kawiorka77 Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Sierpnia 2009 witam wszystkich serdecznieod jakiegos czasu czytam informacje na tym forum i wreszcie postanowiłam "popełnić" jak to niektórzy tu piszą pasztetową i kiełbaske na grilakupiłam dziś na targu jelita -pisało na nich kaliber III -hermetycznie zapakowane,zrobiłam pasztetową wg przepisu http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3624&postdays=0&postorder=asc&start=0-wyszła mi średnica ok2.5-3cmkawałek o długości ok 40cm waży 25dkg czyli kg farszu zajmuje ok 160cmCzy taki sam przelicznik moge zastosowac do kiełbasy?pytam ,bo nie chce zmarnowac jelita albo żeby mi został farsz pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2789-jelita/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Farsz do wędlin jest cięższy, będzie zajmował dużo mniej, w zależności od rodzaju wędliny, od 0,8 do 1,1metra na 1kg, oczywiście orientacyjnie. Jedne wędliny napełnia się ściśle, inne mniej.Jak smakuje ona pasztetowa? :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2789-jelita/#findComment-75724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Sierpnia 2009 http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1349PozdrawiamKomentarz 2 - pozycja 20 proszę o poprawienie. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2789-jelita/#findComment-75726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Melduję, że wykonano. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2789-jelita/#findComment-75734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Jelita wieprzowe cienkie - Kiełbaśnice -według dawnego kalibrowania Były trzy kalibry I - średnica do 32 mm - zawieszka niebieska II - od 32 mm do 36 mmm - zawieszka czerwona III - powyżej 36 mm - zawieszka biała Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2789-jelita/#findComment-75743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Sierpnia 2009 W jeden metr grillowej średnicy 35mm weszło dzisiaj 1,29kg farszu, badanie przeprowadziłem osobiście na losowej sztuce nadzianej wędliny. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2789-jelita/#findComment-75750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Ilość farszu w metrze jelit zależy od paru czynników: - masy farszu- przepełnienia- grubości ścianki jelita- stopnia namoczenia jelit Dlatego podaję się że jest to ilość "około" Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2789-jelita/#findComment-75751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Dodam jeszcze że sposób odkręcania a bardziej długość odkręcanych batonów ma wpływ na ilość zużytych jelit. Mogę dodać że w tej chwili planuje się że zużycie jelit wynosi około 2m na 1 kg gotowego wyrobu przy kiełbasach grillowych i innych krótko odkręcanych stosując kiełbaśnice o najmniejszej średnicy.Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2789-jelita/#findComment-75764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.