arkadiusz Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Witam.Chcę w przyszłym tygodniu popełnić pierwszy raz "żywiecką" i zapoznając się z przepisem zauważyłem ,że najpierw do peklowania dodaje się sól i saletrę a później w czasie produkcji dodaje się jeszcze soli w celu uzupełnienia.Moje pytanie brzmi: czy nie prościej będzie zapeklować mięso dawką 2dkg peksoli/1kg mięsa i nie uzupełniać już w czasie produkcji?.Czy zmieni to smak?Pozdrawiam Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Ja od razu daję całą dawkę soli, nie muszę później kombinować ile do czego wsypałem. A tak wiem, że soli jest dość. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/#findComment-66132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Witam.Tak też myślałem ,że to trochę przekombinowane.Ale mam jeszcze jeden problem.Kupiłem osłonki w kolorze brązowym i kiedy mam poznać ,że kiełbasa jest uwędzona?.A może trzymać się czasu i temperatury wędzenia?.Pozdrawiam Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/#findComment-66184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Ja wędze 2-3 godziny w dość ciepłym dymie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/#findComment-66190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Witam.Ciepły to znaczy 50° ,60° C.Pozdrawiam Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/#findComment-66196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Witamjak w przepisie. Wędzenie: Gorącym dymem przez 110-130 min do osiągnięcia barwy brązowej. W czasie wędzenia należy przekładać kije w wędzarni. 8. Parzenie lub pieczenie: Kiełbasy parzone parzy się w temp. 72-75 stopni C przez 40-60 min do osiągnięcia wewnątrz kiełbasy temp. 68-70 stopni C. Kiełbasy pieczone w ostatniej fazie wędzenia dodatkowo piecze się przez 30-40 min. do osiągnięcia wewnątrz kiełbas temp. 68-70 stopni C. pozdrawiam Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/#findComment-66199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Witam Kupiłem osłonki w kolorze brązowym i kiedy mam poznać ,że kiełbasa jest uwędzona?.A może trzymać się czasu i temperatury wędzenia? Myślę że to jest prawidłowe podejście do sprawy . Moim zdaniem pierwszy raz powinno wykonywać się wędlinkę zgodnie z podanym przepisem , a po degustacji ewentualnie można zmienić do swojego smaku . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/#findComment-66202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Kupiłem osłonki w kolorze brązowym i kiedy mam poznać ,że kiełbasa jest uwędzonaJa patrzę w takim przypadku na kolor sznurka :wink: :grin: Sprawdza się :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/#findComment-66214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demon_ Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Tak naprawdę nawet w osłonce brązowej widać stopień uwędzenia. Śmiało możesz wędzić 2-2,5 godziny , ja pod koniec pozwalam temperaturze trochę poszaleć Cytuj Pozdrawiam 4 All Sebastian https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2412 http://nasza-klasa.pl/card/4444767/e4fc4e135a Wiem co jem !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/#findComment-66234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Witam.Dzięki za podpowiedzi .Pozdrawiam Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/#findComment-66255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 18 Maja 2009 Witam.No i popełniłem Żywiecką.Nie wytrzymałem trzech dni obsuszania i jedną rozkroiłem i zdegustowałem.A oto efekt: .Pycha!!!!!!!!!!!!!!!!!!! .Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc.:mrgreen: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/#findComment-68591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 18 Maja 2009 Pięknie, pięknie. Gratulacje. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/#findComment-68592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 18 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 18 Maja 2009 Smakowity wygląd gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/#findComment-68597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 18 Maja 2009 No i popełniłem ŻywieckąNapisz, czy smak zrobionej przez Ciebie kiełbaski przypomina tamten, z naszych młodych lat? Ta kiełbasa od dawna za mną chodzi. Teraz jestem dodatkowo zmobilizowana. Wyobraźnią już ją wcinam :grin: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/#findComment-68599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 18 Maja 2009 Smak jak za najleprzych młodych lat.Co prawda nie podwędzałem jej drugi raz bo czasu