Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

widzę że wiązanie grubych batonów wyuczone w SDM-ie

Mam z tym problemy, nie uważałem na lekcjach. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/page/2/#findComment-74706
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Pis co chwila robisz jakas kielbase :grin: , wiec moje pytanie o moce przerobowe , bo coby zjesc tyle kielbasy w tak krotkich odstepach trzeba miec niezla przepustnice :question:

 

Hm a moze robisz pod Biedronke :grin: :grin: :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/page/2/#findComment-74709
Udostępnij na innych stronach

Dziś zrobiłem żywiecką, jutro wędzenie. Z reszty mięsa zrobiłem rzeszowską, pasowało mięso do receptury, jutro też wędzenie. A efekty... :grin:

 

Witam

Jakiego rodzaju osłonek użyłeś na te "grubasy" żywieckie ? :)

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/page/2/#findComment-74711
Udostępnij na innych stronach

Jakiego rodzaju osłonek użyłeś na te "grubasy" żywieckie

Zawsze mam coś w kartoniku, nie wiem dokładnie co to takiego,średnica 7,5cm. :grin:

Żywiecka dziś była wędzona i pieczona w wędzarni, aż ją górą lekko skręciło. :grin:

Tak, za trzy dni będzie gotowa i będzie się nazywać - Kiełbasa żywiecka pieczona podsuszana

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/page/2/#findComment-74766
Udostępnij na innych stronach

Coś tłuściutka ta Twoja Żywiecka :wink: .Czy to przepis ze strony czy jakaś modyfikacja?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/page/2/#findComment-75028
Udostępnij na innych stronach

Coś tłuściutka ta Twoja Żywiecka

według receptury: -wp.I-4kg

-wp.II- 2kg

-wp.III- 1kg

- wołowina II-1,5kg

-tłuszcz drobny- 1,5kg

:grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/page/2/#findComment-75040
Udostępnij na innych stronach

Mnie wyszła nieco chudsza i dlatego pytałem.Pzdr

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/page/2/#findComment-75073
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Wczoraj zrobiłem żywiecką, korzystając z czasu, który zaoszczędziłem nie oglądając w całości popisu ... :shock:

Dziś wędzona i na koniec pieczona dębem i wiśnią, drewno mi się kończy, jadę na oparach. :grin: Wszystko zgodnie z recepturami, no prawie. :grin:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/page/2/#findComment-79662
Udostępnij na innych stronach

Witaj.A skąd masz ten przepis bo ja na żywiecką mam nieco inny skład surowcowy. To czy można to nazwać "żywiecką".Pytam nie ,żebym się czepiał ale ? :wink: .Pzdr

 

1. Wieprzowina kl. I peklowana - 2, 0 kg

2. Wieprzowina kl. II peklowana - 1,0 kg

3. Wołowina kl. II peklowana - 1,25 kg

4. Tłuszcz drobny twardy solony - 0,75 kg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/page/2/#findComment-79666
Udostępnij na innych stronach

bliżej poratował bym cie drzewem.

Dzięki, jakoś zdobędę przed zimą, a jak nie to orzechem będę wędził lub innym g... :grin:

 

skąd masz ten przepis bo ja na żywiecką mam nieco inny skład surowcowy.

Widzę, że skład masz podobny, nie chce mi się do piwnicy schodzić, robię z norm branżowych z 59 roku, zwiększam ilość przypraw. Widzę, że jest podobna do poprzedniej, chyba robię dobrze, powtarzalność zachowana. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/page/2/#findComment-79667
Udostępnij na innych stronach

Pis - widzę że wracasz do formy przedzlotowej :mellow: Takie widoki o tej porze powinny być zakazane i karalne :wink:

Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!!

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/page/2/#findComment-79673
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
  • 2 miesiące temu...

Żywiecka wykonana tradycyjnie bez dodatków - jutro wędzenie. Dziś skończyłem zabawę przed północą. :cool:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/page/2/#findComment-101549
Udostępnij na innych stronach

Moja Żywiecka po 2 tygodniowym suszeniu

I to jest to! Piękny, apetyczny wyrób.

Ta kiełbaska chodzi za mną od jakiegoś czasu i właśnie wczoraj zapeklowałam skłdniki.

Czy robiłeś ją wg przepisu ze strony głównej? Pieczona czy parzona? Napisz jeszcze proszę, jak długo wędziłeś.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/page/2/#findComment-101606
Udostępnij na innych stronach

Wędziłem około 4h (około 1h obsuszanie +2,5h gorący dym+ 0.5h pieczenie) pieczenie czasem przedłużam generalnie do momentu kiedy batony ze stanu mocnego napreżenia osłonki wyraźnie zaczynają więdnąć. Używam drzewa olchowe,czereśniowego,śliwkowego suche i wilgotne
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/page/2/#findComment-101707
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.