Wirus Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Maja 2009 Ze względu na ograniczenia czasowe mam dylemat :rolleyes: .Wieczorem będę robił (nadziewał) kiełbasę i wiązał wędzonki - wędzić mogę dopiero następnego dnia po południu.Niestety nie mam pomieszczenia z odpowiednią temperaturą do osadzania kiełbasy i ociekania wędzonek i tu się rodzi pytanie.1. Czy po nadzianiu kiełbasy schować wszystko do lodówki i na 2-3 godziny przed wędzeniem wieszać na kije ?2. Czy po nadzianiu powiesić (też na 2-3 godz) potem zdjąć z kijów i schować do lodówki, a wyjąć przed wędzeniem ? Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2605-osadzanie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Maja 2009 po nadzianiu kiełbasy schować wszystko do lodówki i na 2-3 godziny przed wędzeniem wieszać na kije Ja osobiście robię właśnie w ten sposób. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2605-osadzanie/#findComment-68946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej D. Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 21 Maja 2009 Witam.W zasadzie nie jestem tutaj ekspertem ale ja wyroby do osadzania i ociekania, o tej porze roku, zawsze zostawiałem w temperaturze ok. 20 stopni w chłodniejszej części domu i zawsze było ok. Prace tak sobie organizowałem aby zakończyć je pod wieczór i pozostawiałem je na całą noc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2605-osadzanie/#findComment-68950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Maja 2009 Cześć Ja robię tak: 1. mam kije o szerokości lodówki. kije dodatkowe;2. wysuwam dwie, trzy półki z lodówki;3. robię kiełbasę wieczorem, po pracy, od 18 do 20stej4. rozwieszam kiełbaskę na tych krótszych kijach;5. zostawiam w przewiewnym miejscu (strych, balkon) pod ramką z gęstą siatką na 2h6. potem wkładam na kijach do lodówki 7. następnego dnia wyciągam z lodówki, przekładam na właściwe kije od wędzarni, akurat tak trafiło się że 2 kije do lodówki to 1 kij od wędzarni, wkładam pod ramkę z siatki i zanim rozpalę i nagrzeję wędzarnię to ona sobie pod nią wisi. Zaleta wieszania na kijach wg mnie to:- osadzanie bezpośrednio w formie i kształcie jaki ma być docelowy- znikome ryzyko uszkodzenia jelita- możliwość podzielenia w parki od razu na następny dzień Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2605-osadzanie/#findComment-68956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 21 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 21 Maja 2009 zakończyć je pod wieczór i pozostawiałem je na całą noc.Też tak zawsze robiłem, ale teraz niestety pozostaje jeszcze następny dzień do południa. potem wkładam na kijach do lodówki Niestety nie mam tyle miejsca w lodówce :sad: - tylko "upchane" się zmieści. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2605-osadzanie/#findComment-68961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 21 Maja 2009 W lodówce przechowaj do nastepnego dnia mieso już zmielone, ale w naczyniach. na 2-3 godz. przed wędzeniem dodasz przyprawy (choć możesz to zrobić juz wieczorem) i po napełnieniu jelit przeprowadzisz prawidłowe osadzanie. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2605-osadzanie/#findComment-68964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 21 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 21 Maja 2009 Niestety w tej sytuacji (napełnianie, osadzanie, rozpalanie w wędzarni) musiałbym wędzić nocą :sad: , a z gotowymi wędlinkami muszę "skoro świt" wyruszyć w podróż. Myślę jeszcze nad instalacją przenośnego klimatyzatora - tylko czy to nie będzie za długo (noc i całe przedpołudnie) ? Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2605-osadzanie/#findComment-68967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 21 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 21 Maja 2009 Jednak "wymiękłem" - :devil: u mnie burza za burzą :devil: - i posłuchałem rady Maxella.Właśnie parzę białą, a pozostałe mięso zmieliłem , przyprawiłem i wymieszałem :???: .Jutro dwie (może trzy) godzinki wczesniej muszę urwać się z pracy - cóż będę musiał pracować ........ :shock: dwa razy szybcie :grin: . Czy w tej temperaturze 2 godzinki na osadzanie i osuszanie wystarczy ?I tak pewnie będę wędził do późnego wieczorka - żeby tylko nie lało !!! Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2605-osadzanie/#findComment-69046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 21 Maja 2009 Wystarczy. Powodzenia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2605-osadzanie/#findComment-69048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 22 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Maja 2009 Powodzenia.Nie dziękuję żeby nie zapeszyć - chodzi oczywiście o pogodę - choć od rana (tfu, tfu , tfu - przez lewe ramię :grin: ) nie jest źle. Wędlinki jadą na rodzinną imprezę więc mam nadzieję, że się udadzą - choć trochę poeksperymentowałem :rolleyes: :shock: (oczywiście w ramach zdrowego rozsądku :grin: ). Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2605-osadzanie/#findComment-69074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 22 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 22 Maja 2009 Witam Nie dziękuję żeby nie zapeszyć - chodzi oczywiście o pogodę - choć od rana (tfu, tfu , tfu - przez lewe ramię :grin: ) Dzisiaj nie ma padać , dasz radę :!: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2605-osadzanie/#findComment-69075 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 22 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 22 Maja 2009 A swoją drogą może ktoś z bardziej doświadczonych zadymiaczy opowie coś na temat tego etapu produkcji kiełbas. Bo wiadomo, że ma być, że im cieplej tym krócej, ale po co??? Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2605-osadzanie/#findComment-69093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 22 Maja 2009 Z tego co wiem to, farsz ładnie układa się w jelicie, następuje dopeklowanie mięsa i uwydatnienie smaku przypraw, oraz osuszenie wstępne osłonek. To tak na szybko. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2605-osadzanie/#findComment-69094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 22 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 22 Maja 2009 [osadzanie]...ale po co??? Sałatka warzywna jest również lepsza, kiedy się "przegryzie" Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2605-osadzanie/#findComment-69095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 22 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 22 Maja 2009 Chyba Andrzej Bagno wspominał, że ważny jest ten etap ze względu na dopeklowanie w wyższej temperaturze. Wpływa na ..... ech ... już zapomniałem na co :blush: Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2605-osadzanie/#findComment-69101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 22 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 22 Maja 2009 Dzisiaj nie ma padać , dasz radę Do godziny 13.00 myślałem "Co ten Andrzej za głupoty pisał" , ale ok. 16.00 :shock: :shock: PROROK czy co ? :shock: :shock: .......... :grin: :grin: :grin:.......... Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2605-osadzanie/#findComment-69110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radsk Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Witam wszystkich i bede walil z mostu: czy osadzanie jest konieczne? Czy np. nie moge po napelnieniu jelit masa kilebasiana po prostu zaczac wedzic od razu?DziekiRad Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2605-osadzanie/#findComment-662840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 (edytowane) czy osadzanie jest konieczne Witaj.Nic nie jest konieczne.Osadzanie służy wyrównaniu smaku w batonie, ale róbta jak chceta ja tego jadł nie będę. Edytowane 10 Kwietnia 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2605-osadzanie/#findComment-662841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Witam wszystkich i bede walil z mostu: czy osadzanie jest konieczne? Czy np. nie moge po napelnieniu jelit masa kilebasiana po prostu zaczac wedzic od razu?DziekiRadNie jest konieczne,ale tak jak wyżej. Są rownież kiełbasy,których się nie osadza i postępuje z nimi tak jak napisałeś. Osobiście preferuje osadzanie,ma zdecydowanie więcej plusów niż minusów(jesli w ogóle ma minusy) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2605-osadzanie/#findComment-662848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radsk Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 ok, Dzieki Wam za odpowiedzi, w sumie to tylko takie kilkugodzinne wiszenie petek, tak ze w zwiazku z moim debiutem bede sie trzymal hardkorow :-) i nie omijal poszczegolnych etapow. Mase mam juz wyrobiona ale czekam na dostawe jelit w sobote. Moja pierwsza kielbe mam zamiar uwedzic na 5 palnikowym, duzym gabarytem grillu. Wiem ze to profanacja, ale wedzarnie dopiero bede mial za tydzien, a uparlismy sie z zona ze chcemy polskiej swojskiej na swieta. Dzieki Wam i prosze o porady, pozdro ze Stanow.Rad Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2605-osadzanie/#findComment-662852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.