Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Podczas ostatniego weekendu wędząc szynki boczki kiełbasę krakowską, trochę kiełbasy z dzika i szyneczki uwędziłem po raz pierwszy całą szynkę. Nie wiem czy dobrze zrobiłem wyciągając kość. Zostawiłem tylko kość golonkową, na której szynka wisiała. Pomyślałem, że lepiej będzie się kroić. Wygląda to tak: Tak wygląda po uwędzeniu. Szynka się obkurczyła to i sznurek się poluzował. Brzydko wygląda. Tutaj po sparzeniu wraz z krakowską. Po parzeniu szynka była jeszcze wędzona w chłodnym dymie. Kolor wyszedł ciemny bo w większości używałem drzewa śliwowego. Po przekrojeniu okazało się, że szynka była za słabo obwiązana. Środek się nie skleił. Tak wygląda w przekroju /168/65fd35502084cd61med.jpg

Proszę o dobre rady bo następna szynka cała będzie z dzika.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2764-szynka-w%C4%99dzona-ca%C5%82a/
Udostępnij na innych stronach

Miejsca po kościach napełnia się farszem mięsnym. Nie powinno być problemów ze sklejeniem tych pustych przestrzeni. Ja natomiast polecam uwędzenie szynki z kością. Ma całkiem inny smak (lepszy :tongue: ) i nie ma problemu z tymi przestrzeniami.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2764-szynka-w%C4%99dzona-ca%C5%82a/#findComment-75175
Udostępnij na innych stronach

Moze to wina zdjecia, ale wyroby wygladaja na troszke okopcone oraz przypieczone. Mysle ze rodzaj drewna nie ma az tak duzego znaczenia. Jesli to celowe dzialanie to sorry za uwage :wink:

W sprawie szynki, zgadzam sie z Pedro.

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2764-szynka-w%C4%99dzona-ca%C5%82a/#findComment-75179
Udostępnij na innych stronach

Tylko z kością ... miodzio. :wink:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2764-szynka-w%C4%99dzona-ca%C5%82a/#findComment-75182
Udostępnij na innych stronach

No to następnym razem wędzę z kością. Ta szynka miała 12 kg. Pierwszy raz wędziłem taką dużą i rzeczywiście trzeciego dnia wędzenia trochę ją podpiekłem.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2764-szynka-w%C4%99dzona-ca%C5%82a/#findComment-75184
Udostępnij na innych stronach

jak się nie pogubię z listą obowiązków to taka szyna będzie na Zlocie :rolleyes:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2764-szynka-w%C4%99dzona-ca%C5%82a/#findComment-75188
Udostępnij na innych stronach

Spokojnie można wędzić i bez kości, rzecz gustu.

Wytrybowaną szynkę się wiąże, można nawet niezbyt ściśle po czym nadziewarką z głęboko wsadzonym lejkiem napycha się szynkę farszem.

Stopień sznurowania wybiera się w zależności ile się ma farszu lub ile się chce wcisnąć.

Szynka rozwala się na warstwach tłuszczu lub na połączeniach mięśni jak się ją za mocno / za długo parzy lub piecze w zależności jaki proces się obrało.

Farsz dobrze zrobić z dużą ilością mięsa z golonek, aby dodatkowo klej wpłynął do szynki.

 

Szynka rzeczywiście wygląda na lekko opaloną i okopconą, ale to znów rzecz gustu i tego co w zamiarze wykonawca chciał osiągnąć.

Mi osobiście taka podpieczona z zewnątrz smakuje równie dobrze jak tylko parzona.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2764-szynka-w%C4%99dzona-ca%C5%82a/#findComment-75195
Udostępnij na innych stronach

W smaku szyneczka była super. Większa część poszła zaraz po ostatnim wędzeniu na ciepło. Okopcona nie jest może tak się zrobiło po drugim wędzeniu po sparzeniu. W sumie to wydaje mi się, trzecie wędzenie było nie potrzebne. No ale ??? jak się robi taką dużą pierwszy raz.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2764-szynka-w%C4%99dzona-ca%C5%82a/#findComment-75198
Udostępnij na innych stronach

W smaku szyneczka była super.

