Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie szanowni zadymiacze !

Na początku chciałbym podziękować za miłe przywitanie. Założyłem ten temat z potrzeby chwalenia się moimi wyczynami w dziedzinie zadymiania.

W dniu dzisiejszym wraz z kolegą ukończyłem budowę wędzarni i przepaliłem ją wstępnie dla sprawdzenia i żeby upiec przy okazji ziemniaki. Niebawem wkleję zdjęcie tej cudownej konstrukcji. Jutro z samego rana nabędę składniki na pierwsze wędzenie, które już w najbliższy weekend :).

W moich początkach wspiera mnie kumpel, który już co nieco wie, zatem życzcie nam powodzenia, a ja tym czasem zagłębię się w forum i zdobędę nieco wiedzy.

Pozdrawiam
Tomek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2570-moja-przygoda-z-domowym-wyrobem-w%C4%99dlin/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 53
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Zgodnie z prośbą życzę samych sukcesów w przyszłych wyczynach i cierpliwości sukcesy same przyjdą i stosuj zawsze maksymę kol. Bagno: "mięso lubi chłód".

POZDRAWIAM JASIU52

 

........................................

ważne to dobrze zadymić :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2570-moja-przygoda-z-domowym-wyrobem-w%C4%99dlin/#findComment-67067
Udostępnij na innych stronach

Zgodnie z prośbą życzę samych sukcesów w przyszłych wyczynach i cierpliwości sukcesy same przyjdą i stosuj zawsze maksymę kol. Bagno: "mięso lubi chłód".

I trzymaj się sprawdzonych receptur przy pierwszych wyrobach.

Po raz drugi już możesz robić eksperymety smakowe, jeżeli ci nie podejdą ze smakiem,

może być różnie.

Najlepiej pytaj zanim zrobisz cokolwiek lub przeczytaj dokladnie, ale to może zająć Tobie troszkę czasu.

pozdrawiam i życzę powodzenia.

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2570-moja-przygoda-z-domowym-wyrobem-w%C4%99dlin/#findComment-67128
Udostępnij na innych stronach

Na pierwszy raz proponuję pstrągi. Krótko się je trzyma w solance, łatwo wędzi. Pstrągi dostaniesz na Stojadłach. Kup takie w śluzie, nie myte. Haczyki do wędzenia zrobisz np. ze szprych rowerowych.

Pzdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2570-moja-przygoda-z-domowym-wyrobem-w%C4%99dlin/#findComment-67145
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za rady, na pewno się do nich zastosuję. Czytam sobie forum i przyznam, że dowiedziałem się kilku ciekawych rzeczy, niektóre nawet mnie zaskoczyły.

Nieskromnie dodam iż w szkole średniej miałem taki przedmiot jak "podstawy towaroznastwa i technologii", a w jego ramach sporo na temat przechowalnictwa i konserwacji, więc tematy chłodu, peklowania, czy suszenia nie są mi obce.

Pozdrawiam
Tomek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2570-moja-przygoda-z-domowym-wyrobem-w%C4%99dlin/#findComment-67150
Udostępnij na innych stronach

Oto nasza konstrukcja. Wiem, wiem, walorów estetycznych nie posiada, ale nie jest wystawiona na widok publiczny, liczy się funkcjonalność. Mam nadzieję, że się sprawdzi, była budowana na wzór innej o podobnych parametrach. Całkowity koszt budowy około 270 zł.

 

http://img114.imageshack.us/img114/8228/dsc0186l.th.jpg

 

http://img242.imageshack.us/img242/8079/wdzarkaschemat.th.jpg

Pozdrawiam
Tomek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2570-moja-przygoda-z-domowym-wyrobem-w%C4%99dlin/#findComment-67270
Udostępnij na innych stronach

Czy ten kanał dymny nie jest przesadzony. A w szczególności w stosunku do tej "przestrzeni wędzarniczej"- beczki. :question:

Jest duży, to nie ulega wątpliwości, ale mam nadzieję, że nie przesadzony Jeśli coś nie będzie działać to trzeba będzie przerobić, ale to będzie wiadomo po pierwszym wędzeniu.

Pozdrawiam
Tomek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2570-moja-przygoda-z-domowym-wyrobem-w%C4%99dlin/#findComment-67282
Udostępnij na innych stronach

TomekCh,

wg mnie uwaga z_bychu'a jest celna. Możesz mieć problem z uzyskaniem prawidłowego cugu. Może się okazać, że tak naprawdę masz długie palenisko, a nie palenisko + kanał dymny.

 

Życie zweryfikuje :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2570-moja-przygoda-z-domowym-wyrobem-w%C4%99dlin/#findComment-67289
Udostępnij na innych stronach

to będzie wiadomo po pierwszym wędzeniu.

TomekCh,

Wtedy może być "po ptokoch". Przed pierwszym wędzeniem wędzarkę musisz kilkakrotnie przepalić i wtedy już będzie wszystko (no prawie) jasne. W trakcie tego przepalania miej już zamontowany termometr, to będziesz wiedział już ile czasu trwa osiągnięcie temperatury osuszania, jak reaguje na regulację temperatury, jak palić by utrzymać stałą temperaturę i dym itp. Przy ostatnim przepalaniu możesz próbnie uwędzić parkę białej kiełbaski kupionej w sklepie.