zabrakło i nie dodałe cukru bo przegapiłem :blush: ,ale i tak niebo w gębie.Reszta się jeszcze podsusza i myślę ,że będzie jeszcze lepsza.Ale to nie jest kiełbasa dla mnie bo ja nie mogę wytrzymać tych trzech dni obsuszania- to stanowczo za długo jak dla mnie strasznego łakomczucha. :wink: .Pozdrawiam Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/#findComment-68605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 18 Maja 2009 ja nie mogę wytrzymać tych trzech dni obsuszanieJest na to rada. Należy zrobić kiełbasy na tyle dużo, aby jedząc do syta przez trzy dni jeszcze coś zostało na resztę tygodnia :grin: . U mnie kiełbasy tzw. "długodystansowe" próbuje/konsumuje się na wszystkich etapach produkcji. W dodatku część jest parzona, część pieczona. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/#findComment-68609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 18 Maja 2009 Zapomniałem jeszcze dodać ,że I wieprzową nie mieliłem na 20 bo nie mam a pokroiłem tak ,żeby przeszła przez lejek do nadziewania. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/#findComment-68613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 18 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 18 Maja 2009 No i popełniłem Żywiecką. Gratulacje! Wygląda tylko jakby się przy krojeniu trochę nie trzymała - dobrze wyrobiłeś farsz? :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/#findComment-68620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 18 Maja 2009 Dobrz ,dobrze .Przez niedopatrzeni nie wykułem powietrza w tym batonie .Jest ścisła i nie sypie się przy krojenie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/#findComment-68629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bastisz Opublikowano 18 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 18 Maja 2009 Powiem tak. Zaczyna się to stawać normalnym zwyczajem, że wyroby wykonanena podstawie tradycyjnych receptur a nawet z jakimiś zmianami smakowymi, zaczynająwychodzić nam w pięknej krasie. I tak trzymać. Było, nie było, dajemy do myślenia masowym producentom . Cytuj POZDRAWIAM JASIU52 ........................................ważne to dobrze zadymić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/#findComment-68636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzes855 Opublikowano 18 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 18 Maja 2009 Ta kiełbasa to moja sztandarowa produkcja. tylko ja jej już od jakiegoś czasu jej nie parzę tylko dłużej w gorącym dymie wędzę do momentu aż zaczyna się osłonka marszczyć (na wygląd zaczyna wyglądać jak dosyć mocno podsuszana) i wtedy jest ok moim zdaniem jest dużo smaczniejsza od zaparzanej i roboty mniej. Po takim wędzeniu nawet jej nie trzeba do lodówki wkładać tylko w przewiewne miejsce i dosuszać. Wędzenie to około 3-4godziny (osłonka 65mm)w tym połowa na gorąco. rekord przechowywania bez lodówki to 4 miesiące - sucha jak konar drzewa którym była wędzona ale co za smak :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/#findComment-68659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bastisz Opublikowano 18 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 18 Maja 2009 Ja ostatnio robiłem drobiowo - wieprzową tak po prostu z ciekawości w zasadzie to moja druga produkcja ,pierwsza wyszładobra ale krucha słabo sklejona po poradach jakie uzyskałemod Bagno wyszła super pod względem smaku i zwięzłości. Cytuj POZDRAWIAM JASIU52 ........................................ważne to dobrze zadymić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/#findComment-68662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 19 Maja 2009 Mojej reszta się jeszcze obsusza i jak dzisie oglądałem to zaczyna się marszczyć skórka.A co do produkcji przemysłowej to liczy się kasa a nie smak i wygląd.Oni nie zmądrzeją. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/#findComment-68722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 27 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 27 Lipca 2009 Dziś zrobiłem żywiecką, jutro wędzenie. Z reszty mięsa zrobiłem rzeszowską, pasowało mięso do receptury, jutro też wędzenie. A efekty... :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/#findComment-74680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziuniek Opublikowano 27 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 27 Lipca 2009 pis67 widzę że wiązanie grubych batonów wyuczone w SDM-ie :grin: u mnie też się sprawdza Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/#findComment-74704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.