrze zadymić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2529-przywitanie-na-forum-i-pierwsza-ods%C5%82ona-moich-wyrob%C3%B3w/#findComment-66475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.