Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam bardzo gorąco 38,8 gorączki...

 

choroba pozwoliła mi znaleźć to jakże bogate w treść forum...

dopiero drugi dzień czytania, ale już dziś chcę dołączyć do grona ludzi. którzy wiedzą co dobre!!!

 

Wraz z rodziną produkujemy wroby wijskie, swojskie, mała masarnia o przerobie 500 kg tygodniowo(narazie tyle miesięcznie), firma działa od 3 miesięcy, ale starania o jej otwarcie trwały 10 lat (tu służę radą dla każdego kto chciałby otworzyć taki mały biznesik, ostrzegam niesamowicie trudno, ale nie ma rzeczy niemożliwych). Jak wychodzi z obliczeń nie robimy tego dla zysków, a skwarki wytapiamy do kaszanki :grin: NIe stosujemy żadnej chemi! (oprócz peklosoli). Wyroby są tradycyjne bo zreceptury dziada pradziada... który ma 83 lata.

 

Chcielibyśmy promować wiejskie, swojskie wędliny bez dodatków chemicznych.

Moje pytanie jest następujące: Czy znajdzie się tu miejsce dla zalegalizowanego przetwórstwa...? w miarę pochłaniania wiedzy z forum, dzieliłbędę się swoimi spostrzeżeniami i wnioskami. pozdrawiam Łukasz

"Polacy nie gęsi i mięsko wcinają"
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2606-witam/
Udostępnij na innych stronach

Jak wychodzi z obliczeń nie robimy tego dla zysków, a skwarki wytapiamy do kaszanki :grin: NIe stosujemy żadnej chemi! (oprócz peklosoli). Wyroby są tradycyjne bo zreceptury dziada pradziada... który ma 83 lata.

Chcielibyśmy promować wiejskie, swojskie wędliny bez dodatków chemicznych.

 

Chylę czoła Łukasz, witaj i opowiadaj :lol:

Czy wytrwacie w swych postanowieniach ? w końcu sprzedając wyroby musicie zarabiać.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2606-witam/#findComment-68969
Udostępnij na innych stronach

hej, nie ma lekko, tym bardziej iż kupujemy mięso rozdrobnione... ceny są zabójcze...

do tego dochodzą opłaty i inne...

 

zysk się wytapia...

 

największy problem to ceny wyrobów, musze dyktować podobne do konkurencji, która wiadomo co produkuje, tu o złotówkę ludzie sie zabiją, pojadą do miasta i kupią w markecie nie wiadomo co. Przy wysokiej jakości wyrobu powinna być wyższa cena... którą zamierzam systematycznie zwiększać... aczkolwiek to niełatwe. staram się od odtację o inne pomoce, ruszam z ofertami na sklepy, mam stronę www. ale nie wiem czy się lansować już... ehehe

 

"ciężki kawałek mięsa do zgryzienia..." ale trzeba robić swoje. nie pójdziemy w masówkę i chemię napewno nawet gdybym miał gryźć słoninę od spodu. :grin:

"Polacy nie gęsi i mięsko wcinają"
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2606-witam/#findComment-68970
Udostępnij na innych stronach

Jeśli rzeczywiście robisz jak piszesz, podeslij mi baner swojej strony, to umieszczę go na naszej głównej.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2606-witam/#findComment-68971
Udostępnij na innych stronach

w tego typu zakładach nie można gotowych półtusz wprowadzać na zakład, musiały by być określone linie, normy spełnione, ale wystarczy półtusze na pół przedziabać i już git, takie przepisy... w praktyce jest zupełnie inaczej :wink:
"Polacy nie gęsi i mięsko wcinają"
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2606-witam/#findComment-68977
Udostępnij na innych stronach

ubój trzody jest bardzo złożonym procesem... ale jest jeden sposób by to ominąć. Wystarczy postarać się w ARiMR o numer gospodarstwa, lub numer producencki. Odszukać świnkę oznakowaną, gdyż trzeba będzie ją wyrejestrować, kilka papierów formalności, a następnie zawieść do pobliskiej ubojni. koszt uboju od 20 zł. Chyba sto razy wygodniejsze i mniej pracochłonne niż samemu.
"Polacy nie gęsi i mięsko wcinają"
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2606-witam/#findComment-69076
Udostępnij na innych stronach

Witaj Masbo. Podziwiam Ciebie i twoją rodzinę za trud wykonywania tego, co bardzo kochacie.

