Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Kolejne cegiełki dołożone. Kolanko ścięte jeszcze nie przyklejone. Dzisiaj robiłem nadporoża. (Jedno zrobiłem drugie nie zdążyłem) A całość wygląda tak:

http://img14.imageshack.us/img14/2441/20090808152.jpg

I tak

http://img14.imageshack.us/img14/4323/20090808148.jpg

I tak

http://img14.imageshack.us/img14/8748/20090808150.jpg

Może jakieś uwagi?

Wychodzi mi, że na 7 cegle będzie blat. Nie za wysoko?

Blat będzie wylewany, bo na granit mnie pewnie nie będzie stać.

Pozdrawiam Tadzik
  • Odpowiedzi 589
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Ładnie. Tak wychodzi na 6-7 poziomie cegieł. U Ciebie wysoko wychodzi z paleniska. Możesz napisać coś na temat wymiarów paleniska. Ze zdjęć widzę, że będzie większe od wielkości drzwiczek.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Mam jeszcze pytanie odnośnie odprowadzenia skroplin. Czytałem, że zazwyczaj daje się blachę. Rozumiem, że przed wylaniem blatu muszę wmontować jakąś rurkę , która odprowadzi skropliny, tylko właśnie gdzie? Na zewnątrz już raczej będzie trudne, pod spód? i potem przykładać jakieś naczynko? I gdzie ma być wejście tej rurki? Gdzieś koło środka (obok kanału dymowego) czy gdzieś w rogu?. I czy trzeba pokrywać to blachą czy wystarczy wylać i okleić płytkami klinkierowymi (bo takie mam)? I z czego zrobić deflektor i na jakiej wysokości ma być umieszczony (gdzieś czytałem, że powinien na takiej jaka jest średnica kanału dymowego) ? Potwierdźcie proszę. Tylko czy ten deflektor nie będzie przeszkadzał w grillowaniu (nie będzie za wysoko)

Ojej dużo się tych pytań zebrało. Może jakieś zdjęcia jak to jest zrobione? Szukałem na forum ale nie znalazłem zdjęć (no oprócz Wojtka Minora).

Pozdrawiam Tadzik

Witam.

Popatrz jak to jest rozwiązane w wędzarni, którą zbudował Papla w Zrębicach.

http://folwark-zrebice.pl/images/galeria/wedlinydomowe/wedliny007.jpg

Wychodzi mi, że na 7 cegle będzie blat. Nie za wysoko?

Robisz to dla siebie i masz zrobić, żeby tobie bylo wygodnie a nie żeby trzymać sie ściśle jakichś wzorów.Jeden zrobi blat za nisko, drugi zrobi komorę wędzarniczą za małą, dlatego masz zrobić tak żebyś "się nie kładł na ziemi" wsadzając wędzonki lub korzystając z blatu.Popatrz ile jest zbudowanych wędzarek z komorą za małą i zaraz nad ziemią (mam na myśli te ładowane z boku) i na razie jak jesteśmy sprawni to zawieszenie w niej kiełbas, wędlin nie sprawia nam kłopotu ale "jak zaczną plecy boleć" :rolleyes:

No dobra, dobra nas to nie dotknie :rolleyes: :grin: :grin:

Pozdrawiam. :wink:

P.S. Według mnie nie zawracaj sobie głowy jakimiś rurkami na skropliny.

Carpe diem - raz kozie death

Moja uwaga nie dotyczy jedynie tej wedzarni. Co byście powiedzieli, na zrobienie dodatkowych, małych drzwiczek nad drzwiami komory wędzarniczej? Prześledziłem sobie materiały dotyczące budowy wędzarni na stronce i forum oraz uważnie czytałem posty o budowie wędzarni, takich fachmanów jak Dziadek.

Przy różnych fikuśnych urządzeniach ze stałym dachem i przewodem kominowym, rozwiązanie dodatkowych, trzecich, drzwiczek nad drzwiami komory rozwiązuje wszystkie problemy z którymi spotykamy się podczas wędzenia. W jaki sposób? :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

W jaki sposób? :grin:

Zapewne wzmocni ciąg i ruch dymu :wink: przy bardzo szczelnych wędzarniach .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

Pełna regulacja przepływu powietrza. Bardzo skuteczne i przetestowane. Patent Nr 0003465/5 WB. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Pełna regulacja przepływu powietrza. Bardzo skuteczne i przetestowane. Patent Nr 0003465/5 WB. :wink:

Właśnie jestem na etapie budowy murowanej wędzarni. Mam rozumieć Maxellku, że sam w pełni otwarty szyber w kominku nie wystarczy. Ja w zamyśle mam taki plan. W miejscu wlotu dymu do komory wędzarniczej pod nią gdzie będzie schowek doprowadzona zostanie dodatkowa rura, na razie zaczopowana. W razie potrzeby będę mógł nią regulować dodatkowy dopływ lewego powietrza, ewentualnie w przyszłości przewodem tym ma być doprowadzony dym z dymogeneratora. Jeszcze nie zacząłem murować i wykonanie dodatkowej klapy w tylnej ścianie wędzarni mogę zaadoptować.

W murowanych wędzarniach trzeba więcej czasu na ich wygrzanie, a co za tym idzie, osuszanie wyrobów (wiekszość młodych zadymiaczy nie słucha rad Dziadka i chciałaby zaczynać wędzenie od razu :wink: ). Taki dodatkowy dopływ świeżego powietrza ogromnie przyspiesza osuszanie (nie trzeba otwierać drzwi komory), a także pięknie reguluje szybkość przepływu i gęstość dymu w samej komorze.

Gonzo, własnie chodzi o pełna, obustronną regulację powietrzem.

Gonzo, własnie chodzi o pełna, obustronną regulację powietrzem.

No właśnie i otwór tak jak pisałeś ma być nad drzwiami wędzarni i daje w ten sposób coś w rodzaju drugiego komina.A co z tego jak narobimy dużo otworów wlotowych, wtedy komin nie da rady odprowadzać takiej ilości powietrza + dymu.

Tak mi wychodzi :rolleyes:

Pozdrawiam :wink:

To powinny być drzwiczki (celem regulacji i utrzymania estetyki) nad drzwiczkami komory wędzarniczej.

Dolne drzwiczki (paleniska) regulują dopływ powietrza do paleniska i komory od dołu, zas górne, o których pisze, regulują tzw. przewiew powietrza komory.

Oprócz ww wymienionych cech (przez Maxella) dopływu „lewego powietrza” chciałem dodać że ja taki dopływ wykorzystuje do regulacji temperatury.

Ustawiam szybry tak żeby palenisko „chciało” się po woli samo rozpalać, a do tego otworu podłączony mam wentylator „tłoczący” do wędzarni.

Wentylator podłączony jest do termostatu.

Jak temperatura rośnie w komorze wędzarniczej, wentylator włącza się i wtłacza powietrze zewnętrzne schładzając komorę i jednocześnie nadciśnienie w komorze przygasza palenisko – dym cofa się lekko do paleniska i dławi ogień.

PS

Można nie montować wentylatora i termostatu i ręcznie otwierać / zamykać (regulować) dopływ powietrza. Otwieranie takiego otworu powoduje zmniejszenie cugu i też lekko przygasza ogień i jednocześnie schładza komorę.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

No i wspaniała pomoc podczas osuszania wyrobów w komorze.

Witam.

Popatrz jak to jest rozwiązane w wędzarni, którą zbudował Papla w Zrębicach.

http://folwark-zrebice.pl/images/galeria/wedlinydomowe/wedliny007.jpg

Widziałem, całkiem ładne. Rzeczywiście można taki deflektorek zbudować i regulować wysokość w zależności od potrzeb. Ale z tego co widzę to wszystkie skropliny skapują na beton. A to chyba nie jest dobre? Więc jak to jest z tym odprowadzeniem skroplin?

Pozdrawiam Tadzik

Witam.

Papla wypowiedż się na temat wędzarki w SDM - moim zdaniem tam żadnych skroplin nie ma :rolleyes: :cool:

Skroplin nie ma w komorze wędzarniczej. To co kapie na beton to normalne soki z wędzonek, podczas ususzania czy pieczenia. Jako że dno komory wędzarniczej jest uformowane pod kątem do wylotu kanału dymnego, całość soków spływa do kanału dymnego który jest też pod kątem, a potem do paleniska. Gdzie się wypala. Ściany komory wędzarniczej są wędzarniczej są wyłożone deskami olchowymi z 1 cm dylatacją od cegieł, ma to na celu uniknięcie zbierania się skroplin na tychże ścianach.

Jak będą jakieś pytania to ja postaram się odpowiadać.

Pozdrawiam Paweł
Z tym wypalaniem wszelkich skroplin to nie jest tak do końca dobrze.

Skroplin nie ma w komorze wędzarniczej. To co kapie na beton to normalne soki z wędzonek, podczas ususzania czy pieczenia. Jako że dno komory wędzarniczej jest uformowane pod kątem do wylotu kanału dymnego, całość soków spływa do kanału dymnego który jest też pod kątem, a potem do paleniska. Gdzie się wypala. Ściany komory wędzarniczej są wędzarniczej są wyłożone deskami olchowymi z 1 cm dylatacją od cegieł, ma to na celu uniknięcie zbierania się skroplin na tychże ścianach.

Jak będą jakieś pytania to ja postaram się odpowiadać.

A nie jest tak, że zanim zdąży do kanału dymnego zlecieć to wsiąknie w beton?

Pozdrawiam Tadzik

To powinny być drzwiczki (celem regulacji i utrzymania estetyki) nad drzwiczkami komory wędzarniczej.

No i wspaniała pomoc podczas osuszania wyrobów w komorze.

górne, o których pisze, regulują tzw. przewiew powietrza komory.

Dlaczego zatem proponowany, dodatkowy otwór (drzwiczki) nie powinien znajdować się poniżej drzwi komory wędzarniczej? Czegoś tu nie rozumiem :???:

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Nie będę zakładał nowego tematu a mam jedno pytanie. Jaką ma mieć wytrzymałość temperaturową farba do pomalowania drzwiczek. Są u mnie trzy rodzaje. Czarna ma 400'C srebrzanka 500'C a aluminiowa 600'C. Czy wystarczy 400'C bo nie chciałem malować na srebrno.

EAnno, zadanie tych drzwiczek jest takie samo jak zdejmowanego materiału lub desek z wędzarni beczkowej lub skrzyniowej (bez góry).

W wolnej chwili napisze więcej.

EAnno, zadanie tych drzwiczek jest takie samo jak zdejmowanego materiału lub desek z wędzarni beczkowej lub skrzyniowej (bez góry).

Taki dodatkowy dopływ świeżego powietrza ogromnie przyspiesza osuszanie (nie trzeba otwierać drzwi komory),

dopływ świeżego powietrza ale z paleniska :question: :rolleyes:

Właśnie się zastanawiam jak zimne powietrze wpada od góry do wedzarki gdzie jest ciepłe, rozrzedzone unoszące się do góry ciepłe powietrze :rolleyes: To tak jakby komin stracił cug.