TomekCh Opublikowano 5 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Maja 2009 Witajcie szanowni zadymiacze !Na początku chciałbym podziękować za miłe przywitanie. Założyłem ten temat z potrzeby chwalenia się moimi wyczynami w dziedzinie zadymiania.W dniu dzisiejszym wraz z kolegą ukończyłem budowę wędzarni i przepaliłem ją wstępnie dla sprawdzenia i żeby upiec przy okazji ziemniaki. Niebawem wkleję zdjęcie tej cudownej konstrukcji. Jutro z samego rana nabędę składniki na pierwsze wędzenie, które już w najbliższy weekend . W moich początkach wspiera mnie kumpel, który już co nieco wie, zatem życzcie nam powodzenia, a ja tym czasem zagłębię się w forum i zdobędę nieco wiedzy. Cytuj Pozdrawiam Tomek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2570-moja-przygoda-z-domowym-wyrobem-w%C4%99dlin/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bastisz Opublikowano 5 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Maja 2009 Zgodnie z prośbą życzę samych sukcesów w przyszłych wyczynach i cierpliwości sukcesy same przyjdą i stosuj zawsze maksymę kol. Bagno: "mięso lubi chłód". Cytuj POZDRAWIAM JASIU52 ........................................ważne to dobrze zadymić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2570-moja-przygoda-z-domowym-wyrobem-w%C4%99dlin/#findComment-67067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 5 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Maja 2009 Zgodnie z prośbą życzę samych sukcesów w przyszłych wyczynach i cierpliwości sukcesy same przyjdą i stosuj zawsze maksymę kol. Bagno: "mięso lubi chłód".I trzymaj się sprawdzonych receptur przy pierwszych wyrobach. Po raz drugi już możesz robić eksperymety smakowe, jeżeli ci nie podejdą ze smakiem, może być różnie. Najlepiej pytaj zanim zrobisz cokolwiek lub przeczytaj dokladnie, ale to może zająć Tobie troszkę czasu. pozdrawiam i życzę powodzenia. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2570-moja-przygoda-z-domowym-wyrobem-w%C4%99dlin/#findComment-67128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 5 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Maja 2009 Na pierwszy raz proponuję pstrągi. Krótko się je trzyma w solance, łatwo wędzi. Pstrągi dostaniesz na Stojadłach. Kup takie w śluzie, nie myte. Haczyki do wędzenia zrobisz np. ze szprych rowerowych.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2570-moja-przygoda-z-domowym-wyrobem-w%C4%99dlin/#findComment-67145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekCh Opublikowano 5 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Maja 2009 Dzięki za rady, na pewno się do nich zastosuję. Czytam sobie forum i przyznam, że dowiedziałem się kilku ciekawych rzeczy, niektóre nawet mnie zaskoczyły. Nieskromnie dodam iż w szkole średniej miałem taki przedmiot jak "podstawy towaroznastwa i technologii", a w jego ramach sporo na temat przechowalnictwa i konserwacji, więc tematy chłodu, peklowania, czy suszenia nie są mi obce. Cytuj Pozdrawiam Tomek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2570-moja-przygoda-z-domowym-wyrobem-w%C4%99dlin/#findComment-67150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 5 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Maja 2009 Na początek można popróbować z szynkowarem. Sam tak zaczynałem. Ma to tą zaletę, że nie trzeba dużo kasy na sprzęt wydawać od razu. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2570-moja-przygoda-z-domowym-wyrobem-w%C4%99dlin/#findComment-67152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekCh Opublikowano 6 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 6 Maja 2009 Oto nasza konstrukcja. Wiem, wiem, walorów estetycznych nie posiada, ale nie jest wystawiona na widok publiczny, liczy się funkcjonalność. Mam nadzieję, że się sprawdzi, była budowana na wzór innej o podobnych parametrach. Całkowity koszt budowy około 270 zł. http://img114.imageshack.us/img114/8228/dsc0186l.th.jpg http://img242.imageshack.us/img242/8079/wdzarkaschemat.th.jpg Cytuj Pozdrawiam Tomek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2570-moja-przygoda-z-domowym-wyrobem-w%C4%99dlin/#findComment-67270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 6 Maja 2009 Czy ten kanał dymny nie jest przesadzony. A w szczególności w stosunku do tej "przestrzeni wędzarniczej"- beczki. :question: Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2570-moja-przygoda-z-domowym-wyrobem-w%C4%99dlin/#findComment-67280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekCh Opublikowano 6 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 6 Maja 2009 Czy ten kanał dymny nie jest przesadzony. A w szczególności w stosunku do tej "przestrzeni wędzarniczej"- beczki. :question: Jest duży, to nie ulega wątpliwości, ale mam nadzieję, że nie przesadzony Jeśli coś nie będzie działać to trzeba będzie przerobić, ale to będzie wiadomo po pierwszym wędzeniu. Cytuj Pozdrawiam Tomek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2570-moja-przygoda-z-domowym-wyrobem-w%C4%99dlin/#findComment-67282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 6 Maja 2009 TomekCh, wg mnie uwaga z_bychu'a jest celna. Możesz mieć problem z uzyskaniem prawidłowego cugu. Może się okazać, że tak naprawdę masz długie palenisko, a nie palenisko + kanał dymny. Życie zweryfikuje :-) Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2570-moja-przygoda-z-domowym-wyrobem-w%C4%99dlin/#findComment-67289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 6 Maja 2009 to będzie wiadomo po pierwszym wędzeniu. TomekCh, Wtedy może być "po ptokoch". Przed pierwszym wędzeniem wędzarkę musisz kilkakrotnie przepalić i wtedy już będzie wszystko (no prawie) jasne. W trakcie tego przepalania miej już zamontowany termometr, to będziesz wiedział już ile czasu trwa osiągnięcie temperatury osuszania, jak reaguje na regulację temperatury, jak palić by utrzymać stałą temperaturę i dym itp. Przy ostatnim przepalaniu możesz próbnie uwędzić parkę białej kiełbaski kupionej w sklepie. Powodzenia Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2570-moja-przygoda-z-domowym-wyrobem-w%C4%99dlin/#findComment-67293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 6 Maja 2009 TomekCh, powinno być jednak dobrze :-) Dopiero teraz zauważyłem, że palenisko masz jednak odgrodzone. Mały niuans, a może być decydujący. Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2570-moja-przygoda-z-domowym-wyrobem-w%C4%99dlin/#findComment-67294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekCh Opublikowano 8 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 8 Maja 2009 Wczoraj dorobiliśmy mały, acz może potrzebny szczegół. Mianowicie ruszt (ze starego grilla), który zawieszony na stalowych linkach ma wyłapać wędzony towar, który zechce się urwać, spać. Często Wam spadają wędzonki w czeluść wędzarki ?A dziś nabyłem drogą kupna drewno olchy z przeznaczeniem do wędzenia. Cytuj Pozdrawiam Tomek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2570-moja-przygoda-z-domowym-wyrobem-w%C4%99dlin/#findComment-67538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 8 Maja 2009 Witam życzcie nam powodzenia, a ja tym czasem zagłębię się w forum i zdobędę nieco wiedzyŻyczę dobrego dymu i miłych chwil przy wędzarni oraz na forum Pozdrawiam Robert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2570-moja-przygoda-z-domowym-wyrobem-w%C4%99dlin/#findComment-67540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 8 Maja 2009 Często Wam spadają wędzonki w czeluść wędzarki ?Raz mi spadło dzwonko z łososia, inne wyroby nigdy mi nie poleciały na dno wędzarki. Od tamtej pory gdy mam wędzić filety z ryb sznuruje je jak szyneczkę. :grin: Drewno kupiłeś u leśniczego? :wink: Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2570-moja-przygoda-z-domowym-wyrobem-w%C4%99dlin/#findComment-67542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 8 Maja 2009 Często Wam spadają wędzonki w czeluść wędzarki ?jak się przegrzeje, to potrafi spaść. Ale temp. musi podejść pod 150*C, żeby przędzę przepalić. Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2570-moja-przygoda-z-domowym-wyrobem-w%C4%99dlin/#findComment-67544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 8 Maja 2009 TomekCh tym drewnem uwędziłeś swoją pierwszą kiełbaskie na forum, gratuluję. :grin:Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2570-moja-przygoda-z-domowym-wyrobem-w%C4%99dlin/#findComment-67550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bastisz Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 9 Maja 2009 Beczka jest najprostszym pomysłem ale wadą jestzmniejszenie objętości komory wędzenia, ja zamiast beczkizrobiłem ściany drewniane, a ponadto nie ma żadnych skroplkin. Cytuj POZDRAWIAM JASIU52 ........................................ważne to dobrze zadymić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2570-moja-przygoda-z-domowym-wyrobem-w%C4%99dlin/#findComment-67629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekCh Opublikowano 9 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 9 Maja 2009 Dziś odbyło się pierwsze wędzenie, na pierwszy ogień (dym) poszły dwa kawałki schabu przygotowanego wg odmiennych przepisów, kawałek boczku i troszkę białej kiełbasy ze sklepu. Jedynym mankamentem jak na razie okazały się zbyt płytkie wcięcia w beczce w których mieszczą się kijki do zawieszania wędzonek. http://img140.imageshack.us/img140/992/dsc0187stc.th.jpg http://img140.imageshack.us/img140/3901/dsc0191s.th.jpg http://img140.imageshack.us/img140/8599/dsc0192d.th.jpg http://img140.imageshack.us/img140/8533/dsc0193p.th.jpg Do rozpalenia paleniska posłużyły różne gatunki drewna, głównie śliwa i orzech, a do wędzenia wyłącznie olcha. Do wędzenia, które trwało około 6 - 8 godzin zużyliśmy 4 najcieńsze kawałki olchy kupione dzień wcześniej. Cytuj Pozdrawiam Tomek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2570-moja-przygoda-z-domowym-wyrobem-w%C4%99dlin/#findComment-67645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 9 Maja 2009 TomekCh, no i poszło :-) GRATULUJĘ !!! Miałeś problemy z cugiem? A swoją drogą, to dość długo wędziłeś. Z tego, co widzę po wędzonkach, to dopiekałeś w wędzarni, tak? A jak schaby? Wyczuwalna różnica smaku pomiędzy nimi? Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2570-moja-przygoda-z-domowym-wyrobem-w%C4%99dlin/#findComment-67646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witcher Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 9 Maja 2009 Bardzo przyjemnie z Tomkiem zaczeliśmy ten dzień Tomek się troszke źle wyraził, te 8 godzin było razem z fazą osuszania mięska. Cug jest bardzo dobry i żadnych problemów z cofaniem się dymu nie ma. Jest co prawda może troszke przydługi tunel, i długo trzeba go nagrzewać (ok godziny) ale za to jak się podkłada w trakcie wędzenia i się troszkę pyłu poderwie to nie dolatuje on do wędlinki. Wędzoneczki zostały dopieczone w sumie przez przypadek Jak już Tomek napisał było to pierwsze wędzenie i trzeba było sprawdzić co i jak. Co do smaku schabów, to jest wyczuwalna róznica w smaku, ale generalnie jeden fakt je bardzo łączy ze sobą - są pyszne We wtorek będą wędzone kiełbaski Cytuj Wiem co jem bo sam to robię Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2570-moja-przygoda-z-domowym-wyrobem-w%C4%99dlin/#findComment-67656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 9 Maja 2009 Czyli znów odtrąbiono pełen sukces :-). Tak trzymać chłopaki :-) Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2570-moja-przygoda-z-domowym-wyrobem-w%C4%99dlin/#findComment-67664 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 9 Maja 2009 TomekCh & witcher Powiem krótko - WIELKIE BRAWA! Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2570-moja-przygoda-z-domowym-wyrobem-w%C4%99dlin/#findComment-67669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 9 Maja 2009 Tak trzymać , tylko nie za długo.Bo to szkodliwe jest, nadmierne wędzienie.pozdrawiam Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2570-moja-przygoda-z-domowym-wyrobem-w%C4%99dlin/#findComment-67689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 11 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 11 Maja 2009 Witam Od tamtej pory gdy mam wędzić filety z ryb sznuruje je jak szyneczkę. :grin: Wędziłem kiedyś filety ze śledzia i też spadły . Jednak tak myślę że wiązanie większej ilości filetów śledzika to ładna zabawa . Na siatce lub ruszcie dużo łatwiej :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2570-moja-przygoda-z-domowym-wyrobem-w%C4%99dlin/#findComment-67848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.