masbo Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Maja 2009 Witam bardzo gorąco 38,8 gorączki... choroba pozwoliła mi znaleźć to jakże bogate w treść forum...dopiero drugi dzień czytania, ale już dziś chcę dołączyć do grona ludzi. którzy wiedzą co dobre!!! Wraz z rodziną produkujemy wroby wijskie, swojskie, mała masarnia o przerobie 500 kg tygodniowo(narazie tyle miesięcznie), firma działa od 3 miesięcy, ale starania o jej otwarcie trwały 10 lat (tu służę radą dla każdego kto chciałby otworzyć taki mały biznesik, ostrzegam niesamowicie trudno, ale nie ma rzeczy niemożliwych). Jak wychodzi z obliczeń nie robimy tego dla zysków, a skwarki wytapiamy do kaszanki :grin: NIe stosujemy żadnej chemi! (oprócz peklosoli). Wyroby są tradycyjne bo zreceptury dziada pradziada... który ma 83 lata. Chcielibyśmy promować wiejskie, swojskie wędliny bez dodatków chemicznych.Moje pytanie jest następujące: Czy znajdzie się tu miejsce dla zalegalizowanego przetwórstwa...? w miarę pochłaniania wiedzy z forum, dzieliłbędę się swoimi spostrzeżeniami i wnioskami. pozdrawiam Łukasz "Polacy nie gęsi i mięsko wcinają" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2606-witam/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Maja 2009 Witam.Zgłoś sie do mnie na PW. „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2606-witam/#findComment-68966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 21 Maja 2009 Jak wychodzi z obliczeń nie robimy tego dla zysków, a skwarki wytapiamy do kaszanki :grin: NIe stosujemy żadnej chemi! (oprócz peklosoli). Wyroby są tradycyjne bo zreceptury dziada pradziada... który ma 83 lata. Chcielibyśmy promować wiejskie, swojskie wędliny bez dodatków chemicznych. Chylę czoła Łukasz, witaj i opowiadaj :lol: Czy wytrwacie w swych postanowieniach ? w końcu sprzedając wyroby musicie zarabiać. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2606-witam/#findComment-68969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masbo Opublikowano 21 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Maja 2009 hej, nie ma lekko, tym bardziej iż kupujemy mięso rozdrobnione... ceny są zabójcze...do tego dochodzą opłaty i inne... zysk się wytapia... największy problem to ceny wyrobów, musze dyktować podobne do konkurencji, która wiadomo co produkuje, tu o złotówkę ludzie sie zabiją, pojadą do miasta i kupią w markecie nie wiadomo co. Przy wysokiej jakości wyrobu powinna być wyższa cena... którą zamierzam systematycznie zwiększać... aczkolwiek to niełatwe. staram się od odtację o inne pomoce, ruszam z ofertami na sklepy, mam stronę www. ale nie wiem czy się lansować już... ehehe "ciężki kawałek mięsa do zgryzienia..." ale trzeba robić swoje. nie pójdziemy w masówkę i chemię napewno nawet gdybym miał gryźć słoninę od spodu. :grin: "Polacy nie gęsi i mięsko wcinają" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2606-witam/#findComment-68970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 21 Maja 2009 Jeśli rzeczywiście robisz jak piszesz, podeslij mi baner swojej strony, to umieszczę go na naszej głównej. „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2606-witam/#findComment-68971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 21 Maja 2009 hej, nie ma lekko, tym bardziej iż kupujemy mięso rozdrobnione... ceny są zabójcze... do tego dochodzą opłaty i inne... :grin: A dlaczego rozdrobnione ? Nie możecie sami rozebrać itd. ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2606-witam/#findComment-68975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masbo Opublikowano 21 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 21 Maja 2009 w tego typu zakładach nie można gotowych półtusz wprowadzać na zakład, musiały by być określone linie, normy spełnione, ale wystarczy półtusze na pół przedziabać i już git, takie przepisy... w praktyce jest zupełnie inaczej :wink: "Polacy nie gęsi i mięsko wcinają" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2606-witam/#findComment-68977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masbo Opublikowano 22 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Maja 2009 ubój trzody jest bardzo złożonym procesem... ale jest jeden sposób by to ominąć. Wystarczy postarać się w ARiMR o numer gospodarstwa, lub numer producencki. Odszukać świnkę oznakowaną, gdyż trzeba będzie ją wyrejestrować, kilka papierów formalności, a następnie zawieść do pobliskiej ubojni. koszt uboju od 20 zł. Chyba sto razy wygodniejsze i mniej pracochłonne niż samemu. "Polacy nie gęsi i mięsko wcinają" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2606-witam/#findComment-69076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 22 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Maja 2009 Witaj Masbo. Podziwiam Ciebie i twoją rodzinę za trud wykonywania tego, co bardzo kochacie. Powodzenia w rozwoju firmy. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2606-witam/#findComment-69184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lcse7 Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 16 Czerwca 2009 Jestem bardzo zainteresowany otwarciem takiej małej masarni proszę o kontakt na e-mail lcs@e7.pl czekam niecierpliwie :lol: masbo, Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2606-witam/#findComment-71712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 16 Czerwca 2009 Masbo, czy przy Waszej masarni będzie sklep z Waszymi wędlinami? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2606-witam/#findComment-71717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masbo Opublikowano 16 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 16 Czerwca 2009 tak znajduje się malutki sklepik... ehhh, kolejne inwestycje, zalecenia weterynaryjne, a półtuszę idą w górę... ale z chęcią nawiążę współpracę ze sklepami z regionu świętokrzyskiego... pozdrawiam... "Polacy nie gęsi i mięsko wcinają" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2606-witam/#findComment-71721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
