Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Golonka mielona


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8848 postów

Napisano 01 sie 2009 - 07:57

Na stronie głównej jest przepis na golonkę mieloną w słojach lub z szynkowarki i tam jest peklowanie mokre.Czy tą golonkę można zapeklować na sucho przez 24h.Wydaje mi się ,że tak ,ale poproszę fachowców o wypowiedź.Pzdr

#2 many

many

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 252 postów
  • MiejscowośćGarwolin

Napisano 01 sie 2009 - 08:09

Fachmanem nie jestem ale ja peklowałem na sucho i było znakomite.Wystarczy 24 h.Wogóle z golonek wychodzą świetne wiktuały.

#3 BonAir

BonAir

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2585 postów
  • MiejscowośćKąpino

Napisano 01 sie 2009 - 08:57

i tam jest peklowanie mokre

Jeśli masz na myśli ten przepis:
http://www.wedlinydo...cles.php?id=943 (jest on również w sekcji "domowe"), to przewiduje on peklowanie suche mięsa w ilości 23g peklosoli na 1kg mięsa.
Jedynie skórki potraktowane są solanką.

#4 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8848 postów

Napisano 01 sie 2009 - 10:42

Rzeczywiście.Nie wczytałem się.Skórki też posolę na sucho bo nie mam za dużo czasu.Dzięki

#5 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 01 sie 2009 - 21:59

przewiduje on peklowanie suche mięsa w ilości 23g peklosoli na 1kg mięsa.
Jedynie skórki potraktowane są solanką.


Ostatnio robiłem golonka/szynka - 50/50 i dałem 20g/kg.I według mnie aż nadto.Każdy oczywiście ma "inne smaki" ale proszę uważać na ilość soli/peklosoli.

Pozdrawiam :wink:

#6 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8848 postów

Napisano 02 sie 2009 - 19:18

Zrobiłem ostatanio golonkę mieloną z tego przepisu http://www.wedlinydo...les.php?id=944. Wyszła bardzo smaczna ,ale tak jak w szynce mielonej galaretka niestety nie jest ścisła.Myślę ,że dodanie skórek w takiej ilości jakiej przewiduje przepis /oczywiście proporcjonalnie do ilości wyrobu /jest niewystarczające ,żeby otrzymać ścisłą galaretkę.Sądzę ,że trzeba dodać żelatyny.Poza tym parzenie 3h wyrobu o wadze 1,6kg jest trochę za krótkie.Golonka dla mnie jest dobra ,ale dla moich domowników nieco za twarda.Dołączona grafikaPzdr

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#7 luciola5

luciola5

    Pasjonat

  • **VIP-Organizator**
  • 463 postów
  • MiejscowośćGdańsk

Napisano 02 sie 2009 - 19:28

Ostatnio robiłam tą golonkę i parzyłam 4 godziny i wtedy była miękka. Niestety galaretkę też miałam lużną.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych