Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jakięś pół roku temu kolega dał mi przepis na szynkę w załewie ziołowej zrobiłem kilka razy wyszło niezłe ale chciałbym spróbować zrobić coś innego. Znalazłem na stronie kilka ciekawych prostych ( tak mi się wydaje ) przepisów i jest problem np: 3,5kg peklowanej łopatki , 1,0kg peklowanej zrazówki , 0,5kg peklowanej słoniny. Bardzo prosiłbym o jakieś konkrety- ile soli , saletry , wody na taką ataką ilość mięsa i ile czasu peklować. Z góry diękuję za pomoc.
gemmi
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/258-peklowanie-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82basy/
Udostępnij na innych stronach

Trochę o dawkach mieszanki peklującej . Musisz wiedzić jaka wydajnośc będzie kiełbasy jeżeli w granicach 90 - 100 procent to bynajmniej dla mnie i mojej rodziny 2dkg na jeden kg mięsa jest akurat .Ostatnio za namową kol. Bagno moja mieszanka peklująca jest zmodyfikowana 60% peklosól i 40% sól nie jodowana. efekt ten sam a chemi trochę mniej.

Czas peklowania 24- 36 godz. Wogóle z wodą nie należy przesadzać Jest takie pojęcie woda technologiczna,pod tym pojęciem należy rozumieć dodatek wody do produkcji wedlin w ilości do 3% kiedy normy nic nie mówią o dodatku wody. Ale przy jakości dzisiejszego miesa to nie raz trzeba by się zastanowić jak by te 3% x niego odessać.

POZDRAWIAM

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/258-peklowanie-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82basy/#findComment-1892
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Tak, peklujesz je tyle samo czasu, ale w osobnych naczyniach.

To wszystko jest opisane w dziele peklowanie na stronce i to bardzo szczegółowo. Radze poczytać. Dowiesz się jak skrócić np. czas peklowania mięsa na kiełbasy i wielu innych rzeczy.

Pozdrawiam serdecznie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/258-peklowanie-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82basy/#findComment-1900
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.