happy Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 16 Czerwca 2009 Witam,Masbo a w jakiej dokladnie miejscowosci znajduje sie wasza masarnia i sklepik,pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2606-witam/#findComment-71734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 16 Czerwca 2009 happy, w Staszowie też macie dpbre wędlinki w sklepie firmowym, poniżej parkingu parafialnego. Firmy niestety nie pamiętam.Ale tanio też nie jest. zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2606-witam/#findComment-71736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masbo Opublikowano 16 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 16 Czerwca 2009 www.masbo.pl "Polacy nie gęsi i mięsko wcinają" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2606-witam/#findComment-71740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepper Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 16 Czerwca 2009 masbo, Stronka fajnie zrobiona...ale przepis w dziale "Przepisy czytelników" to jakaś bomba...chyba :question: ...albo ze mna coś nie hallo? (może ty pepper, jakaś "krejzolka" jesteś? :rolleyes: ) Przepis na domową szynkę - łatwą do zrobienia. Jest smaczna, krucha i może być bardzo długo przechowywana w lodówce, cały czas jest świeża. Składniki: - surowa szynka ok 1,5 kg - po 1 czubatej łyżce soli, cukru i saletry :shock: :shock: (można kupić w supermarketach) - przyprawy: liść laurowy, pieprz ziarnisty, kolendra, goździki, cynamon. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2606-witam/#findComment-71769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 16 Czerwca 2009 Pepper pewnie ktoś pomylił saletrę z peklosolą. :question: ale raczej nie bo podaje sól w takiej samej ilości jak saletrę. www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2606-witam/#findComment-71775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masbo Opublikowano 16 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 16 Czerwca 2009 no fakt... genialny przepis... nie redagowałem widocznie zbyt dokładnie... ale jeżeli tylko ktoś znajdzie taki markekt z saletrą z chęcią kupię, synowi pokazać jak się bączki z kapsli puszcza... ehehhee, jeżeli tylko znajdziecie chwilkę czasu to zapraszam na stronkę z przepisami... i innymi uwagami.... "Polacy nie gęsi i mięsko wcinają" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2606-witam/#findComment-71791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wiesław Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 17 Czerwca 2009 no fakt... genialny przepis... nie redagowałem widocznie zbyt dokładnie... Witaj masbo w naszym gronie, gratuluję ciekawej stronki firmowej, nie przejmuj sie szczegółowymi uwagami naszych kolegów, oni zawsze coś zauważą - ale wyłącznie w pozytywnym aspekcie, rób zdrowe wyroby, bo one mają przyszłość :grin: Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2606-witam/#findComment-71819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 17 Czerwca 2009 no fakt... genialny przepis... nie redagowałem widocznie zbyt dokładnie... ale jeżeli tylko ktoś znajdzie taki markekt z saletrą z chęcią kupię, synowi pokazać jak się bączki z kapsli puszcza... ehehhee, jeżeli tylko znajdziecie chwilkę czasu to zapraszam na stronkę z przepisami... i innymi uwagami.... Ile chcesz saletry? :-) W Częstochowie na ulicy Niewielkiej boczna ul. Bór u pana Jerzego Bednarka w firmie Mar/Pol dostaniesz bardzo dobrą saletrę. Wrócili do jej sprzedaźy, na prośbę klientów. Czyżby powrót do dawnych metod? ;-) Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2606-witam/#findComment-71821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bastisz Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 17 Czerwca 2009 No trzeba powiedzieć że na fotkach ładnie to wszystko wygląda. POZDRAWIAM JASIU52 ........................................ważne to dobrze zadymić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2606-witam/#findComment-71822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
happy Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 17 Czerwca 2009 Jarkof,to ponizej parkingu to juz jest masowka,produkcja idzie w tonach,pozdraw Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2606-witam/#findComment-71831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 17 Czerwca 2009 Wrócili do jej sprzedaźy, na prośbę klientów. Czyżby powrót do dawnych metod?Pojawiły się dokładne wagi, to można poeksperymentować. Np. saletra z cukrem :wink: AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2606-witam/#findComment-71845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 17 Czerwca 2009 Saletra, inaczej azotan sodu zalecana dla tych,którzy w przyszłości chcą być leczeni na onkologii,dlatego też lepiej jest używać PEKLOSÓL. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2606-witam/#findComment-71849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 17 Czerwca 2009 masbo, jak możesz to opowiedz, a najlepsze zdjęcia :lol: o Twojej wędzarni. Na stronce widać tylko drzwi :lol: Ciekawi mnie umiejscowienie paleniska. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2606-witam/#findComment-71862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi