Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wiem że piszę nie w tym temacie co powinienem, ale tu zagląda najwięcej osób a potrzebuję pomocy w miarę szybko bo mięso już leży (potem post do skasowania).

 

Chcę zrobić mielonkę słoikową wg tego przepisu :

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1406

 

Kupiłem co trzeba i mam zagadkę ze słoniną. Czy daje się ją ze skórą (miękka i cienka) czy bez?

 

Proszę o podpowiedz.

 

p.s. korzystałem z wyszukiwarki i nie mogę znaleźć konkretnej odpowiedzi

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2648-s%C5%82onina/
Udostępnij na innych stronach

Tylko bez skóry. Zresztą to widać na pierwszym zdjęciu.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2648-s%C5%82onina/#findComment-70841
Udostępnij na innych stronach

Heh właśnie na tym zdjęciu pierwszy kawałek po lewej wygląda jakby miał skórę i to mnie zmyliło.

 

Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2648-s%C5%82onina/#findComment-70843
Udostępnij na innych stronach

Miałbyś kłopoty ze zmieleniem to raz, a dwa, nieciekawe byłyby te twarde kawałeczki w mielonce. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2648-s%C5%82onina/#findComment-70846
Udostępnij na innych stronach

Miałbyś kłopoty ze zmieleniem

po takiej próbie nauczyłem się że trzeba mieć sprzęgło do maszynki w zapasie :blush: :lol:

 

Można trochę skórek dodać (oczywiście po parzeniu i drobnym zmieleniu), szczególnie jeśli mięso było by np. z okrawania szynek zamiast łopatki - będzie lepiej związana galaretka...

... to oczywiście rzecz gustu :wink:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2648-s%C5%82onina/#findComment-70847
Udostępnij na innych stronach

Kiełbaska słoikowa gotowa, właśnie się pasteryzować zaczyna.

To mój dopiero drugi wyrób związany z tym forum (pierwszy to dojrzewający schabik-rewelacja robiłem go kilka razy, tylko długo trzeba czekać:).

 

Dam znać co wyszło z kiełbaski...

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2648-s%C5%82onina/#findComment-70890
Udostępnij na innych stronach

cd kiełbasy słoikowej:

Jeden słoik nie doczekał drugiej pasteryzacji (w ramach spróbowania zawartość została zjedzona), reszta właśnie przeżywa drugą pasteryzację (w piekarniku).

W sumie wszystko wyszło super tylko odrobinę przedobrzyłem z ilością wody. Wg autora miało być 250ml a ja dałem 300 (chciałem mieć więcej galaretki:) i okazało się że galaretka nie ma odpowiedniej konsystencji. Smakowo super (tylko zrobiłem drobną modyfikację i jakieś 30 dkg łopatki zamieniło się w 30 dkg szynki).

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2648-s%C5%82onina/#findComment-70968
Udostępnij na innych stronach

A pokaż :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2648-s%C5%82onina/#findComment-70971
Udostępnij na innych stronach

okazało się że galaretka nie ma odpowiedniej konsystencji. Smakowo super (tylko zrobiłem drobną modyfikację i jakieś 30 dkg łopatki zamieniło się w 30 dkg szynki).

i dlatego pisałem że można dodać trochę skórek (w postaci uparzonej i zmielonej drobno)
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2648-s%C5%82onina/#findComment-71004
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Przerabiałem też te tematy. Teraz robię mielonki w szynkowarce (można w słoikach). Co do galaretki; na 0,8-1 kg mieszanki mięsnej dodaję ok 3/4 szklanki wody 2 stołowe łyżki żelatyny na sucho i mieszam dokładnie ręką. Dawałem 3, ale była twarda. Uważam, ze nie należy tak bardzo ortodoksyjnie trzymać się przepisu. Jeśli jesteśmy przy "smarowidłach" to polecam przepis na słoninę w osłonce barierowej ze strony głównej. Pierwszy raz ściśle trzymać się proporcji przypraw, potem rzecz gustu a z tym się nie dyskutuje. Ja robię w słoikach i w piekarniku (wolę drobniej zmieloną). Bardzo ważna jest temperatura, bo nie ma to być smalec ze skwarkami. Ta którą pamiętam z woja wysiada. Smacznego !
Nic tak chłopa nie upiększa jak samara coraz większa !
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2648-s%C5%82onina/#findComment-74015
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.