pawelgdynia Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Czerwca 2009 Witam.Wiem że piszę nie w tym temacie co powinienem, ale tu zagląda najwięcej osób a potrzebuję pomocy w miarę szybko bo mięso już leży (potem post do skasowania). Chcę zrobić mielonkę słoikową wg tego przepisu :https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1406 Kupiłem co trzeba i mam zagadkę ze słoniną. Czy daje się ją ze skórą (miękka i cienka) czy bez? Proszę o podpowiedz. p.s. korzystałem z wyszukiwarki i nie mogę znaleźć konkretnej odpowiedzi Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2648-s%C5%82onina/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Czerwca 2009 Tylko bez skóry. Zresztą to widać na pierwszym zdjęciu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2648-s%C5%82onina/#findComment-70841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelgdynia Opublikowano 9 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Czerwca 2009 Heh właśnie na tym zdjęciu pierwszy kawałek po lewej wygląda jakby miał skórę i to mnie zmyliło. Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź. Pozdrawiam Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2648-s%C5%82onina/#findComment-70843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Czerwca 2009 Miałbyś kłopoty ze zmieleniem to raz, a dwa, nieciekawe byłyby te twarde kawałeczki w mielonce. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2648-s%C5%82onina/#findComment-70846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Czerwca 2009 Miałbyś kłopoty ze zmieleniempo takiej próbie nauczyłem się że trzeba mieć sprzęgło do maszynki w zapasie :blush: :lol: Można trochę skórek dodać (oczywiście po parzeniu i drobnym zmieleniu), szczególnie jeśli mięso było by np. z okrawania szynek zamiast łopatki - będzie lepiej związana galaretka... ... to oczywiście rzecz gustu :wink: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2648-s%C5%82onina/#findComment-70847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelgdynia Opublikowano 9 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Czerwca 2009 Kiełbaska słoikowa gotowa, właśnie się pasteryzować zaczyna.To mój dopiero drugi wyrób związany z tym forum (pierwszy to dojrzewający schabik-rewelacja robiłem go kilka razy, tylko długo trzeba czekać. Dam znać co wyszło z kiełbaski... Pozdrawiam Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2648-s%C5%82onina/#findComment-70890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelgdynia Opublikowano 10 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Czerwca 2009 cd kiełbasy słoikowej:Jeden słoik nie doczekał drugiej pasteryzacji (w ramach spróbowania zawartość została zjedzona), reszta właśnie przeżywa drugą pasteryzację (w piekarniku).W sumie wszystko wyszło super tylko odrobinę przedobrzyłem z ilością wody. Wg autora miało być 250ml a ja dałem 300 (chciałem mieć więcej galaretki:) i okazało się że galaretka nie ma odpowiedniej konsystencji. Smakowo super (tylko zrobiłem drobną modyfikację i jakieś 30 dkg łopatki zamieniło się w 30 dkg szynki). Pozdrawiam Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2648-s%C5%82onina/#findComment-70968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 10 Czerwca 2009 A pokaż :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2648-s%C5%82onina/#findComment-70971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 10 Czerwca 2009 okazało się że galaretka nie ma odpowiedniej konsystencji. Smakowo super (tylko zrobiłem drobną modyfikację i jakieś 30 dkg łopatki zamieniło się w 30 dkg szynki).i dlatego pisałem że można dodać trochę skórek (w postaci uparzonej i zmielonej drobno) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2648-s%C5%82onina/#findComment-71004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszafran Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 16 Lipca 2009 Przerabiałem też te tematy. Teraz robię mielonki w szynkowarce (można w słoikach). Co do galaretki; na 0,8-1 kg mieszanki mięsnej dodaję ok 3/4 szklanki wody 2 stołowe łyżki żelatyny na sucho i mieszam dokładnie ręką. Dawałem 3, ale była twarda. Uważam, ze nie należy tak bardzo ortodoksyjnie trzymać się przepisu. Jeśli jesteśmy przy "smarowidłach" to polecam przepis na słoninę w osłonce barierowej ze strony głównej. Pierwszy raz ściśle trzymać się proporcji przypraw, potem rzecz gustu a z tym się nie dyskutuje. Ja robię w słoikach i w piekarniku (wolę drobniej zmieloną). Bardzo ważna jest temperatura, bo nie ma to być smalec ze skwarkami. Ta którą pamiętam z woja wysiada. Smacznego ! Cytuj Nic tak chłopa nie upiększa jak samara coraz większa ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2648-s%C5%82onina/#findComment-74015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.