pis67 Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Dziś zobaczyłem w swoich zapasach piękny zielony pieprz i myślę sobie - zrobię dziś kiełbaskę kolską. Niestety nie mogę nigdzie namierzyć receptury, więc proszę Was o pomoc. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2769-kie%C5%82basa-kolska-przepis-pilnie-potrzebny/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Zarządzenie PN-17/78 wędliny eksportowe . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2769-kie%C5%82basa-kolska-przepis-pilnie-potrzebny/#findComment-75234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Zarządzenie PN-17/78 wędliny eksportowe Nie mam dostępu do tego, jak byłbyś miły i zrobił mi przyjemność, chodzi o recepturę oczywiście, byłbym wdzięczny niezmiernie. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2769-kie%C5%82basa-kolska-przepis-pilnie-potrzebny/#findComment-75239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ligawa Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Sierpnia 2009 No to zaczynaj robote. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2769-kie%C5%82basa-kolska-przepis-pilnie-potrzebny/#findComment-75249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Bardzo dziękuję za przepis. Nie mam czarnej osłonki, no i tych wielofosforanów też nie dodam. Zobaczę czy zdobędę w ciągu godziny czarną osłonkę, myślę że w zastępstwie może być foliowa nieprzepuszczalna. No i ten aromat dymu chyba z kija uskrobię. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2769-kie%C5%82basa-kolska-przepis-pilnie-potrzebny/#findComment-75251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Przepis pochodzi z lat siedmdziesiątych ,wtedy też stosowano dodatki chemiczne"fosforany"DO tej kiełbasy lano ponad 8 l wody .Dymek wędzarniczy to był smalec o zapachu niezbyt przyjemnym Pozdrawiam:nestor. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2769-kie%C5%82basa-kolska-przepis-pilnie-potrzebny/#findComment-75253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Zrobiłem substytut kiełbasy kolskiej. -z mięsa peklowanego, mięsko jak w przepisie -nie dodałem kwasu askorbinowego, dymu wędzarniczego, wielofosforanów -pieprz dałem ładny zielony egipski w całości, dawka 12g na 2kg mięsa plus 5g pieprz ziołowy i 4g czosnku. -osłonka przezroczysta cienka Kiełbaska jest już sparzona, stygnie, wystąpił podciek, w kiełbasce próbnej w jelicie podcieku nie było. Z reszty mięsa zrobiłem tzw. kiełbasę czerwoną, którą jutro uwędzę i sparzę. Skład: wp.Ikl. - 1,5kg sitko 10mm wp.IIkl. -2kg sitko 10 mm wp.IIIkl. -1,2 kg sitko 4mm dwa razy Dałem pieprzu ziołowego 15g, gałki 2g, czosnku 5g, pieprzu czarnego 5g, czosnku 5g. Ma być ostra, chyba będzie? :grin: Próbę mam za sobą, wkrótce będę lepiej przygotowany we wszystko co potrzeba i może jakąś nowszą recepturkę zdobędę. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2769-kie%C5%82basa-kolska-przepis-pilnie-potrzebny/#findComment-75308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Sierpnia 2009 PIS, Ty to masz tempo. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2769-kie%C5%82basa-kolska-przepis-pilnie-potrzebny/#findComment-75311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Ja robiłem coś a'la kolska. Przepis na szynkową i do tego zielony pieprz. Też dobra. Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2769-kie%C5%82basa-kolska-przepis-pilnie-potrzebny/#findComment-75312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Sierpnia 2009 PIS, Ty to masz tempo. _________________ O siódmej zacząłem i nie chwaląc się gary i resztę mam już pomyte, a ta czynność jest dla mnie największą udręką, nie mogę nawet napisać, jak wielką. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2769-kie%C5%82basa-kolska-przepis-pilnie-potrzebny/#findComment-75313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Sierpnia 2009 a ta czynność jest dla mnie największą udrękąMycie garów - zgadzam się. :grin: Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2769-kie%C5%82basa-kolska-przepis-pilnie-potrzebny/#findComment-75318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 4 Sierpnia 2009 PIS, Ty to masz tempo. _________________ O siódmej zacząłem i nie chwaląc się gary i resztę mam już pomyte, a ta czynność jest dla mnie największą udręką, nie mogę nawet napisać, jak wielką. :grin: Nic... tylko zmywarka naprawde... no chyba, że gary i reszta są :shock: ogromne... Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2769-kie%C5%82basa-kolska-przepis-pilnie-potrzebny/#findComment-75355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 4 Sierpnia 2009 pis67 przekrój kiełbaski wygląda super. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2769-kie%C5%82basa-kolska-przepis-pilnie-potrzebny/#findComment-75378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 4 Sierpnia 2009 pis67 przekrój kiełbaski wygląda super. Pierwsze koty za płoty, podciek wystąpił(brak fosforanów), smak dobry, z pieprzem przegiąłem nieco. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2769-kie%C5%82basa-kolska-przepis-pilnie-potrzebny/#findComment-75395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 4 Sierpnia 2009 W dawnych latach jak ZM Koło były w miarę nowe to zdarzało mi sie tam bywać. Kiełbasa kolska w przekroju była bardziej chuda i większe kawałki.Bez urazy. Twoja też wygląda ładnie i na pewno dobrze smakuje. Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2769-kie%C5%82basa-kolska-przepis-pilnie-potrzebny/#findComment-75401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 4 Sierpnia 2009 A ten pieprz to jakiś sztucznie barwiony, że tak kolor puszcza? :tongue: Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2769-kie%C5%82basa-kolska-przepis-pilnie-potrzebny/#findComment-75404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 4 Sierpnia 2009 W dawnych latach jak ZM Koło były w miarę nowe to zdarzało mi sie tam bywać. Kiełbasa kolska w przekroju była bardziej chuda i większe kawałki. Bez urazy. Twoja też wygląda ładnie i na pewno dobrze smakuje. Robiłem wg.przepisu powyżej, skład dokładnie wg. receptury. To była przymiarka do prawdziwego szycia. Jeszcze tylko osłonki czarne zdobędę. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2769-kie%C5%82basa-kolska-przepis-pilnie-potrzebny/#findComment-75406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaciak Opublikowano 28 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 28 Lutego 2010 Pis , napisz coś więcej na temat parzenia tej kiełbasy, zwłaszcza tej w naturalnym jelicie, mam zamiar robić niebawem Cytuj Kaciak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2769-kie%C5%82basa-kolska-przepis-pilnie-potrzebny/#findComment-101912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 28 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 28 Lutego 2010 Receptury zawierające dodatek wielofosforanów i gotowy produkt wykonany przemysłowo na jej podstawie nie może być wzorem oceny ,do wykonania wędliny w warunkach domowych pod względem soczystości i smaku, gdy rezygnujemy z wiadomych powodów z dodatków użytych w tych recepturach. Musimy z tym się pogodzić i nie oczekiwać że to tak samo wyjdzie. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2769-kie%C5%82basa-kolska-przepis-pilnie-potrzebny/#findComment-101925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.