... i o to kaman. :wink:

w naszym fachu nie ma strachu :grin:

tak trzymaj . ( 3V )

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2764-szynka-w%C4%99dzona-ca%C5%82a/#findComment-75199
Udostępnij na innych stronach

Spokojnie można wędzić i bez kości, rzecz gustu.

Wytrybowaną szynkę się wiąże, można nawet niezbyt ściśle po czym nadziewarką z głęboko wsadzonym lejkiem napycha się szynkę farszem.

Pewnie ze tak, tylko roznica jest taka jak miedzy boczkiem a boczkiem faszerowanym, szczegolnie dodatek miesa z golonki ma dosc znaczny wplyw na smak.

Jasne ze to sprawa gustu, ale jesli ktos chce szynke, to jednak z koscia, zreszta najlepiej samemu sprobowac obie wersje i wybraz najbardzej smakujaca.

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2764-szynka-w%C4%99dzona-ca%C5%82a/#findComment-75200
Udostępnij na innych stronach

samemu sprobowac

z autopsji wiem, że do szynki trzeba ok . 16 gości :rolleyes:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2764-szynka-w%C4%99dzona-ca%C5%82a/#findComment-75201
Udostępnij na innych stronach

Tak też zrobię. Tylko dopiero jak postawię porządną wędzarnię. Prace już ruszyły. Robię fotki to po ukończeniu wrzucę.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2764-szynka-w%C4%99dzona-ca%C5%82a/#findComment-75202
Udostępnij na innych stronach

dopiero jak postawię porządną wędzarnię. Prace już ruszyły. Robię fotki to po ukończeniu wrzucę.

Lepiej by było gdybyś na bieżąco zamieszczał fotki. W przypadku jakieś wpadki, zawsze możesz liczyć że ktoś to zauważy i Ci pomoże.

To nie znaczy że wątpię w Twoje umiejętności, ale zdążyło się już że błąd był wychwycony w miarę wcześnie i można to było poprawić.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2764-szynka-w%C4%99dzona-ca%C5%82a/#findComment-75226
Udostępnij na innych stronach

Nie próbowałam wykrajać nigdy kości z szynki.Zawsze wędzę w całości.A kości wykorzystuję do bigosu albo zup. :lol:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2764-szynka-w%C4%99dzona-ca%C5%82a/#findComment-75235
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem to dla wygody krojenia dużych plastrów. Kość by trochę przeszkadzała. Następnym razem uwędzę z kością.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2764-szynka-w%C4%99dzona-ca%C5%82a/#findComment-75237
Udostępnij na innych stronach

Małgoś tu chodzilo o krojenie jednolitych dużych plastrów (przez cały przekrój)

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2764-szynka-w%C4%99dzona-ca%C5%82a/#findComment-75238
Udostępnij na innych stronach

Nie próbowałam wykrajać nigdy kości z szynki

... a drugi zlot?!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2764-szynka-w%C4%99dzona-ca%C5%82a/#findComment-75307
Udostępnij na innych stronach

No właśnie Gosiu, ja mam to zarejestrowane!

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2764-szynka-w%C4%99dzona-ca%C5%82a/#findComment-75323
Udostępnij na innych stronach

Ja pamiętam, że na II SDM robiliśmy taką trybowaną szynkę. W miejsce kości wkładane były polędwiczki. W gotowym wyrobie nic się nie rozwalało i jednocześnie szynka dawała się kroić i piękne poprzeczne plastry bez potrzeby obkrawania mięsa z kości.
Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2764-szynka-w%C4%99dzona-ca%C5%82a/#findComment-75326
Udostępnij na innych stronach

Ja pamiętam, że na II SDM robiliśmy taką trybowaną szynkę.

 

I ja to też pamiętam :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2764-szynka-w%C4%99dzona-ca%C5%82a/#findComment-75333
Udostępnij na innych stronach

Skleroza..Panie..skleroza.

Siostra !

To się teraz nazywa SKS

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2764-szynka-w%C4%99dzona-ca%C5%82a/#findComment-75343
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.