zibi187 Opublikowano 31 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 31 Lipca 2009 Podczas ostatniego weekendu wędząc szynki boczki kiełbasę krakowską, trochę kiełbasy z dzika i szyneczki uwędziłem po raz pierwszy całą szynkę. Nie wiem czy dobrze zrobiłem wyciągając kość. Zostawiłem tylko kość golonkową, na której szynka wisiała. Pomyślałem, że lepiej będzie się kroić. Wygląda to tak: Tak wygląda po uwędzeniu. Szynka się obkurczyła to i sznurek się poluzował. Brzydko wygląda. Tutaj po sparzeniu wraz z krakowską. Po parzeniu szynka była jeszcze wędzona w chłodnym dymie. Kolor wyszedł ciemny bo w większości używałem drzewa śliwowego. Po przekrojeniu okazało się, że szynka była za słabo obwiązana. Środek się nie skleił. Tak wygląda w przekroju /168/65fd35502084cd61med.jpg Proszę o dobre rady bo następna szynka cała będzie z dzika. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2764-szynka-w%C4%99dzona-ca%C5%82a/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Miejsca po kościach napełnia się farszem mięsnym. Nie powinno być problemów ze sklejeniem tych pustych przestrzeni. Ja natomiast polecam uwędzenie szynki z kością. Ma całkiem inny smak (lepszy :tongue: ) i nie ma problemu z tymi przestrzeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2764-szynka-w%C4%99dzona-ca%C5%82a/#findComment-75175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Moze to wina zdjecia, ale wyroby wygladaja na troszke okopcone oraz przypieczone. Mysle ze rodzaj drewna nie ma az tak duzego znaczenia. Jesli to celowe dzialanie to sorry za uwage :wink: W sprawie szynki, zgadzam sie z Pedro. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2764-szynka-w%C4%99dzona-ca%C5%82a/#findComment-75179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Tylko z kością ... miodzio. :wink: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2764-szynka-w%C4%99dzona-ca%C5%82a/#findComment-75182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Sierpnia 2009 No to następnym razem wędzę z kością. Ta szynka miała 12 kg. Pierwszy raz wędziłem taką dużą i rzeczywiście trzeciego dnia wędzenia trochę ją podpiekłem. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2764-szynka-w%C4%99dzona-ca%C5%82a/#findComment-75184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Sierpnia 2009 jak się nie pogubię z listą obowiązków to taka szyna będzie na Zlocie :rolleyes: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2764-szynka-w%C4%99dzona-ca%C5%82a/#findComment-75188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Spokojnie można wędzić i bez kości, rzecz gustu.Wytrybowaną szynkę się wiąże, można nawet niezbyt ściśle po czym nadziewarką z głęboko wsadzonym lejkiem napycha się szynkę farszem.Stopień sznurowania wybiera się w zależności ile się ma farszu lub ile się chce wcisnąć.Szynka rozwala się na warstwach tłuszczu lub na połączeniach mięśni jak się ją za mocno / za długo parzy lub piecze w zależności jaki proces się obrało.Farsz dobrze zrobić z dużą ilością mięsa z golonek, aby dodatkowo klej wpłynął do szynki. Szynka rzeczywiście wygląda na lekko opaloną i okopconą, ale to znów rzecz gustu i tego co w zamiarze wykonawca chciał osiągnąć.Mi osobiście taka podpieczona z zewnątrz smakuje równie dobrze jak tylko parzona. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2764-szynka-w%C4%99dzona-ca%C5%82a/#findComment-75195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Sierpnia 2009 W smaku szyneczka była super. Większa część poszła zaraz po ostatnim wędzeniu na ciepło. Okopcona nie jest może tak się zrobiło po drugim wędzeniu po sparzeniu. W sumie to wydaje mi się, trzecie wędzenie było nie potrzebne. No ale ??? jak się robi taką dużą pierwszy raz. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2764-szynka-w%C4%99dzona-ca%C5%82a/#findComment-75198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Sierpnia 2009 W smaku szyneczka była super. ... i o to kaman. :wink: w naszym fachu nie ma strachu :grin: tak trzymaj . ( 3V ) Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2764-szynka-w%C4%99dzona-ca%C5%82a/#findComment-75199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Spokojnie można wędzić i bez kości, rzecz gustu. Wytrybowaną szynkę się wiąże, można nawet niezbyt ściśle po czym nadziewarką z głęboko wsadzonym lejkiem napycha się szynkę farszem. Pewnie ze tak, tylko roznica jest taka jak miedzy boczkiem a boczkiem faszerowanym, szczegolnie dodatek miesa z golonki ma dosc znaczny wplyw na smak. Jasne ze to sprawa gustu, ale jesli ktos chce szynke, to jednak z koscia, zreszta najlepiej samemu sprobowac obie wersje i wybraz najbardzej smakujaca. