bogdan_jar Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Kwietnia 2009 witam brać wędzarniczą pragnę przedstawić moją wędzarnię , jest postawiona w altance na działkach, całość wymurowana z szamotki z odzyskuhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ea6d8ef48eccff9a.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/44bf906aac91057d.htmljak zauważyliście brakuje jeszcze jednego elementu tej budowliobok grilla jest miejsce na piec chlebowy lub drzewny moja prośba polega na podpowiedzi jak mam ten piec zrobić , mam pewną koncepcję , ale nie chcę nic insynuować , chcę posłuchać waszej opiniipozdrawiam Bogdan Cytuj bogdan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2541-nowa-murowana-w%C4%99dzarnia-bogdana/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bastisz Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Witam i muszę przyznać ładna budowla ja jak pamiętam pic chlebowy który był kiedyś w moim domu to była komora wybudowana na podwyższeniu z metalowymi drzwiczkami z owalnym sklepieniem otworem wylotowym w którym był regulowany ciąg powietrza.Babcia rozpalała piec drzewem nagrzewała go do odpowiedniej temperatury rozgarnywała przepalone drewno i wkładała na nie cztery sporej wielkości brytfanny z chlebem.Do dzisiaj czuję zapach i smak tego chlebka a było bo sporo lat temu. Cytuj POZDRAWIAM JASIU52 ........................................ważne to dobrze zadymić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2541-nowa-murowana-w%C4%99dzarnia-bogdana/#findComment-65966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Kwietnia 2009 moja prośba polega na podpowiedzi jak mam ten piec zrobić , mam pewną koncepcję , ale nie chcę nic insynuować , chcę posłuchać waszej opinii Ja na chlebowych piecach się nie znam, podsyłam stronkę gdzie można coś podpatrzeć http://mha-net.org/docs/v8n2/wildac06b.htm http://heatkit.com/html/bakeoven.htm Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2541-nowa-murowana-w%C4%99dzarnia-bogdana/#findComment-65971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Kwietnia 2009 całość wymurowana z szamotki z odzyskuAleż ładna ta Twoja wędzarnia :!: Moim zdaniem cegły, z których wybudowałeś wędzarnię to nie szamotka, tylko klinkier. Takie cegły produkowane były (może nadal są :question: ) w Zielonogórskiem. Odznaczają się dużą spoistością i trwałością, nadają się na kominy. Pod grilem jest coś, co wygląda na palenisko. W każdym razie pod górnymi drzwiami jest jakaś szuflada (? na popiół ?). Możesz to objaśnić? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2541-nowa-murowana-w%C4%99dzarnia-bogdana/#findComment-65973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
helixwroclaw2005 Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Gratulacje za pomysł i wykonanie. Rewelacja. Komentarzy nie będzie końca ... :grin: Co do pieca chlebowego to już dużo na forum jest napisane i pokazane w zakładce "chleb". bastisz już wszystko napisał. Ja dodam tylko, że moja Babcia też piekła chleb a ostatni jaki jadłem i pamiętam był z roku 82. Tak samo palenisko i wypiek chleba w jednej komorze. Na końcu komory pod łukowym sklepieniem wylot do komina a na zewnątrz szyber. Babcia paliła przyniesionym z nad Dunajca (Siedliszowice k/Żabna, Tarnowa) chrustem, pociętym na odpowiednią długość i powiązanym w "percyjki". Nie pamiętam czy w celu sprawdzenia nagrzania komory do odpowiedniej temperatury posypywała trochę mąki. Bochenki były okrągłe i duże. Nigdy nie zapomnę tego zapachu i smaku skórki :grin: Cytuj Pozdrawiam Brać Wędzarniczą----------------------------------------------Ex: Braniewo, Jaromin, Krynica, Poznań, Gołdap, Kraków, Wola Batorska, Wrocław, .... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2541-nowa-murowana-w%C4%99dzarnia-bogdana/#findComment-65974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Miałem okazję niedawno obejrzeć piec chlebowy u Gazdy w Brennej. Jest wymurowany z zewnątrz z pełnej cegły, a środek z szamotu. Sklepienie łukowe, w tylnej częsci ujście dymu. Bardzo ciekawie jest rozwiązany przewód kominowy. Dym ze spalanego wewnątrz pieca drewna uchodzi przez otwór w tylnej części komory i zakręca z powrotem do przodu ogrzewając sklepienie od góry i dopiero nad przednią częścią komory uchodzi pionowo do komina. Pozwala to maksymalnie wykorzystać ciepło spalanego drewna, które nagrzewa cegłę sklepienia z dwóch stron. Przed ujściem dymu do pionowego komina zamontowany jest szyber. A tu naprędce sporządzony schemat: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2541-nowa-murowana-w%C4%99dzarnia-bogdana/#findComment-65981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Kwietnia 2009 bogdan _jar masz gościu zdolności. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2541-nowa-murowana-w%C4%99dzarnia-bogdana/#findComment-65983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan_jar Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Kwietnia 2009 witam , troszkę pytań dostałem , więc po kolei odpowiadam cegła jest na pewno szamotką tylko to jest specjalna izolacyjna szamotka stosowana w naszej hucie szkła , ma inną strukturę wędzarnia jest opalana z paleniska po przeciwnej stronie grilla , takie małe drzwiczki obok łuku, pod grillem są dwie betonowe płyty które tworzą kanał dymny do wędzarnigril i wędzarnia tworzą dwa niezależne obiegi, do wędzarni mam wymurowany komin ponad altankę a gril odprowadza dym rurą teraz myślałem nad paleniskiem wędzarni wybudować piec , można by poprzez szybry używać jednego paleniska do wędzarni i pieca , taki mam plan.Pełna dokumentacja fotograficzna i szkic została przesłana do maxella , tylko czeka w kolejce Cytuj bogdan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2541-nowa-murowana-w%C4%99dzarnia-bogdana/#findComment-66017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gryzzli1 Opublikowano 28 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 28 Lutego 2010 witam bogdan_jar. gratulacje za tak pomysłową budowlę. czy mógłbyś wrzucić więcej fotek, jak to wygląda już po dokończeniu, razem z piecem chlebowym. chciałbym się wzorować na twojej przy budowie mojej a wiosna już niedaleko i należało by wystartować z pracami jak najwcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2541-nowa-murowana-w%C4%99dzarnia-bogdana/#findComment-101987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 28 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 28 Lutego 2010 Zdjęcia w środku "sabatnika"(pieca chlebowego) Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2541-nowa-murowana-w%C4%99dzarnia-bogdana/#findComment-101993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gryzzli1 Opublikowano 28 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Lutego 2010 wielkie dzięki za te fotki, czy mógłbyś kliknąć jeszcze fotkę całości, byłbym bardzo koledze wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2541-nowa-murowana-w%C4%99dzarnia-bogdana/#findComment-102021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oli Opublikowano 28 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 28 Lutego 2010 Piękna sprawa ten twój "kombajn". Planuję coś podobnego i z chęcią zaobaczę więcej fotek i schemat. Powiedz tylko w jakim celu jest kłódka na wędzarni - masz słabą silną wolę? :devil: Cytuj Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2541-nowa-murowana-w%C4%99dzarnia-bogdana/#findComment-102025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 1 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 1 Marca 2010 gryzzli1, Jak uporządkuję pomieszczenie w którym sie znajduje to wstawię foty, sabatnik czeka na reaktywację a ma ze 30 lat i przez 20 nie był używany więc jest cały zagracony. W sabatniku wypiekano 4 sztuki chleba, a komorę piekarniczą na 100x80x10/20cm(dł.x szer.x wys.) Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2541-nowa-murowana-w%C4%99dzarnia-bogdana/#findComment-102084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan_jar Opublikowano 15 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 15 Marca 2010 witam, niestety piec chlebowy jeszcze nie istnieje, teraz mam inne problemy z tą działką dlatego wstrzymałem wszelką budowę, co do kłódki , hehehe , to jest to zamknięcie ponieważ wędzarnia jest w altance na tarasie, mogą tam wejść różni ciekawscy , a właściwie to nieraz zostawiam w wędzarni na noc kiełbaski do drugiego wędzenia i dlatego zamykamsłużę wszelką pomocą dla zainteresowanych, pisać na priv Cytuj bogdan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2541-nowa-murowana-w%C4%99dzarnia-bogdana/#findComment-104682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.