Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Chcę w przyszłym tygodniu popełnić pierwszy raz "żywiecką" i zapoznając się z przepisem zauważyłem ,że najpierw do peklowania dodaje się sól i saletrę a później w czasie produkcji dodaje się jeszcze soli w celu uzupełnienia.Moje pytanie brzmi: czy nie prościej będzie zapeklować mięso dawką 2dkg peksoli/1kg mięsa i nie uzupełniać już w czasie produkcji?.Czy zmieni to smak?Pozdrawiam

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/
Udostępnij na innych stronach

Ja od razu daję całą dawkę soli, nie muszę później kombinować ile do czego wsypałem. A tak wiem, że soli jest dość. :grin:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/#findComment-66132
Udostępnij na innych stronach

Witam.Tak też myślałem ,że to trochę przekombinowane.Ale mam jeszcze jeden problem.Kupiłem osłonki w kolorze brązowym i kiedy mam poznać ,że kiełbasa jest uwędzona?.A może trzymać się czasu i temperatury wędzenia?.Pozdrawiam

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/#findComment-66184
Udostępnij na innych stronach

Witam.Ciepły to znaczy 50° ,60° C.Pozdrawiam

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/#findComment-66196
Udostępnij na innych stronach

Witam

jak w przepisie

. Wędzenie:

Gorącym dymem przez 110-130 min do osiągnięcia barwy brązowej. W czasie wędzenia należy przekładać kije w wędzarni.

8. Parzenie lub pieczenie:

Kiełbasy parzone parzy się w temp. 72-75 stopni C przez 40-60 min do osiągnięcia wewnątrz kiełbasy temp. 68-70 stopni C. Kiełbasy pieczone w ostatniej fazie wędzenia dodatkowo piecze się przez 30-40 min. do osiągnięcia wewnątrz kiełbas temp. 68-70 stopni C.

pozdrawiam

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/#findComment-66199
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Kupiłem osłonki w kolorze brązowym i kiedy mam poznać ,że kiełbasa jest uwędzona?.A może trzymać się czasu i temperatury wędzenia?

 

Myślę że to jest prawidłowe podejście do sprawy . Moim zdaniem pierwszy raz powinno wykonywać się wędlinkę zgodnie z podanym przepisem , a po degustacji ewentualnie można zmienić do swojego smaku .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/#findComment-66202
Udostępnij na innych stronach

Kupiłem osłonki w kolorze brązowym i kiedy mam poznać ,że kiełbasa jest uwędzona

Ja patrzę w takim przypadku na kolor sznurka :wink: :grin:

Sprawdza się :grin:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/#findComment-66214
Udostępnij na innych stronach

Tak naprawdę nawet w osłonce brązowej widać stopień uwędzenia. Śmiało możesz wędzić 2-2,5 godziny , ja pod koniec pozwalam temperaturze trochę poszaleć ;)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/#findComment-66234
Udostępnij na innych stronach

Witam.Dzięki za podpowiedzi .Pozdrawiam

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/#findComment-66255
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Witam.No i popełniłem Żywiecką.Nie wytrzymałem trzech dni obsuszania i jedną rozkroiłem i zdegustowałem.A oto efekt: .Pycha!!!!!!!!!!!!!!!!!!! .Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc.:mrgreen:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/#findComment-68591
Udostępnij na innych stronach

Pięknie, pięknie. Gratulacje. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/#findComment-68592
Udostępnij na innych stronach

No i popełniłem Żywiecką

Napisz, czy smak zrobionej przez Ciebie kiełbaski przypomina tamten, z naszych młodych lat?

Ta kiełbasa od dawna za mną chodzi. Teraz jestem dodatkowo zmobilizowana. Wyobraźnią już ją wcinam :grin:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/#findComment-68599
Udostępnij na innych stronach

Smak jak za najleprzych młodych lat.Co prawda nie podwędzałem jej drugi raz bo czasu zabrakło i nie dodałe cukru bo przegapiłem :blush: ,ale i tak niebo w gębie.Reszta się jeszcze podsusza i myślę ,że będzie jeszcze lepsza.Ale to nie jest kiełbasa dla mnie bo ja nie mogę wytrzymać tych trzech dni obsuszania- to stanowczo za długo jak dla mnie strasznego łakomczucha. :wink: .Pozdrawiam

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/#findComment-68605
Udostępnij na innych stronach

ja nie mogę wytrzymać tych trzech dni obsuszanie

Jest na to rada. Należy zrobić kiełbasy na tyle dużo, aby jedząc do syta przez trzy dni jeszcze coś zostało na resztę tygodnia :grin: . U mnie kiełbasy tzw. "długodystansowe" próbuje/konsumuje się na wszystkich etapach produkcji. W dodatku część jest parzona, część pieczona.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/#findComment-68609
Udostępnij na innych stronach

Zapomniałem jeszcze dodać ,że I wieprzową nie mieliłem na 20 bo nie mam a pokroiłem tak ,żeby przeszła przez lejek do nadziewania.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/#findComment-68613
Udostępnij na innych stronach

No i popełniłem Żywiecką.

Gratulacje! Wygląda tylko jakby się przy krojeniu trochę nie trzymała - dobrze wyrobiłeś farsz? :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/#findComment-68620
Udostępnij na innych stronach

Dobrz ,dobrze .Przez niedopatrzeni nie wykułem powietrza w tym batonie .Jest ścisła i nie sypie się przy krojenie.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/#findComment-68629
Udostępnij na innych stronach

Powiem tak. Zaczyna się to stawać normalnym zwyczajem, że wyroby wykonane

na podstawie tradycyjnych receptur a nawet z jakimiś zmianami smakowymi, zaczynają

wychodzić nam w pięknej krasie. I tak trzymać. Było, nie było, dajemy do myślenia masowym producentom .

POZDRAWIAM JASIU52

 

........................................

ważne to dobrze zadymić :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/#findComment-68636
Udostępnij na innych stronach

Ta kiełbasa to moja sztandarowa produkcja. tylko ja jej już od jakiegoś czasu jej nie parzę tylko dłużej w gorącym dymie wędzę do momentu aż zaczyna się osłonka marszczyć (na wygląd zaczyna wyglądać jak dosyć mocno podsuszana) i wtedy jest ok moim zdaniem jest dużo smaczniejsza od zaparzanej i roboty mniej. Po takim wędzeniu nawet jej nie trzeba do lodówki wkładać tylko w przewiewne miejsce i dosuszać. Wędzenie to około 3-4godziny (osłonka 65mm)w tym połowa na gorąco. rekord przechowywania bez lodówki to 4 miesiące - sucha jak konar drzewa którym była wędzona ale co za smak :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/#findComment-68659
Udostępnij na innych stronach

Ja ostatnio robiłem drobiowo - wieprzową tak po prostu

z ciekawości w zasadzie to moja druga produkcja ,pierwsza wyszła

dobra ale krucha słabo sklejona po poradach jakie uzyskałem

od Bagno wyszła super pod względem smaku i zwięzłości.

POZDRAWIAM JASIU52

 

........................................

ważne to dobrze zadymić :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/#findComment-68662
Udostępnij na innych stronach

Mojej reszta się jeszcze obsusza i jak dzisie oglądałem to zaczyna się marszczyć skórka.

A co do produkcji przemysłowej to liczy się kasa a nie smak i wygląd.Oni nie zmądrzeją.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/#findComment-68722
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Dziś zrobiłem żywiecką, jutro wędzenie. Z reszty mięsa zrobiłem rzeszowską, pasowało mięso do receptury, jutro też wędzenie. A efekty... :grin:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/#findComment-74680
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.