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2764-szynka-w%C4%99dzona-ca%C5%82a/#findComment-75200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Sierpnia 2009 samemu sprobowac z autopsji wiem, że do szynki trzeba ok . 16 gości :rolleyes: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2764-szynka-w%C4%99dzona-ca%C5%82a/#findComment-75201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Tak też zrobię. Tylko dopiero jak postawię porządną wędzarnię. Prace już ruszyły. Robię fotki to po ukończeniu wrzucę. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2764-szynka-w%C4%99dzona-ca%C5%82a/#findComment-75202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Sierpnia 2009 dopiero jak postawię porządną wędzarnię. Prace już ruszyły. Robię fotki to po ukończeniu wrzucę. Lepiej by było gdybyś na bieżąco zamieszczał fotki. W przypadku jakieś wpadki, zawsze możesz liczyć że ktoś to zauważy i Ci pomoże. To nie znaczy że wątpię w Twoje umiejętności, ale zdążyło się już że błąd był wychwycony w miarę wcześnie i można to było poprawić. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2764-szynka-w%C4%99dzona-ca%C5%82a/#findComment-75226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Nie ma problemu. Na razie jestem na etapie przygotowania pod wylewkę płyty fundamentowej. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2764-szynka-w%C4%99dzona-ca%C5%82a/#findComment-75229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Nie próbowałam wykrajać nigdy kości z szynki.Zawsze wędzę w całości.A kości wykorzystuję do bigosu albo zup. :lol: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2764-szynka-w%C4%99dzona-ca%C5%82a/#findComment-75235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Zrobiłem to dla wygody krojenia dużych plastrów. Kość by trochę przeszkadzała. Następnym razem uwędzę z kością. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2764-szynka-w%C4%99dzona-ca%C5%82a/#findComment-75237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Małgoś tu chodzilo o krojenie jednolitych dużych plastrów (przez cały przekrój) Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2764-szynka-w%C4%99dzona-ca%C5%82a/#findComment-75238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Nie próbowałam wykrajać nigdy kości z szynki... a drugi zlot?! Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2764-szynka-w%C4%99dzona-ca%C5%82a/#findComment-75307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 3 Sierpnia 2009 No właśnie Gosiu, ja mam to zarejestrowane! Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2764-szynka-w%C4%99dzona-ca%C5%82a/#findComment-75323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 3 Sierpnia 2009 A kości wykorzystuję do bigosu albo zupGrochówka jest przepyszna :grin: Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2764-szynka-w%C4%99dzona-ca%C5%82a/#findComment-75325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Ja pamiętam, że na II SDM robiliśmy taką trybowaną szynkę. W miejsce kości wkładane były polędwiczki. W gotowym wyrobie nic się nie rozwalało i jednocześnie szynka dawała się kroić i piękne poprzeczne plastry bez potrzeby obkrawania mięsa z kości. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2764-szynka-w%C4%99dzona-ca%C5%82a/#findComment-75326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Ja pamiętam, że na II SDM robiliśmy taką trybowaną szynkę. I ja to też pamiętam :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2764-szynka-w%C4%99dzona-ca%C5%82a/#findComment-75333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 4 Sierpnia 2009 To właśnie ta szynka w przekroju. Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2764-szynka-w%C4%99dzona-ca%C5%82a/#findComment-75340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Ojej..faktycznie..Bagno i Papcio mi przypomnieli :grin: ! Skleroza..Panie..skleroza.. :lol: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2764-szynka-w%C4%99dzona-ca%C5%82a/#findComment-75341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Skleroza..Panie..skleroza. Siostra ! To się teraz nazywa SKS Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2764-szynka-w%C4%99dzona-ca%C5%82a/#findComment-75343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.