Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

witam brać wędzarniczą

pragnę przedstawić moją wędzarnię , jest postawiona w altance na działkach, całość wymurowana z szamotki z odzysku

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ea6d8ef48eccff9a.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/44bf906aac91057d.html

jak zauważyliście brakuje jeszcze jednego elementu tej budowli

obok grilla jest miejsce na piec chlebowy lub drzewny

moja prośba polega na podpowiedzi jak mam ten piec zrobić , mam pewną koncepcję , ale nie chcę nic insynuować , chcę posłuchać waszej opinii

pozdrawiam Bogdan

bogdan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2541-nowa-murowana-w%C4%99dzarnia-bogdana/
Udostępnij na innych stronach

Witam i muszę przyznać ładna budowla ja jak pamiętam pic chlebowy który był kiedyś w moim domu to była komora wybudowana na podwyższeniu z metalowymi drzwiczkami z owalnym sklepieniem otworem wylotowym w którym był regulowany ciąg powietrza.

Babcia rozpalała piec drzewem nagrzewała go do odpowiedniej temperatury rozgarnywała przepalone drewno i wkładała na nie cztery sporej wielkości brytfanny z chlebem.

Do dzisiaj czuję zapach i smak tego chlebka a było bo sporo lat temu.

POZDRAWIAM JASIU52

 

........................................

ważne to dobrze zadymić :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2541-nowa-murowana-w%C4%99dzarnia-bogdana/#findComment-65966
Udostępnij na innych stronach

moja prośba polega na podpowiedzi jak mam ten piec zrobić , mam pewną koncepcję , ale nie chcę nic insynuować , chcę posłuchać waszej opinii

Ja na chlebowych piecach się nie znam, podsyłam stronkę gdzie można coś podpatrzeć :cool:

 

http://mha-net.org/docs/v8n2/wildac06b.htm

http://heatkit.com/html/bakeoven.htm

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2541-nowa-murowana-w%C4%99dzarnia-bogdana/#findComment-65971
Udostępnij na innych stronach

całość wymurowana z szamotki z odzysku

Ależ ładna ta Twoja wędzarnia :!:

Moim zdaniem cegły, z których wybudowałeś wędzarnię to nie szamotka, tylko klinkier. Takie cegły produkowane były (może nadal są :question: ) w Zielonogórskiem. Odznaczają się dużą spoistością i trwałością, nadają się na kominy.

Pod grilem jest coś, co wygląda na palenisko. W każdym razie pod górnymi drzwiami jest jakaś szuflada (? na popiół ?). Możesz to objaśnić?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2541-nowa-murowana-w%C4%99dzarnia-bogdana/#findComment-65973
Udostępnij na innych stronach

Gratulacje za pomysł i wykonanie. Rewelacja. Komentarzy nie będzie końca ... :grin:

Co do pieca chlebowego to już dużo na forum jest napisane i pokazane w zakładce "chleb". bastisz już wszystko napisał. Ja dodam tylko, że moja Babcia też piekła chleb a ostatni jaki jadłem i pamiętam był z roku 82. Tak samo palenisko i wypiek chleba w jednej komorze. Na końcu komory pod łukowym sklepieniem wylot do komina a na zewnątrz szyber. Babcia paliła przyniesionym z nad Dunajca (Siedliszowice k/Żabna, Tarnowa) chrustem, pociętym na odpowiednią długość i powiązanym w "percyjki". Nie pamiętam czy w celu sprawdzenia nagrzania komory do odpowiedniej temperatury posypywała trochę mąki. Bochenki były okrągłe i duże. Nigdy nie zapomnę tego zapachu i smaku skórki :grin:

Pozdrawiam Brać Wędzarniczą

----------------------------------------------

Ex: Braniewo, Jaromin, Krynica, Poznań, Gołdap, Kraków, Wola Batorska, Wrocław, ....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2541-nowa-murowana-w%C4%99dzarnia-bogdana/#findComment-65974
Udostępnij na innych stronach

Miałem okazję niedawno obejrzeć piec chlebowy u Gazdy w Brennej. Jest wymurowany z zewnątrz z pełnej cegły, a środek z szamotu. Sklepienie łukowe, w tylnej częsci ujście dymu. Bardzo ciekawie jest rozwiązany przewód kominowy. Dym ze spalanego wewnątrz pieca drewna uchodzi przez otwór w tylnej części komory i zakręca z powrotem do przodu ogrzewając sklepienie od góry i dopiero nad przednią częścią komory uchodzi pionowo do komina. Pozwala to maksymalnie wykorzystać ciepło spalanego drewna, które nagrzewa cegłę sklepienia z dwóch stron. Przed ujściem dymu do pionowego komina zamontowany jest szyber.

 

A tu naprędce sporządzony schemat:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2541-nowa-murowana-w%C4%99dzarnia-bogdana/#findComment-65981
Udostępnij na innych stronach

witam , troszkę pytań dostałem , więc po kolei odpowiadam

cegła jest na pewno szamotką tylko to jest specjalna izolacyjna szamotka stosowana w naszej hucie szkła , ma inną strukturę

wędzarnia jest opalana z paleniska po przeciwnej stronie grilla , takie małe drzwiczki obok łuku, pod grillem są dwie betonowe płyty które tworzą kanał dymny do wędzarni

gril i wędzarnia tworzą dwa niezależne obiegi, do wędzarni mam wymurowany komin ponad altankę a gril odprowadza dym rurą

teraz myślałem nad paleniskiem wędzarni wybudować piec , można by poprzez szybry używać jednego paleniska do wędzarni i pieca , taki mam plan.

Pełna dokumentacja fotograficzna i szkic została przesłana do maxella , tylko czeka w kolejce

bogdan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2541-nowa-murowana-w%C4%99dzarnia-bogdana/#findComment-66017
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...
witam bogdan_jar. gratulacje za tak pomysłową budowlę. czy mógłbyś wrzucić więcej fotek, jak to wygląda już po dokończeniu, razem z piecem chlebowym. chciałbym się wzorować na twojej przy budowie mojej a wiosna już niedaleko i należało by wystartować z pracami jak najwcześniej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2541-nowa-murowana-w%C4%99dzarnia-bogdana/#findComment-101987
Udostępnij na innych stronach

Piękna sprawa ten twój "kombajn". Planuję coś podobnego i z chęcią zaobaczę więcej fotek i schemat.

Powiedz tylko w jakim celu jest kłódka na wędzarni - masz słabą silną wolę? :devil:

Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2541-nowa-murowana-w%C4%99dzarnia-bogdana/#findComment-102025
Udostępnij na innych stronach

gryzzli1, Jak uporządkuję pomieszczenie w którym sie znajduje to wstawię foty, sabatnik czeka na reaktywację a ma ze 30 lat i przez 20 nie był używany więc jest cały zagracony. W sabatniku wypiekano 4 sztuki chleba, a komorę piekarniczą na 100x80x10/20cm(dł.x szer.x wys.)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2541-nowa-murowana-w%C4%99dzarnia-bogdana/#findComment-102084
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

witam, niestety piec chlebowy jeszcze nie istnieje, teraz mam inne problemy z tą działką dlatego wstrzymałem wszelką budowę, co do kłódki , hehehe , to jest to zamknięcie ponieważ wędzarnia jest w altance na tarasie, mogą tam wejść różni ciekawscy , a właściwie to nieraz zostawiam w wędzarni na noc kiełbaski do drugiego wędzenia i dlatego zamykam

służę wszelką pomocą dla zainteresowanych, pisać na priv

bogdan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2541-nowa-murowana-w%C4%99dzarnia-bogdana/#findComment-104682
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.