gemmi Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Lipca 2006 Jakięś pół roku temu kolega dał mi przepis na szynkę w załewie ziołowej zrobiłem kilka razy wyszło niezłe ale chciałbym spróbować zrobić coś innego. Znalazłem na stronie kilka ciekawych prostych ( tak mi się wydaje ) przepisów i jest problem np: 3,5kg peklowanej łopatki , 1,0kg peklowanej zrazówki , 0,5kg peklowanej słoniny. Bardzo prosiłbym o jakieś konkrety- ile soli , saletry , wody na taką ataką ilość mięsa i ile czasu peklować. Z góry diękuję za pomoc. Cytuj gemmi Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/258-peklowanie-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82basy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Lipca 2006 POCZYTAJ http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/dziadek/tabelamieszanekpeklujacych.htmhttp://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=14http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=93 Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/258-peklowanie-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82basy/#findComment-1889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gemmi Opublikowano 11 Lipca 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Lipca 2006 Dzięki tabelka jet ok zwłaszcza tekst na samym dole , ale mam jeszcze pytanko odnośnie czasu peklowania mięsa na kiełbasę . Cytuj gemmi Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/258-peklowanie-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82basy/#findComment-1891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Lipca 2006 Trochę o dawkach mieszanki peklującej . Musisz wiedzić jaka wydajnośc będzie kiełbasy jeżeli w granicach 90 - 100 procent to bynajmniej dla mnie i mojej rodziny 2dkg na jeden kg mięsa jest akurat .Ostatnio za namową kol. Bagno moja mieszanka peklująca jest zmodyfikowana 60% peklosól i 40% sól nie jodowana. efekt ten sam a chemi trochę mniej.Czas peklowania 24- 36 godz. Wogóle z wodą nie należy przesadzać Jest takie pojęcie woda technologiczna,pod tym pojęciem należy rozumieć dodatek wody do produkcji wedlin w ilości do 3% kiedy normy nic nie mówią o dodatku wody. Ale przy jakości dzisiejszego miesa to nie raz trzeba by się zastanowić jak by te 3% x niego odessać.POZDRAWIAM Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/258-peklowanie-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82basy/#findComment-1892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gemmi Opublikowano 12 Lipca 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Lipca 2006 Jszcze pytanko odnośnie rodzaju mięsa czy wołowinę i wieprowinę peklować razem taką samą ilość czasu ? Cytuj gemmi Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/258-peklowanie-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82basy/#findComment-1899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Lipca 2006 Witam.Tak, peklujesz je tyle samo czasu, ale w osobnych naczyniach.To wszystko jest opisane w dziele peklowanie na stronce i to bardzo szczegółowo. Radze poczytać. Dowiesz się jak skrócić np. czas peklowania mięsa na kiełbasy i wielu innych rzeczy.Pozdrawiam serdecznie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/258-peklowanie-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82basy/#findComment-1900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.