Powodzenia

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2570-moja-przygoda-z-domowym-wyrobem-w%C4%99dlin/#findComment-67293
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj dorobiliśmy mały, acz może potrzebny szczegół. Mianowicie ruszt (ze starego grilla), który zawieszony na stalowych linkach ma wyłapać wędzony towar, który zechce się urwać, spać. Często Wam spadają wędzonki w czeluść wędzarki ?

A dziś nabyłem drogą kupna drewno olchy z przeznaczeniem do wędzenia.

Pozdrawiam
Tomek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2570-moja-przygoda-z-domowym-wyrobem-w%C4%99dlin/#findComment-67538
Udostępnij na innych stronach

Witam

życzcie nam powodzenia, a ja tym czasem zagłębię się w forum i zdobędę nieco wiedzy

Życzę dobrego dymu i miłych chwil przy wędzarni oraz na forum

 

Pozdrawiam

Robert

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2570-moja-przygoda-z-domowym-wyrobem-w%C4%99dlin/#findComment-67540
Udostępnij na innych stronach

Często Wam spadają wędzonki w czeluść wędzarki ?

Raz mi spadło dzwonko z łososia, inne wyroby nigdy mi nie poleciały na dno wędzarki. Od tamtej pory gdy mam wędzić filety z ryb sznuruje je jak szyneczkę. :grin:

Drewno kupiłeś u leśniczego? :wink:

Pzdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2570-moja-przygoda-z-domowym-wyrobem-w%C4%99dlin/#findComment-67542
Udostępnij na innych stronach

Często Wam spadają wędzonki w czeluść wędzarki ?

jak się przegrzeje, to potrafi spaść. Ale temp. musi podejść pod 150*C, żeby przędzę przepalić.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2570-moja-przygoda-z-domowym-wyrobem-w%C4%99dlin/#findComment-67544
Udostępnij na innych stronach

Beczka jest najprostszym pomysłem ale wadą jest

zmniejszenie objętości komory wędzenia, ja zamiast beczki

zrobiłem ściany drewniane, a ponadto nie ma żadnych skroplkin.

POZDRAWIAM JASIU52

 

........................................

ważne to dobrze zadymić :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2570-moja-przygoda-z-domowym-wyrobem-w%C4%99dlin/#findComment-67629
Udostępnij na innych stronach

Dziś odbyło się pierwsze wędzenie, na pierwszy ogień (dym) poszły dwa kawałki schabu przygotowanego wg odmiennych przepisów, kawałek boczku i troszkę białej kiełbasy ze sklepu. Jedynym mankamentem jak na razie okazały się zbyt płytkie wcięcia w beczce w których mieszczą się kijki do zawieszania wędzonek.

http://img140.imageshack.us/img140/992/dsc0187stc.th.jpg

 

http://img140.imageshack.us/img140/3901/dsc0191s.th.jpg

 

http://img140.imageshack.us/img140/8599/dsc0192d.th.jpg

 

http://img140.imageshack.us/img140/8533/dsc0193p.th.jpg

 

Do rozpalenia paleniska posłużyły różne gatunki drewna, głównie śliwa i orzech, a do wędzenia wyłącznie olcha. Do wędzenia, które trwało około 6 - 8 godzin zużyliśmy 4 najcieńsze kawałki olchy kupione dzień wcześniej.

Pozdrawiam
Tomek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2570-moja-przygoda-z-domowym-wyrobem-w%C4%99dlin/#findComment-67645
Udostępnij na innych stronach

TomekCh,

no i poszło :-)

GRATULUJĘ !!!

Miałeś problemy z cugiem?

A swoją drogą, to dość długo wędziłeś. Z tego, co widzę po wędzonkach, to dopiekałeś w wędzarni, tak?

A jak schaby? Wyczuwalna różnica smaku pomiędzy nimi?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2570-moja-przygoda-z-domowym-wyrobem-w%C4%99dlin/#findComment-67646
Udostępnij na innych stronach

Bardzo przyjemnie z Tomkiem zaczeliśmy ten dzień :) Tomek się troszke źle wyraził, te 8 godzin było razem z fazą osuszania mięska.

 

Cug jest bardzo dobry i żadnych problemów z cofaniem się dymu nie ma. Jest co prawda może troszke przydługi tunel, i długo trzeba go nagrzewać (ok godziny) ale za to jak się podkłada w trakcie wędzenia i się troszkę pyłu poderwie to nie dolatuje on do wędlinki.

 

Wędzoneczki zostały dopieczone w sumie przez przypadek :) Jak już Tomek napisał było to pierwsze wędzenie i trzeba było sprawdzić co i jak.

Co do smaku schabów, to jest wyczuwalna róznica w smaku, ale generalnie jeden fakt je bardzo łączy ze sobą - są pyszne :)

 

We wtorek będą wędzone kiełbaski :)

Wiem co jem bo sam to robię :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2570-moja-przygoda-z-domowym-wyrobem-w%C4%99dlin/#findComment-67656
Udostępnij na innych stronach

Tak trzymać , tylko nie za długo.

Bo to szkodliwe jest, nadmierne wędzienie.

pozdrawiam

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2570-moja-przygoda-z-domowym-wyrobem-w%C4%99dlin/#findComment-67689
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Od tamtej pory gdy mam wędzić filety z ryb sznuruje je jak szyneczkę. :grin:

Wędziłem kiedyś filety ze śledzia i też spadły . Jednak tak myślę że wiązanie większej ilości filetów śledzika to ładna zabawa . Na siatce lub ruszcie dużo łatwiej :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2570-moja-przygoda-z-domowym-wyrobem-w%C4%99dlin/#findComment-67848
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.