pis67 Opublikowano 27 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 27 Lipca 2009 widzę że wiązanie grubych batonów wyuczone w SDM-ie Mam z tym problemy, nie uważałem na lekcjach. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/page/2/#findComment-74706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 27 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 27 Lipca 2009 Mam z tym problemyA wystarczy mały węzełek, złożenie osłonki na pół i kolejny... mały węzełek. Oj, pis67, popraw się :wink: Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/page/2/#findComment-74707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziuniek Opublikowano 27 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 27 Lipca 2009 No nie mów, jak na nieuważającego ucznia to nieźle Ci wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/page/2/#findComment-74708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 27 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 27 Lipca 2009 Pis co chwila robisz jakas kielbase :grin: , wiec moje pytanie o moce przerobowe , bo coby zjesc tyle kielbasy w tak krotkich odstepach trzeba miec niezla przepustnice :question: Hm a moze robisz pod Biedronke :grin: :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/page/2/#findComment-74709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 28 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 28 Lipca 2009 Dziś zrobiłem żywiecką, jutro wędzenie. Z reszty mięsa zrobiłem rzeszowską, pasowało mięso do receptury, jutro też wędzenie. A efekty... :grin: Witam Jakiego rodzaju osłonek użyłeś na te "grubasy" żywieckie ? Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/page/2/#findComment-74711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 28 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 28 Lipca 2009 Jakiego rodzaju osłonek użyłeś na te "grubasy" żywieckie Zawsze mam coś w kartoniku, nie wiem dokładnie co to takiego,średnica 7,5cm. :grin: Żywiecka dziś była wędzona i pieczona w wędzarni, aż ją górą lekko skręciło. :grin: Tak, za trzy dni będzie gotowa i będzie się nazywać - Kiełbasa żywiecka pieczona podsuszana Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/page/2/#findComment-74766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 31 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 31 Lipca 2009 Coś tłuściutka ta Twoja Żywiecka :wink: .Czy to przepis ze strony czy jakaś modyfikacja? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/page/2/#findComment-75028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 31 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 31 Lipca 2009 Coś tłuściutka ta Twoja Żywiecka według receptury: -wp.I-4kg -wp.II- 2kg -wp.III- 1kg - wołowina II-1,5kg -tłuszcz drobny- 1,5kg :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/page/2/#findComment-75040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Mnie wyszła nieco chudsza i dlatego pytałem.Pzdr Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/page/2/#findComment-75073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 10 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 10 Września 2009 Wczoraj zrobiłem żywiecką, korzystając z czasu, który zaoszczędziłem nie oglądając w całości popisu ... :shock: Dziś wędzona i na koniec pieczona dębem i wiśnią, drewno mi się kończy, jadę na oparach. :grin: Wszystko zgodnie z recepturami, no prawie. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/page/2/#findComment-79662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 10 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 10 Września 2009 Ładna w przekroju , gdyby to było bliżej poratował bym cie drzewem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/page/2/#findComment-79665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 10 Września 2009 Witaj.A skąd masz ten przepis bo ja na żywiecką mam nieco inny skład surowcowy. To czy można to nazwać "żywiecką".Pytam nie ,żebym się czepiał ale ? :wink: .Pzdr 1. Wieprzowina kl. I peklowana - 2, 0 kg 2. Wieprzowina kl. II peklowana - 1,0 kg 3. Wołowina kl. II peklowana - 1,25 kg 4. Tłuszcz drobny twardy solony - 0,75 kg Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/page/2/#findComment-79666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 10 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 10 Września 2009 bliżej poratował bym cie drzewem. Dzięki, jakoś zdobędę przed zimą, a jak nie to orzechem będę wędził lub innym g... :grin: skąd masz ten przepis bo ja na żywiecką mam nieco inny skład surowcowy. Widzę, że skład masz podobny, nie chce mi się do piwnicy schodzić, robię z norm branżowych z 59 roku, zwiększam ilość przypraw. Widzę, że jest podobna do poprzedniej, chyba robię dobrze, powtarzalność zachowana. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/page/2/#findComment-79667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 10 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 10 Września 2009 Pis - widzę że wracasz do formy przedzlotowej :mellow: Takie widoki o tej porze powinny być zakazane i karalne :wink: Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/page/2/#findComment-79673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzes855 Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 14 Grudnia 2009 Moja Żywiecka po 2 tygodniowym suszeniu http://zapodaj.net/61cb7191dd5e.jpg.htmlhttp://zapodaj.net/e0e325cb02bc.jpg.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/page/2/#findComment-92131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 24 Lutego 2010 Żywiecka wykonana tradycyjnie bez dodatków - jutro wędzenie. Dziś skończyłem zabawę przed północą. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/page/2/#findComment-101549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 25 Lutego 2010 Moja Żywiecka po 2 tygodniowym suszeniuI to jest to! Piękny, apetyczny wyrób. Ta kiełbaska chodzi za mną od jakiegoś czasu i właśnie wczoraj zapeklowałam skłdniki. Czy robiłeś ją wg przepisu ze strony głównej? Pieczona czy parzona? Napisz jeszcze proszę, jak długo wędziłeś. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/page/2/#findComment-101606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzes855 Opublikowano 25 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 25 Lutego 2010 Wędziłem około 4h (około 1h obsuszanie +2,5h gorący dym+ 0.5h pieczenie) pieczenie czasem przedłużam generalnie do momentu kiedy batony ze stanu mocnego napreżenia osłonki wyraźnie zaczynają więdnąć. Używam drzewa olchowe,czereśniowego,śliwkowego suche i wilgotne Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2547-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka/page/2/#findComment-101707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.