Skocz do zawartości

Kiełbasa kolska - przepis pilnie potrzebny


Rekomendowane odpowiedzi

Dziś zobaczyłem w swoich zapasach piękny zielony pieprz i myślę sobie - zrobię dziś kiełbaskę kolską. Niestety nie mogę nigdzie namierzyć receptury, więc proszę Was o pomoc. :grin:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2769-kie%C5%82basa-kolska-przepis-pilnie-potrzebny/
Udostępnij na innych stronach

Zarządzenie PN-17/78 wędliny eksportowe . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2769-kie%C5%82basa-kolska-przepis-pilnie-potrzebny/#findComment-75234
Udostępnij na innych stronach

Zarządzenie PN-17/78 wędliny eksportowe

Nie mam dostępu do tego, jak byłbyś miły i zrobił mi przyjemność, chodzi o recepturę oczywiście, byłbym wdzięczny niezmiernie. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2769-kie%C5%82basa-kolska-przepis-pilnie-potrzebny/#findComment-75239
Udostępnij na innych stronach

Bardzo dziękuję za przepis. Nie mam czarnej osłonki, no i tych wielofosforanów też nie dodam. Zobaczę czy zdobędę w ciągu godziny czarną osłonkę, myślę że w zastępstwie może być foliowa nieprzepuszczalna. No i ten aromat dymu chyba z kija uskrobię. :grin:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2769-kie%C5%82basa-kolska-przepis-pilnie-potrzebny/#findComment-75251
Udostępnij na innych stronach

Przepis pochodzi z lat siedmdziesiątych ,wtedy też stosowano dodatki chemiczne"fosforany"

DO tej kiełbasy lano ponad 8 l wody .Dymek wędzarniczy to był smalec o zapachu niezbyt przyjemnym Pozdrawiam:nestor.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2769-kie%C5%82basa-kolska-przepis-pilnie-potrzebny/#findComment-75253
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem substytut kiełbasy kolskiej.

-z mięsa peklowanego, mięsko jak w przepisie

-nie dodałem kwasu askorbinowego, dymu wędzarniczego, wielofosforanów

-pieprz dałem ładny zielony egipski w całości, dawka 12g na 2kg mięsa plus 5g pieprz

ziołowy i 4g czosnku.

-osłonka przezroczysta cienka

 

Kiełbaska jest już sparzona, stygnie, wystąpił podciek, w kiełbasce próbnej w jelicie podcieku nie było.

 

Z reszty mięsa zrobiłem tzw. kiełbasę czerwoną, którą jutro uwędzę i sparzę.

Skład: wp.Ikl. - 1,5kg sitko 10mm

wp.IIkl. -2kg sitko 10 mm

wp.IIIkl. -1,2 kg sitko 4mm dwa razy

Dałem pieprzu ziołowego 15g, gałki 2g, czosnku 5g, pieprzu czarnego 5g, czosnku 5g.

Ma być ostra, chyba będzie? :grin:

Próbę mam za sobą, wkrótce będę lepiej przygotowany we wszystko co potrzeba i może jakąś nowszą recepturkę zdobędę. :grin:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2769-kie%C5%82basa-kolska-przepis-pilnie-potrzebny/#findComment-75308
Udostępnij na innych stronach

PIS, Ty to masz tempo.

_________________

O siódmej zacząłem i nie chwaląc się gary i resztę mam już pomyte, a ta czynność jest dla mnie największą udręką, nie mogę nawet napisać, jak wielką. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2769-kie%C5%82basa-kolska-przepis-pilnie-potrzebny/#findComment-75313
Udostępnij na innych stronach

PIS, Ty to masz tempo.

_________________

O siódmej zacząłem i nie chwaląc się gary i resztę mam już pomyte, a ta czynność jest dla mnie największą udręką, nie mogę nawet napisać, jak wielką. :grin:

Nic... tylko zmywarka :) naprawde... no chyba, że gary i reszta są :shock: ogromne... :)

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2769-kie%C5%82basa-kolska-przepis-pilnie-potrzebny/#findComment-75355
Udostępnij na innych stronach

pis67 przekrój kiełbaski wygląda super.

Pierwsze koty za płoty, podciek wystąpił(brak fosforanów), smak dobry, z pieprzem przegiąłem nieco. :grin:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2769-kie%C5%82basa-kolska-przepis-pilnie-potrzebny/#findComment-75395
Udostępnij na innych stronach

W dawnych latach jak ZM Koło były w miarę nowe to zdarzało mi sie tam bywać. Kiełbasa kolska w przekroju była bardziej chuda i większe kawałki.

Bez urazy. Twoja też wygląda ładnie i na pewno dobrze smakuje.

Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2769-kie%C5%82basa-kolska-przepis-pilnie-potrzebny/#findComment-75401
Udostępnij na innych stronach

W dawnych latach jak ZM Koło były w miarę nowe to zdarzało mi sie tam bywać. Kiełbasa kolska w przekroju była bardziej chuda i większe kawałki.

Bez urazy. Twoja też wygląda ładnie i na pewno dobrze smakuje.

Robiłem wg.przepisu powyżej, skład dokładnie wg. receptury. To była przymiarka do prawdziwego szycia. Jeszcze tylko osłonki czarne zdobędę. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2769-kie%C5%82basa-kolska-przepis-pilnie-potrzebny/#findComment-75406
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...
Receptury zawierające dodatek wielofosforanów i gotowy produkt wykonany przemysłowo na jej podstawie nie może być wzorem oceny ,do wykonania wędliny w warunkach domowych pod względem soczystości i smaku, gdy rezygnujemy z wiadomych powodów z dodatków użytych w tych recepturach. Musimy z tym się pogodzić i nie oczekiwać że to tak samo wyjdzie. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2769-kie%C5%82basa-kolska-przepis-pilnie-potrzebny/#findComment-101925
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.