Powodzenia w rozwoju firmy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2606-witam/#findComment-69184
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
tak znajduje się malutki sklepik... ehhh, kolejne inwestycje, zalecenia weterynaryjne, a półtuszę idą w górę... ale z chęcią nawiążę współpracę ze sklepami z regionu świętokrzyskiego... pozdrawiam... :cool:
"Polacy nie gęsi i mięsko wcinają"
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2606-witam/#findComment-71721
Udostępnij na innych stronach

happy, w Staszowie też macie dpbre wędlinki w sklepie firmowym, poniżej parkingu parafialnego. Firmy niestety nie pamiętam.Ale tanio też nie jest.

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2606-witam/#findComment-71736
Udostępnij na innych stronach

masbo, Stronka fajnie zrobiona...ale przepis w dziale "Przepisy czytelników" to jakaś bomba...chyba :question: ...albo ze mna coś nie hallo? (może ty pepper, jakaś "krejzolka" jesteś? :rolleyes: )

Przepis na domową szynkę - łatwą do zrobienia. Jest smaczna, krucha i może być bardzo długo przechowywana w lodówce, cały czas jest świeża.

 

Składniki:

- surowa szynka ok 1,5 kg

- po 1 czubatej łyżce soli, cukru i saletry :shock: :shock: (można kupić w supermarketach)

- przyprawy: liść laurowy, pieprz ziarnisty, kolendra, goździki, cynamon.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2606-witam/#findComment-71769
Udostępnij na innych stronach

Pepper pewnie ktoś pomylił saletrę z peklosolą. :question: ale raczej nie bo podaje sól w takiej samej ilości jak saletrę.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2606-witam/#findComment-71775
Udostępnij na innych stronach

no fakt... genialny przepis... nie redagowałem widocznie zbyt dokładnie... ale jeżeli tylko ktoś znajdzie taki markekt z saletrą z chęcią kupię, synowi pokazać jak się bączki z kapsli puszcza... ehehhee, jeżeli tylko znajdziecie chwilkę czasu to zapraszam na stronkę z przepisami... i innymi uwagami....
"Polacy nie gęsi i mięsko wcinają"
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2606-witam/#findComment-71791
Udostępnij na innych stronach

no fakt... genialny przepis... nie redagowałem widocznie zbyt dokładnie...

Witaj masbo w naszym gronie, gratuluję ciekawej stronki firmowej, nie przejmuj sie szczegółowymi uwagami naszych kolegów, oni zawsze coś zauważą - ale wyłącznie w pozytywnym aspekcie, rób zdrowe wyroby, bo one mają przyszłość :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2606-witam/#findComment-71819
Udostępnij na innych stronach

no fakt... genialny przepis... nie redagowałem widocznie zbyt dokładnie... ale jeżeli tylko ktoś znajdzie taki markekt z saletrą z chęcią kupię, synowi pokazać jak się bączki z kapsli puszcza... ehehhee, jeżeli tylko znajdziecie chwilkę czasu to zapraszam na stronkę z przepisami... i innymi uwagami....

Ile chcesz saletry? :-) W Częstochowie na ulicy Niewielkiej boczna ul. Bór u pana Jerzego Bednarka w firmie Mar/Pol dostaniesz bardzo dobrą saletrę. Wrócili do jej sprzedaźy, na prośbę klientów. Czyżby powrót do dawnych metod? ;-)

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2606-witam/#findComment-71821
Udostępnij na innych stronach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.