Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ze względu na ograniczenia czasowe mam dylemat :rolleyes: .

Wieczorem będę robił (nadziewał) kiełbasę i wiązał wędzonki - wędzić mogę dopiero następnego dnia po południu.

Niestety nie mam pomieszczenia z odpowiednią temperaturą do osadzania kiełbasy i ociekania wędzonek i tu się rodzi pytanie.

1. Czy po nadzianiu kiełbasy schować wszystko do lodówki i na 2-3 godziny przed wędzeniem wieszać na kije ?

2. Czy po nadzianiu powiesić (też na 2-3 godz) potem zdjąć z kijów i schować do lodówki, a wyjąć przed wędzeniem ?

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2605-osadzanie/
Udostępnij na innych stronach

po nadzianiu kiełbasy schować wszystko do lodówki i na 2-3 godziny przed wędzeniem wieszać na kije

Ja osobiście robię właśnie w ten sposób.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2605-osadzanie/#findComment-68946
Udostępnij na innych stronach

Witam.

W zasadzie nie jestem tutaj ekspertem ale ja wyroby do osadzania i ociekania, o tej porze roku, zawsze zostawiałem w temperaturze ok. 20 stopni w chłodniejszej części domu i zawsze było ok. Prace tak sobie organizowałem aby zakończyć je pod wieczór i pozostawiałem je na całą noc. Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2605-osadzanie/#findComment-68950
Udostępnij na innych stronach

Cześć

 

Ja robię tak:

 

1. mam kije o szerokości lodówki. kije dodatkowe;

2. wysuwam dwie, trzy półki z lodówki;

3. robię kiełbasę wieczorem, po pracy, od 18 do 20stej

4. rozwieszam kiełbaskę na tych krótszych kijach;

5. zostawiam w przewiewnym miejscu (strych, balkon) pod ramką z gęstą siatką na 2h

6. potem wkładam na kijach do lodówki

7. następnego dnia wyciągam z lodówki, przekładam na właściwe kije od wędzarni, akurat tak trafiło się że 2 kije do lodówki to 1 kij od wędzarni, wkładam pod ramkę z siatki i zanim rozpalę i nagrzeję wędzarnię to ona sobie pod nią wisi.

 

Zaleta wieszania na kijach wg mnie to:

- osadzanie bezpośrednio w formie i kształcie jaki ma być docelowy

- znikome ryzyko uszkodzenia jelita

- możliwość podzielenia w parki od razu na następny dzień

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2605-osadzanie/#findComment-68956
Udostępnij na innych stronach

zakończyć je pod wieczór i pozostawiałem je na całą noc.

Też tak zawsze robiłem, ale teraz niestety pozostaje jeszcze następny dzień do południa.

 

potem wkładam na kijach do lodówki

 

Niestety nie mam tyle miejsca w lodówce :sad: - tylko "upchane" się zmieści.

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2605-osadzanie/#findComment-68961
Udostępnij na innych stronach

W lodówce przechowaj do nastepnego dnia mieso już zmielone, ale w naczyniach. na 2-3 godz. przed wędzeniem dodasz przyprawy (choć możesz to zrobić juz wieczorem) i po napełnieniu jelit przeprowadzisz prawidłowe osadzanie. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2605-osadzanie/#findComment-68964
Udostępnij na innych stronach

Niestety w tej sytuacji (napełnianie, osadzanie, rozpalanie w wędzarni) musiałbym wędzić nocą :sad: , a z gotowymi wędlinkami muszę "skoro świt" wyruszyć w podróż.

 

Myślę jeszcze nad instalacją przenośnego klimatyzatora - tylko czy to nie będzie za długo (noc i całe przedpołudnie) ?

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2605-osadzanie/#findComment-68967
Udostępnij na innych stronach

Jednak "wymiękłem" - :devil: u mnie burza za burzą :devil: - i posłuchałem rady Maxella.

Właśnie parzę białą, a pozostałe mięso zmieliłem , przyprawiłem i wymieszałem :???: .

Jutro dwie (może trzy) godzinki wczesniej muszę urwać się z pracy - cóż będę musiał pracować ........ :shock: dwa razy szybcie :grin: .

 

Czy w tej temperaturze 2 godzinki na osadzanie i osuszanie wystarczy ?

I tak pewnie będę wędził do późnego wieczorka - żeby tylko nie lało !!!

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2605-osadzanie/#findComment-69046
Udostępnij na innych stronach

Powodzenia.

Nie dziękuję żeby nie zapeszyć - chodzi oczywiście o pogodę - choć od rana

(tfu, tfu , tfu - przez lewe ramię :grin: )

nie jest źle.

Wędlinki jadą na rodzinną imprezę więc mam nadzieję, że się udadzą - choć trochę poeksperymentowałem :rolleyes: :shock: (oczywiście w ramach zdrowego rozsądku :grin: ).

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2605-osadzanie/#findComment-69074
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Nie dziękuję żeby nie zapeszyć - chodzi oczywiście o pogodę - choć od rana

(tfu, tfu , tfu - przez lewe ramię :grin: )

Dzisiaj nie ma padać , dasz radę :!:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2605-osadzanie/#findComment-69075
Udostępnij na innych stronach

Z tego co wiem to, farsz ładnie układa się w jelicie, następuje dopeklowanie mięsa i uwydatnienie smaku przypraw, oraz osuszenie wstępne osłonek.

To tak na szybko.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2605-osadzanie/#findComment-69094
Udostępnij na innych stronach

[osadzanie]...ale po co???

Sałatka warzywna jest również lepsza, kiedy się "przegryzie" ;)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2605-osadzanie/#findComment-69095
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj nie ma padać , dasz radę

Do godziny 13.00 myślałem "Co ten Andrzej za głupoty pisał" , ale ok. 16.00

 

:shock: :shock: PROROK czy co ? :shock: :shock:

.......... :grin: :grin: :grin:..........

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2605-osadzanie/#findComment-69110
Udostępnij na innych stronach

  • 10 lat później...
czy osadzanie jest konieczne

 

Witaj.

Nic nie jest konieczne.Osadzanie służy wyrównaniu smaku w batonie, ale róbta jak chceta ja tego jadł nie będę. :)

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2605-osadzanie/#findComment-662841
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich i bede walil z mostu: czy osadzanie jest konieczne? Czy np. nie moge po napelnieniu jelit masa kilebasiana po prostu zaczac wedzic od razu?

Dzieki

Rad

Nie jest konieczne,ale tak jak wyżej. Są rownież kiełbasy,których się nie osadza i postępuje z nimi tak jak napisałeś. Osobiście preferuje osadzanie,ma zdecydowanie więcej plusów niż minusów(jesli w ogóle ma minusy)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2605-osadzanie/#findComment-662848
Udostępnij na innych stronach

ok, Dzieki Wam za odpowiedzi, w sumie to tylko takie kilkugodzinne wiszenie petek, tak ze w zwiazku z moim debiutem bede sie trzymal hardkorow :-) i nie omijal poszczegolnych etapow. Mase mam juz wyrobiona ale czekam na dostawe jelit w sobote. Moja pierwsza kielbe mam zamiar uwedzic na 5 palnikowym, duzym gabarytem grillu. Wiem ze to profanacja, ale wedzarnie dopiero bede mial za tydzien, a uparlismy sie z zona ze chcemy polskiej swojskiej na swieta. Dzieki Wam i prosze o porady, pozdro ze Stanow.

Rad

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2605-osadzanie/#findComment-662852
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.